1. Brukselka zapiekana z ryżem w mleku kokosowym
Składniki:
- 0,5 kg brukselki,
- 200 g ryżu,
- 400 ml mleka kokosowego,
- sól, ksylitol, pieprz cayenne.
Przygotowanie:
Brukselkę umyj, obierz i natnij na krzyż. Gotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem ksylitolu przez około 10 minut od momentu zagotowania wody. Ugotowaną przełóż na naczynia żaroodpornego, dodaj ryż, szczyptę soli, cukru i pieprzu cayenne. Zalej mlekiem kokosowym, wymieszaj i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz przez godzinę.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
2. Curry z pieczonymi burakami
Składniki:
- 3-4 buraki upieczone w piekarniku (ze skórką; czas pieczenia to około 1 godz. w temperaturze 180 stopni C),
- 1 cebula,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 3 łyżeczki czerwonej pasty curry,
- sos sojowy do smaku,
- 2 garście szpinaku lub jarmużu (z jarmużu usuń łodygi),
- odrobina kolendry, bazylii i natki pietruszki.
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej olej, rozprowadź pastę curry i podsmaż przez moment. Dodaj posiekaną cebulę, i smaż do zeszklenia. Buraki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Po kilku minutach wlej mleko kokosowe, zagotuj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 10 minut. Następnie dodaj jarmuż bądź szpinak. Na koniec przypraw. Podawaj z ryżem.
3. Zupa z jarmużu
Składniki:
- ½ litra wywaru warzywnego,
- 250 g liści jarmużu,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka curry,
- odrobina soli i pieprzu,
- mleko kokosowe.
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz a następnie drobno posiekaj. Smaż na oliwie przez kilka sekund. Dolej bulion i dodaj przyprawy. W międzyczasie przygotuj jarmuż – umyj go i pozbądź się twardych części łodygi. Wrzuć do garnka. Całość gotuj przez kilka minut. Na koniec zupę zmiksuj i dodaj do niej mleko kokosowe.
4. Klasyczna zupa z soczewicy
Składniki:
- 3-4 ziemniaki,
- 3 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy,
- 4-5 liści laurowych,
- 8 ziaren ziela angielskiego,
- 4 ząbki czosnku,
- pół łyżeczki soli,
- 1 duża cebula,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- passata pomidorowa,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/4 łyżeczki chili,
- 2 łyżeczki majeranki,
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
W dużym garnku zagotuj dwa litry wody. Obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler. Warzywa wrzuć do garnka razem z umytą soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj obrany czosnek, pół łyżeczki soli i gotuj na wolnym ogniu. Na patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszkloną wrzuć do zupy. Gdy soczewica zrobi się miękka, dorzuć passatę, dopraw do smaku słodką papryką, chilli oraz majerankiem, dodaj świeżo zmielony pieprz i gotuj jeszcze 5 minut.
5. Zupa szpinakowa
Składniki:
- kępka świeżego szpinaku, około 400 g,
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- oliwa,
- niecały litr lekkiego wywaru z warzyw,
- szklanka mleka sojowego lub ryżowego,
- 2 łyżki śmietanki kokosowej,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta soli i ksylitolu.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Przygotowanie:
Szpinak umyj i odkrój łodyżki. Do garnka wlej około jednej łyżki oliwy i – po chwili – pokrojoną w kostkę cebulkę. Obierz ziemniaki, pokrój w kostkę i po 2 minutach dorzuć do cebuli. Podsmaż chwilę, a następnie dodaj szpinak i mieszaj przez około 3 minuty. Dolej wodę, mleko i wymieszaj. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Na koniec dodaj zgnieciony czosnek i łyżkę ksylitolu. Zmiksuj na gładki krem. Udekoruj śmietanką kokosową.
