Kategorie
Ekowiadomości

10 produktów, których nie należy przechowywać w lodówce

Lodówka jest w każdym domu, w wielu z nich wokół niej toczy się kuchenne życie. To spiżarnia, ale nie dla wszystkich produktów. Czasem o tym zapominamy i umieszczamy w lodówce jedzenie, które nie powinno się w niej znaleźć.

lodowka

10 produktów, których nie należy przechowywać w lodówce:

  1. Chleb – najlepiej przechowywać go w chlebaku lub lnianym czy bawełnianym worku na chleb. Przechowywany w taki sposób będzie świeży do czterech dni. Nadwyżkę wykorzystujemy – zróbmy grzanki do zupy bądź sałatki.
  2. Masło – przechowywane w lodówce twardnieje, przez co zaraz po wyjęciu trudno je rozsmarować na pieczywie. Najlepsze sposób przechowywanie masła? Na blacie, w maselniczce z przykrywką.
  3. Kawa – wilgoć panująca w lodówce wpływa na jakość kawy. Przechowujmy ją w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej ceramicznym bądź szklanym. Poza lodówką.
  4. Jajka – zdania co do przechowywania jaj w lodówce są podzielone. Zwolennicy sądzą, że dzięki temu można uniknąć zatrucia salmonellą. Przeciwnicy uważają, że świeża jaja nie wymagają przechowywania w lodówce.
  5. Czosnek – najlepsze miejsce do jego przechowywania to spiżarnia. W lodówce czosnek ma tendencję do pleśnienia.
  6. Ziemniaki – chłodzenie zmienia smak ziemniaków, ale nie na lepsze. Najlepiej przechowywać je w worku, w suchym i chłodnym pomieszczeniu.
  7. Pomidory – najlepiej przechowywać je na blacie, choć kiedy muszki owocówki dają się we znaki, może być to trudne.
  8. Miód – przechowywany w spiżarni może i szybciej się skrystalizuje niż w lodówce, ale to nie jest wadą miodu, a raczej świadczy o jego prawdziwości. Poza lodówką miód długo pozostaje świeży.
  9. Banany – chłodzenie spowalnia proces dojrzewania, skórka szybko brązowieje. Najlepsze miejsce dla bananów – blat w kuchni.
  10. Oleje i oliwa z oliwek – chłód działa na nie niekorzystnie. Płynne tłuszcze dobrze trzymać w ciemnej szafce, w temperaturze pokojowej.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

5 odpowiedzi na “10 produktów, których nie należy przechowywać w lodówce”

Na masło polecam „stary sprawdzony sposób”. Używać głębokiej maselniczki i aby zabezpieczyć przed jełczeniem nalać do niej wody tak aby przykryć masło. Przed postawieniem na stół zwyczajnie wodę wylać. :-) Skuteczniejszy sposób na uniemożliwienie dostępu powietrza niż przykrywka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.