Jarmuż należy do rodziny kapustnych, ma kilka odmian, które różnią się od siebie kolorem i smakiem. Jest nazywany „nową wołowiną”, „zieloną królową”, należy do kategorii „superjedzenie”. Właśnie rozpoczął się sezon na jarmuż, a redakcja Dzieci są ważne jest jego absolutnym fanem! Cieszy nas to, że coraz częściej można spotkać go w warzywniakach. Jest łatwy w uprawie, dlatego polecamy go do własnego ogródka.
Okazuje się również, że na świecie panuje moda na jarmuż, który uosabia nową świadomość i nowy trend w jedzeniu. Coraz częściej zastępuje on w menu restauracji kawior, jest serwowany samodzielnie w postaci czipsów z piekarnika, jako składnik sałatek i dań z makaronem. Jarmuż można smażyć, gotować, dusić, jeść na surowo lub dodawać do koktajli.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
10 powodów, dla których warto pokochać jarmuż:
- jest niskokaloryczny, nie ma tłuszczu i jest bogaty w błonnik – jedna filiżanka jarmużu ma 36 kalorii, 5 gramów błonnika i 0 g tłuszczu. Pomaga w trawieniu i jest bombą witaminową,
- to źródło żelaza – ma więcej żelaza niż wołowina, a jak wiadomo, żelazo jest nam niezbędne w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, transportowania tlenu do różnych części ciała, wzrostu komórek, prawidłowego funkcjonowania wątroby itd. Jarmuż to produkt idealny dla kobiet w ciąży,
- jest bogaty w witaminę K – pomaga ona chronić nas przed nowotworami, a także jest ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi,
- zawiera przeciwutleniacze – m.in. karotenoidy, flawonoidy, które pomagają chronić przed nowotworami,
- wspiera układ krążenia – spożywanie jarmużu pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
- działa przeciwzapalnie – dzięki kwasom omega-3. Ponadto pomaga w walce z zapaleniem stawów, astmą i chorobami autoimmunologicznymi,
- to źródło witaminy A – korzystnej dla naszego wzroku i skóry,
- jest bogaty w witaminę C – pomaga ona naszemu układowi odpornościowemu, wspomaga metabolizm i nawodnienie,
- ma dużo wapnia – pomaga w zapobieganiu utraty masy kostnej, zapobieganiu osteoporozie i utrzymaniu zdrowego metabolizmu. W utrzymaniu elastyczności chrząstek i stawów jest również pomocna witamina C,
- oczyszcza organizm.
Nowa dyscyplina. Ciepłe, spokojne i pewne wychowanie od małego dziecka do nastolatka
Jak być przewodnikiem dziecka i odpowiedzialnie orientować je w tym chaotycznym świecie.
Autor mówi: rodzice, nie warto wdawać się w negocjacje, ciągle prosić, stawiać tylu pytań. Mamy inne rozwiązania, znacznie skuteczniejsze i korzystniejsze dla naszych relacji z dziećmi. Stoi za nimi nowa dyscyplina. I wcale nie trzeba być przy tym surowym.
Kto powinien unikać jarmużu?
Jedzenie dużych ilości surowego jarmużu spowalnia wchłanianie jodu, na co powinny uważać osoby z problemami z tarczycą. Jarmuż zawiera szczawiany, powinny unikać go osoby mające problemy z nerkami.
2 odpowiedzi na “10 powodów, dla których warto jeść jarmuż”
Do osób, które powiny jeść jarmuż w ograniczonych ilościach zaliczyłabym również osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe, a to ze względu na zawartość witaminy k.
Albo przez całe życie jadłam coś innego albo te zdjęcie z artykułu wprowadza w błąd i pokazuje coś innego a nie jarmuż ;)