Tahini - rewelacyjna pasta sezamowa pełna białka
KIDS FASHION - 100 najciekawszych propozycji. Zobacz...
| Tahini – rewelacyjna pasta sezamowa pełna białka

Tahini – rewelacyjna pasta sezamowa pełna białka

Ci, którzy rozkoszują się smakiem domowego hummusu, zapewne ją znają. Co nie zawsze oznacza, że wiedzą, czym dokładnie jest. Pastą pachnącą sezamem? Gładką, aromatyczną i oleistą pastą z bliskowschodnim akcentem? Jest w niej coś niepowtarzalnego i przyciągającego. Dlatego polecamy mieć ją zawsze pod ręką. Szczególnie że do jej wykonania, poza cierpliwością, potrzebne są tylko dwa składniki. I dobry blender.

Właściwości zdrowotne

Poza tym, że sezamowa pasta ma sporo wartości energetycznej, jest też bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu i potasu. Olej sezamowy, będący składnikiem pasty tahini, zawiera tłuszcze omega-6, flawonoidowe fenolowe przeciwutleniacze, witaminy oraz błonnik pokarmowy. Wszystkie te składniki pomagają dbać o zdrowie układu krążenia, chronią przed cukrzycą, wpływają na zdrowie kości i obniżają poziom złego cholesterolu.

Dlaczego jest świetna dla wegetarian i wegan?

Nasiona sezamu są doskonałym źródłem białka dla wegetarian i wegan. Białko to w 20 proc. składa się z wysokiej jakości aminokwasów.

Tahini na świecie

Tahini to pasta na bazie nasion sezamu, używana do przygotowywania wielu potraw. Jedną z najpopularniejszych jest oczywiście hummus. W krajach Bliskiego Wschodu tahini robione jest z lekko podprażonych nasion sezamu – proces ten intensyfikuje aromaty. We wschodniej Azji zaś tahini produkowane jest z niełuskanych nasion sezamu, przez co ma bardziej gorzki smak.

Historia tej aromatycznej pasty sięga aż czterech tysięcy lat wstecz. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą znad Tygrysu i Eufratu i pojawiły się w księgach Herodota, zwanego ojcem historii.
Wkrótce tahini stała się smakowitą pastą, która, wędrując w różne zakątki świata, zaczęła znajdować zupełnie różne zastosowania kuchenne. W kuchni arabskiej i greckiej używa się jej więc jako dipu, składniku hummusu czy chałwy. W kuchni syczuańskiej tahini jest jednym z najważniejszych składników dan dan noodles. Azjatycki wariant hummusu to zaś baba ganoush, czyli sezamowy dip z dodatkiem pieczonego bakłażana.

Reklama sponsora artykułu
100% Pasta Sezamowa BIO Tahini

Tahini z łuskanych prażonych ziaren sezamu, bez dodatków. Bogate źródło magnezu i wapnia, o wysokiej zawartości białka i licznych aminokwasów.

Zobacz więcej

Oryginalny i bardzo prosty jest jeszcze wariant tahini po libańsku i izraelsku. W tamtych rejonach sezamową pastę roztrzepuje się z dodatkiem wody i soku z cytryny, czasem też dorzucając odrobinę czosnku, soli i pieprzu. Tak przygotowany sos przybiera gęstość śmietanki, w której macza się surowe słupki marchewki, kalarepy, ogórka, listków cykorii lub rzymskiej sałaty. Sosem można też polewać pieczone buraki, paprykę bez skórki lub grillowane plastry bakłażana.

Jak kupować tahini?

Najlepiej – czytając skład pasty. Im prostszy, tym lepiej. Tahini z łatwością można dziś dostać w sklepach ze zdrową żywnością, wszelkiej maści marketach i małych sklepikach z żywnością z Azji. Warto jednak spróbować przygotować tę niezwykle aromatyczną pastę samodzielnie. Tym bardziej, że przepis na tahini naprawdę nie należy do skomplikowanych.

Do przygotowania domowej pasty tahini potrzeba:

  • 1 szklanki ziaren sezamu,
  • ⅕ szklanki oleju sezamowego (ewentualnie innego roślinnego sezamu).

Sezam przerzuć na suchą patelnię i praż na małym ogniu, ciągle mieszając, do zarumienienia. Uważaj, by ziarna się nie spaliły. Chodzi wyłącznie o ich delikatne zarumienienie. Uprażony sezam przełóż do kielicha blendera, zacznij miksować, powoli dolewając olej. Miksuj około 5 minut do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Przepisy z wykorzystaniem tahini

Wyśmienity dip (zamiennik majonezu lub sosu czosnkowego)

Składniki:

  • 4 łyżki jogurtu greckiego (lub sojowego),
  • 2 łyżki pasty tahini,
  • 1 ząbek czosnku,
  • odrobina szczypiorku,
  • 1½ łyżki soku z cytryny,
  • odrobina startej skórki z ekologicznej cytryny,
  • sól himalajska do smaku.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmieszaj dokładnie ze sobą i podawaj jako dip zamiast majonezu bądź sosu czosnkowego.

Naturalna nutella z tahini

Składniki:

  • ¾ szklanki tahini,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżeczki kakao,
  • woda,
  • szczypta soli morskiej.

Przygotowanie:

Składniki wymieszaj ze sobą i zakręć szczelnie w słoiczku. Podawaj jako naturalnie słodką nutellę.

Hummus (z pieczonymi pomidorami)

Składniki na hummus:

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 2 małe ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2–3 łyżki tahini,
  • sól i pieprz.

Dodatkowo:

  • 4 pomidory,
  • oliwa,
  • orzeszki piniowe.

Przygotowanie:

Najpierw przygotuj hummus. Ugotowaną ciecierzycę zmiksuj z czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem, wodą (ilość w zależności od pożądanej konsystencji). Następnie zajmij się pomidorami. Przekrój je na pół, posyp solą i pieprzem. Ułóż na blasze wysmarowanej oliwą. Każdy pomidor posmaruj grubą warstwą hummusu, posyp orzeszkami piniowymi i piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Więcej dobrych artykułów? Kliknij lajk

Dzieci są ważne

Dobry Duch serwisu Dziecisawazne.pl:)
Odwiedź stronę autorki/autora: http://dziecisawazne.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Jaki wpływ na dzieci (i dorosłych) ma czytanie?

Rodzicu zrób z siebie głupka, czyli kilka niezawodnych sposobów na rozładowanie napięcia w relacji z dzieckiem

Wróciliście z wakacji i… musisz odpocząć?

Przejdz do: