Lodówka jest w każdym domu, w wielu z nich wokół niej toczy się kuchenne życie. To spiżarnia, ale nie dla wszystkich produktów. Czasem o tym zapominamy i umieszczamy w lodówce jedzenie, które nie powinno się w niej znaleźć.
10 produktów, których nie należy przechowywać w lodówce:
- Chleb – najlepiej przechowywać go w chlebaku lub lnianym czy bawełnianym worku na chleb. Przechowywany w taki sposób będzie świeży do czterech dni. Nadwyżkę wykorzystujemy – zróbmy grzanki do zupy bądź sałatki.
- Masło – przechowywane w lodówce twardnieje, przez co zaraz po wyjęciu trudno je rozsmarować na pieczywie. Najlepsze sposób przechowywanie masła? Na blacie, w maselniczce z przykrywką.
- Kawa – wilgoć panująca w lodówce wpływa na jakość kawy. Przechowujmy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej ceramicznym bądź szklanym. Poza lodówką.
- Jajka – zdania co do przechowywania jaj w lodówce są podzielone. Zwolennicy sądzą, że dzięki temu można uniknąć zatrucia salmonellą. Przeciwnicy uważają, że świeża jaja nie wymagają przechowywania w lodówce.
- Czosnek – najlepsze miejsce do jego przechowywania to spiżarnia. W lodówce czosnek ma tendencję do pleśnienia.
- Ziemniaki – chłodzenie zmienia smak ziemniaków, ale nie na lepsze. Najlepiej przechowywać je w worku, w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
- Pomidory – najlepiej przechowywać je na blacie, choć kiedy muszki owocówki dają się we znaki, może być to trudne.
- Miód – przechowywany w spiżarni może i szybciej się skrystalizuje niż w lodówce, ale to nie jest wadą miodu, a raczej świadczy o jego prawdziwości. Poza lodówką miód długo pozostaje świeży.
- Banany – chłodzenie spowalnia proces dojrzewania, skórka szybko brązowieje. Najlepsze miejsce dla bananów – blat w kuchni.
- Oleje i oliwa z oliwek – chłód działa na nie niekorzystnie. Płynne tłuszcze dobrze trzymać w ciemnej szafce, w temperaturze pokojowej.
5 odpowiedzi na “10 produktów, których nie należy przechowywać w lodówce”
Na masło polecam „stary sprawdzony sposób”. Używać głębokiej maselniczki i aby zabezpieczyć przed jełczeniem nalać do niej wody tak aby przykryć masło. Przed postawieniem na stół zwyczajnie wodę wylać. :-) Skuteczniejszy sposób na uniemożliwienie dostępu powietrza niż przykrywka.
I znowu głupotki. Kawa świeżo mielona tylko w lodówce oczywiście szczelnie zamknięta ale w lodówce
Prawdziwe masło nie twardnieje w lodówce :)
prawdziwe masło twardnieje w lodówce. Jeżeli ma dodatki w postaci olejów roślinnych to jest miękkie jak margaryna.
Odnośnie przechowywania olejów: niektóre tracą wartości odżywcze w temperaturze pokojowej np. olej lniany.