Ograniczenie cukru w diecie wcale nie musi oznaczać końca przygotowywania i jedzenia słodyczy. Polecamy karmelowe cukierki bez cukru.
mindbodygreen.com
Składniki – karmel, góra:
- ½ szklanki miękkich daktyli, bez pestek, posiekanych (w razie potrzeby można wcześniej namoczyć je w ciepłej wodzie),
- 2 łyżki masła migdałowego (przepis poniżej),
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 1 łyżka oleju kokosowego,
- 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii (lub ½ łyżeczki proszku waniliowego),
- ¼ łyżeczki soli np. himalajskiej (opcjonalnie, dla równowagi smaku).
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
Składniki – dół:
- ½ szklanki orzechów nerkowca,
- ½ szklanki miękkich daktyli, bez pestek, posiekanych,
- ¼ szklanki kakao w proszku, niesłodzonego,
- 2 szczypty soli.
Przygotowanie
Góra:
Łączymy daktyle, syrop klonowy, masło migdałowe, olej kokosowy, ekstrakt z wanilii oraz sól w blenderze. Blendujemy, aż składniki się dobrze połączą, tworząc gładką masę.
Dół:
Orzechy nerkowca blendujemy w małym naczyniu. Dodajemy daktyle, kakao i sól. Mieszamy starannie, aż ciasto zbierze się w kulkę.
Kulkę czekoladową dzielimy na małe kuleczki. Każdą nieco spłaszczamy, w środku robiąc palcem niewielkie wgniecenie. Każdą dziurkę napełniamy karmelem, dekorujemy np. świeżymi bądź suszonymi owocami (morele, goji). Cukierki przechowujemy w szklanym, zamkniętym pojemniku w lodówce. Świeżość utrzymują przez około tydzień.
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Masło migdałowe
Składniki:
- ok. 600 g migdałów,
- 4-5 łyżek oleju,
- 4 łyżki płynnego słodu (miód, syrop z agawy, klonowy…),
- opcjonalnie: szczypta soli.
Uwaga! Reklama do czytania
Smok
Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!
Błoto
Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Przygotowanie:
Migdały wysypujemy na suchą blachę do pieczenia. Prażymy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 30 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy cierpliwie do kilkunastu minut, aż uzyskamy pożądaną konsystencję masła (podczas miksowania róbmy przerwy – orzechy się nagrzewają.) Przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
2 odpowiedzi na “Przepis na wegańskie cukierki bez cukru”
Skład tych słodyczy jest nie do końca odpowiedni dla dzieci, które powinny jesc raczej produkty rosnące w naszej strefie klimatycznej.