6. Kapusta duszona z tofu
Składniki:
- 1 główka kapusty,
- 1 kostka wędzonego tofu,
- 1 cebula,
- 1/3 szklanki posiekanego koperku (ewentualnie suszonego),
- 1 łyżka oleju do smażenia,
- odrobina soli, czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Tofu odsącz i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Połącz z posiekaną w kosteczkę cebulą i podsmaż na patelni. Kapustę obierz z wierzchnich liści, oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do tofu i cebulki. Dosyp odrobinę soli i przykryj pokrywką. Od czasu do czasu mieszaj i w razie potrzeby dolewaj odrobinę wody. Duś do miękkości kapusty. Danie dopraw pieprzem i posiekanym koperkiem.
7. Pomidorowa kapusta
Składniki:
- 1/2 kapusty włoskiej,
- 1/2 litra passaty pomidorowej,
- 1 mały, ekologiczny przecier pomidorowy (ok. 100 ml),
- 1,5 szklanki mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki wody lub bulionu warzywnego,
- 1 czubata łyżka oleju kokosowego,
- odrobina soli i czarnego pieprzu.
Przygotowanie:
Kapustę pokrój w paski. Podduś w dużym garnku na oleju kokosowym. Po kilku minutach dolej wodę (lub bulion), sól i pieprz. Duś pod przykryciem przez około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj passatę, przecier i mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu przez kolejne 10-15 minut – aż kapusta będzie miękka. Podawaj z ugotowaną, czerwoną soczewicą.
8. Fasolka po bretońsku
Składniki:
- 6 szklanek ugotowanej fasoli,
- 1 cebula,
- 6 liści laurowych,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 3 ziarna pieprzu,
- olej roślinny do smażenia,
- 500 g przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1/2-3/4 szklanki wody,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka mielonego kminku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1/2 łyżeczki pietruszki,
- 1/2 łyżeczki lubczyku,
- 1/4 łyżeczki chili,
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry.
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzej olej, dodaj cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Smaż do momentu, aż cebula się zeszkli, następnie dodaj wszystkie pozostałe składniki poza fasolą. Dokładnie wymieszaj i duś przez 5-8 minut. Dodaj fasolę i gotuj 15-20 minut, pod przykryciem na małym ogniu. Podawaj z ulubionym pieczywem.
9. Pęczak z dynią
Składniki:
- 500-600 g dyni,
- 120-180 g pęczaku,
- 50 g suszonych pomidorów,
- 1/2 cebuli,
- 150 g brokułów,
- łyżka pestek dyni,
- pół łyżki małych kaparów z zalewy,
- 8-10 czarnych oliwek,
- olej do smażenia,
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich,
- szczypta pieprzu do smaku.
Przygotowanie:
W garnku podsmaż cebulę, pokrojoną na kosteczkę. Następnie dodaj pęczak, zalej wodą i gotuj. W tym czasie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni włóż dynię skropioną olejem i lekko opruszoną pieprzem. Piecz przez około 20 minut, do czasu, aż będzie odpowiednio miękka. Do pęczaku dodaj brokuły, suszone pomidory pokroje w paski, kapary, oliwki, pestki dyni oraz upieczoną dynię. Całość podgrzewaj przez około 5 minut, tak by różyczki brokułów zdążyły zmięknąć. Na koniec dodaj zioła.
10. Potrawka z dyni
Składniki:
Życie seksualne rodziców
Zacznij świadomie budować swoją relację z partnerem
Jak zrozumieć się w rodzinie
Jak dostrzec potrzeby innych i być wysłuchanym
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
- 1 kg dyni Hokkaido,
- 3-4 cebule,
- 5 marchewek,
- pęczek natki pietruszki,
- 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
- 2 łyżeczki mielonego kminu,
- 2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 4 ząbki czosnku,
- szczypta soli,
- 800 ml passaty pomidorowej,
- 50 ml oleju,
- ryż basmanti.
Przygotowanie:
Cebulę i marchew pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Następnie dorzuć do nich pokrojoną w kostkę dynię. Dopraw solą, imbirem, kolendrą i kminem. Mieszając, dolewaj passatę, przykryj i duś prze około 15 minut. Gdy dynia będzie miękka, dodaj ciecierzycę i poszatkowaną natkę pietruszki. Podawaj z ryżem.