Jarmuż należy do rodziny kapustnych, ma kilka odmian, które różnią się od siebie kolorem i smakiem. Jest nazywany „nową wołowiną”, „zieloną królową”, należy do kategorii „superjedzenie”. Właśnie rozpoczął się sezon na jarmuż, a redakcja Dzieci są ważne jest jego absolutnym fanem! Cieszy nas to, że coraz częściej można spotkać go w warzywniakach. Jest łatwy w uprawie, dlatego polecamy go do własnego ogródka.
Okazuje się również, że na świecie panuje moda na jarmuż, który uosabia nową świadomość i nowy trend w jedzeniu. Coraz częściej zastępuje on w menu restauracji kawior, jest serwowany samodzielnie w postaci czipsów z piekarnika, jako składnik sałatek i dań z makaronem. Jarmuż można smażyć, gotować, dusić, jeść na surowo lub dodawać do koktajli.
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem
10 powodów, dla których warto pokochać jarmuż:
- jest niskokaloryczny, nie ma tłuszczu i jest bogaty w błonnik – jedna filiżanka jarmużu ma 36 kalorii, 5 gramów błonnika i 0 g tłuszczu. Pomaga w trawieniu i jest bombą witaminową,
- to źródło żelaza – ma więcej żelaza niż wołowina, a jak wiadomo, żelazo jest nam niezbędne w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym, transportowania tlenu do różnych części ciała, wzrostu komórek, prawidłowego funkcjonowania wątroby itd. Jarmuż to produkt idealny dla kobiet w ciąży,
- jest bogaty w witaminę K – pomaga ona chronić nas przed nowotworami, a także jest ważna dla zdrowia kości i krzepnięcia krwi,
- zawiera przeciwutleniacze – m.in. karotenoidy, flawonoidy, które pomagają chronić przed nowotworami,
- wspiera układ krążenia – spożywanie jarmużu pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu,
- działa przeciwzapalnie – dzięki kwasom omega-3. Ponadto pomaga w walce z zapaleniem stawów, astmą i chorobami autoimmunologicznymi,
- to źródło witaminy A – korzystnej dla naszego wzroku i skóry,
- jest bogaty w witaminę C – pomaga ona naszemu układowi odpornościowemu, wspomaga metabolizm i nawodnienie,
- ma dużo wapnia – pomaga w zapobieganiu utraty masy kostnej, zapobieganiu osteoporozie i utrzymaniu zdrowego metabolizmu. W utrzymaniu elastyczności chrząstek i stawów jest również pomocna witamina C,
- oczyszcza organizm.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Kto powinien unikać jarmużu?
Jedzenie dużych ilości surowego jarmużu spowalnia wchłanianie jodu, na co powinny uważać osoby z problemami z tarczycą. Jarmuż zawiera szczawiany, powinny unikać go osoby mające problemy z nerkami.
2 odpowiedzi na “10 powodów, dla których warto jeść jarmuż”
Do osób, które powiny jeść jarmuż w ograniczonych ilościach zaliczyłabym również osoby zażywające leki przeciwzakrzepowe, a to ze względu na zawartość witaminy k.
Albo przez całe życie jadłam coś innego albo te zdjęcie z artykułu wprowadza w błąd i pokazuje coś innego a nie jarmuż ;)