Ksylitol – cukier, który wzmacnia organizm
| Ksylitol – cukier, który wzmacnia organizm

Ksylitol – cukier, który wzmacnia organizm

Biała śmierć to jedna z potocznych nazw białego cukru i faktycznie zasługuje on na tę nazwę. Dlaczego? Najprościej: cukier w jakiejkolwiek postaci: brązowej, białej, glukozy, fruktozy, laktozy, maltozy, syropu kukurydzianego, dekstrozy, sacharozy, miodu, słodu jęczmiennego, syropu ryżowego czy klonowego to związek chemiczny bardzo trudny do strawienia przez ludzki organizm.

Słodkie nieszczęście

Spożywanie dużych ilości cukru powoduje bardzo duże szkody. Cukier może powodować nadwagę, cukrzycę zarówno u osób dorosłych, jak i u dzieci. Wypłukuje z organizmu witaminy, sole mineralne, zwiększa stężenie trójglicerydów i złego cholesterolu (LDL). Przyczynia się do podwyższenia ciśnienia krwi, zwiększając ryzyko zawału serca. Powoduje zapalenie ozębnej i próchnicę zębów, które prowadzą z kolei do utraty zębów. Mimo że doskonale znamy wszystkie negatywne skutki jego używania, i tak króluje w naszych domach.
A gdybym powiedziała, że istnieje cukier, który nie sieje spustoszenia w organizmie, a wręcz przeciwnie – naprawia i goi, wzmacnia układ immunologiczny i ma właściwości opóźniające starzenie? Pomyślelibyście, że to bajka? Jeśli jeszcze nie słyszeliście o ksylitolu, po przeczytaniu tego materiału będziecie wiedzieli, że powinien on na stałe zagościć w waszej kuchni.

Trochę historii

Podczas II wojny światowej w Finlandii odczuwano braki cukru. Celem naukowców było odnalezienie substytutu mającego podobne właściwości – to wtedy po raz drugi odkryto ksylitol, niskokaloryczny cukier wytwarzany z kory brzozowej. W rzeczywistości naukowcom zajmującym się chemią organiczną znany był już od roku 1891, kiedy po raz pierwszy wyprodukowany został przez pewnego niemieckiego chemika. W tym samym czasie naukowcy odkryli też, że ulega on przemianie w organizmie bez udziału insuliny.
W latach 60. XX w. ksylitol był już stosowany w Niemczech, Związku Radzieckim, Japonii i Szwajcarii jako słodzik zalecany w diecie diabetyków i jako źródło energii w kroplówkach podawanych pacjentom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoopornością. Wtedy wiele innych krajów, w tym Chiny i Włochy, zaczęły wytwarzać ksylitol do użytku domowego. Ksylitol jest mało znany w Australii i Stanach Zjednoczonych, głównie dlatego, że dostawy taniego cukru z trzciny cukrowej spowodowały, iż znacznie droższy ksylitol był mniej opłacalny.

Trochę teorii

Ksylitol (alkohol cukrowy) to cukier pochodzenia naturalnego pozyskiwany z kory brzozy. Jest cukrem pięciowęglowym, co oznacza, że zapobiega rozwojowi bakterii i ma właściwości bakteriobójcze. Ma o 40% mniej kalorii i o 75% mniej węglowodanów niż zwykły cukier. Jest przetwarzany powoli, co powoduje bardzo małe zmiany w wydzielaniu insuliny. Ok. 30% spożytego ksylitolu jest absorbowane przez wątrobę, a w przewodzie pokarmowym pozostała część jest rozkładana przez bakterie żołądkowe na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Według obecnego stanu wiedzy ksylitol nie ma żadnych znanych właściwości toksycznych.

Ponad 1500 badań naukowych dowiodło, że im więcej się spożywa ksylitolu, tym bardziej jest się w stanie wyeliminować łaknienie cukru i zalkalizować go. Ksylitol to ogromna pomoc w utrzymywaniu dobrego zdrowia i długiego życia.

Ksylitol jest przetwarzany w organizmie powoli z minimalnym udziałem insuliny, dzięki czemu ma ponad 9-krotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier. Jest zatem bardzo bezpieczny dla diabetyków. Pomaga utrzymać niski poziom insuliny, więc przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się.

Same zalety ksylitolu:

  • produkt słodzący dla chorych na cukrzycę, ma niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier – IG 8,
  • ma 40% mniej kalorii niż cukier, hamuje łaknienie na słodycze,
  • zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu – przywracając właściwą mineralizację kości, zapobiega osteoporozie,
  • przeciwdziała procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i narządów,
  • przeciwdziała drobnym ubytkom próchniczym, zapaleniom dziąseł, paradontozie, przywraca właściwe PH jamy ustnej,
  • nie fermentuje w przewodzie pokarmowym, hamuje rozwój grzybic, drożdżaków i pleśni,
  • przeciwdziała szkodliwym bakteriom jelit (np. helicobacter pylori) wywołującym chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy – jest zalecany przy nadkwasocie,
  • podnosi odporność organizmu dzięki działaniu antybakteryjnemu,
  • dla chorych na mukowiscydozę,
  • dla dbających o linię.
Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Agnieszka Pocztarska

Mama dwóch cudownych chłopców, żona niesamowitego faceta, właścicielka najwspanialszego psa na świecie – japońskiego samuraja. Przez wiele lat pracowałam w dużych korporacjach, ale od momentu kiedy została mamą postanowiła nie wracać do dawnego życia. Chcąc dać swojej rodzinie to co najlepsze, założyła sklep z ekologicznymi produktami z całego świata: www.jestem-eko.pl. W wolnych chwilach marzy o podróżach i czyta książki, które pozwalają jej odpocząć od codzienności.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://jestem-eko.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Fińskie dzieci uczą się najlepiej

Przemoc w białych rękawiczkach, czyli o zawstydzaniu dzieci

Juul na poniedziałek, cz. 68 – Czego potrzebują dzieci, czyli o rodzicielskim przywództwie

Przejdz do: