| Kasza jaglana – królowa kasz

Kasza jaglana – królowa kasz

Kasza – jeden z najstarszych i najbardziej podstawowych składników pożywienia w naszym obszarze geograficznym – staje się współcześnie potrawą niemal egzotyczną. O ile kaszę mannę znamy z dzieciństwa, kaszę gryczaną z barów mlecznych, a kaszę perłową z krupniku, wiele osób nie wie, jak wygląda ani jak smakuje kasza jaglana – królowa kasz.

kasza-jaglana

Dlaczego kasza jaglana jest zdrowa?

Jako jedyna wśród kasz jest zasadotwórcza, co jest bardzo korzystne, zwłaszcza jeśli dieta obfituje w pokarmy kwasotwórcze. Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę oraz substancje mineralne: wapń, fosfor, potas, żelazo. Jest
najlepszym źródłem żelaza ze wszystkich kasz. Jej skład aminokwasowy jest najkorzystniejszy, zawiera bowiem dużo tryptofanu. Jako że niedoborowy poziom tego aminokwasu występuje u wszystkich roślin strączkowych, potrawy z kaszy jaglanej dostarczają doskonałego, pełnowartościowego białka. Polecana jest w
chorobach trzustki, wątroby, jelit i nerek oraz w wyziębieniu organizmu. Należy do najbardziej lekkostrawnych produktów zbożowych. Kasza jaglana zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy, a także korzystnie wpływa na wygląd skóry, paznokci i włosów.

Jak jeść kaszę jaglaną?

Jest genialna jako samodzielne danie z jabłkami, z różnymi bakaliami albo suszonymi śliwkami (w sezonie śliwkowym także pieczona ze świeżymi śliwkami). Krem z kaszy jaglanej, moreli, rodzynek zastępuje tradycyjne słodycze.
W wersji niesłodkiej może być podawana z duszoną marchewką lub innymi warzywami. Można z niej przyrządzić doskonałe zapiekanki, np. na słodko – z gruszkami, śliwkami, a także pikantne, np. z porem lub papryką.

Kasza jaglana w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej

Dietetyka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej oparta na teorii Pięciu Przemian na pierwszym miejscu stawia energetyczne działanie produktów spożywczych. Produkty o termice neutralnej są podstawą zrównoważonej diety. Wzmacniają
korzeń jin i korzeń jang, wzmacniają czi i przywracają równowagę w organizmie. Powinny być zatem głównymi składnikami pożywienia. Właśnie do tej grupy należy kasza jaglana. Wzmacnia nerki, harmonizuje śledzionę i żołądek, usuwa z organizmu tzw. wilgoć, która jest przyczyną częstych stanów zapalnych m.in. górnych dróg oddechowych.

Kleik z kaszy jaglanej jest najlepszym i jedynym pożywieniem w wielu chorobach, nawet przy przeziębieniu.

Kleiki podawane są cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach. Jest to danie lekkostrawne, a przy tym dostarczające węglowodanów.

Kasza jaglana z jabłkami, gruszkami i imbirem

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 3/4 szklanki wypłukanej kaszy jaglanej
  • 1 słodkie jabłko
  • 1 gruszka
  • 2 łyżki wypłukanych rodzynek
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
  • cienki plasterek korzenia imbiru
  • cynamon

Kaszę wypłucz. Zagotuj wodę, wsyp kaszę jaglaną, pokrojone w kostkę owoce i rodzynki i siemię lniane. Następnie dodaj imbir. Gdy woda się wchłonie, odstaw z ognia i zostaw pod przykryciem jeszcze przez 10–15 min. Gotowe danie posyp szczyptą cynamonu.

Nadmierne korzystanie dzieci z urządzeń cyfrowych wpływa na wszystko – rozwój fizyczny, mowę, emocje…

Dlaczego homeopatia budzi takie kontrowersje?

7 leczniczych zastosowań sody oczyszczonej

Niszcz, kreśl, gryź… książkę. „Książka na złość” dla dzieci.

Warszawa, Kraków, Praga, Rzym, Paryż, Londyn… przewodniki turystyczne dla dzieci

Jak chronić dzieci przed poparzeniami słonecznymi

Przejdz do:
Ponad 100 tys. rodziców w społeczności dziecisawazne.pl
DOŁĄCZ DO NAS
Wszystko co robimy, o czym piszemy trafia na facebook. Dołącz do nas i bądź z nami w kontakcie.