100+ prezentów na DZIEŃ DZIECKA > zobacz
| 10 przepisów na sklepowe produkty (kisiel, budyń, wegeta, nutella…)

10 przepisów na sklepowe produkty (kisiel, budyń, wegeta, nutella…)

Coraz częściej poszukujemy naturalnych zamienników sklepowych produktów. Skład tych ostatnich ciągnie się niemalże w nieskończoność. Niestety, nie przekłada się to na korzyści dla naszego organizmu. Wręcz przeciwnie, w tym przypadku mniej znaczy lepiej. Oto kilka prostych przepisów na domowe zamienniki kupnych produktów.

Bez dodatku mleka:

1. Wegeta

Wielu z nas nie wyobraża sobie bez niej zupy, popularna „jarzynka” niewątpliwie potrafi poprawić smak. Niestety, w wersji sklepowej znajdziemy wzmacniacze i poprawiacze smaku, które nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Do jej samodzielnego wykonania potrzebne są tylko warzywa, przyprawy i suszarka do warzyw.

Przeczytaj: Glutaminian sodu

Składniki:

  • 1,5 kg marchwi,
  • 300 g korzenia pietruszki,
  • 400 g selera,
  • biała część dużego pora,
  • duży pęczek świeżego lubczyku,
  • duży pęczek natki pietruszki,
  • łyżeczka ziaren czarnego pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • 3–4 łyżeczki gruboziarnistej soli,
  • 3–4 łyżeczki kurkumy.

Warzywa obierz, umyj i potnij na drobne paseczki np. za pomocą skrobaczki do warzyw. Natkę i lubczyk umyj, osusz i oderwij listki z łodyg. Susz na suszarce do warzyw w temperaturze 70°C, aż staną się zupełnie suche i sztywne. Przełóż do pojemnika, dodaj wszystkie przyprawy oprócz kurkumy i rozdrobnij blenderem. Na koniec dodaj kurkumę i całość przełóż do słoika.

2. Nutella ze śliwek węgierek i kakao

Nutella to jeden z ulubionych smaków naszych dzieci. W tej sklepowej na pierwszym miejscu jest cukier, co oznacza, że jest go tam najwięcej, oraz olej palmowy, który słynie z tego, że zawiera niekorzystne dla zdrowia nasycone kwasy tłuszczowe. Tego, co naprawdę wartościowe, jest jak na lekarstwo: orzechy laskowe to tylko 13%, a kakao 7,4%. Do tego kilka przetworzonych produktów – mleko w proszku, serwatka w proszku, emulgator i wanilina, czyli organiczny związek chemiczny (nie mylcie z wanilią). Już chcesz wiedzieć, jak zrobić własną nutellę?

Przeczytaj: Nutella – dlaczego nie warto tego jeść?

Składniki:

  • 2,5 kg śliwek węgierek,
  • słód naturalny do smaku,
  • 200 g kakao.

Śliwki wypestkuj, rozdrobnij blenderem i smaż ze słodem, aż sok odparuje. Dodaj kakao i smaż jeszcze chwilę. Przełóż do słoików i zapasteryzuj.

3. Kisiel

Kisiel to smaczny i zdrowy deser pod warunkiem, że zrobimy go sami. W wersji z torebki trudno znaleźć choćby odrobinę owoców, którymi (wg etykiety) smakują. Jest za to wiele innych dodatków: kwas cytrynowy, koncentraty roślinne, cukier, sól, aromaty, maltodekstryna. Kisiel domowej produkcji oprócz wody zawiera tylko 3 składniki.

Składniki (na 1 porcję):

  • szklanka wody,
  • czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • dowolne owoce, domowy kompot bądź sok,
  • słód naturalny wg uznania.

Zagotuj szklankę wody i dodaj do niej owoce lub domowej roboty kompot bądź sok. Gotuj kilka minut. W osobnym kubku w niewielkiej ilości zimnej wody rozpuść czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Następnie wlej do wrzącej wody z owocami. Gotuj przez chwilę.

4. Granola z płatków owsianych

O tym, że granola jest zdrowa, nie trzeba nikogo przekonywać. Płatki zbożowe, miód, suszone owoce. W wersji sklepowej lista jest o wiele dłuższa… W składzie znajdziemy: produkty pochodzące ze zbóż, nierafinowany cukier trzcinowy, tłuszcz palmowy, a żeby było jeszcze bardziej słodko – syrop glukozowy, owoce liofilizowane w ilości ok. 2%, substancja spulchniająca, emulgator, aromat.

Przeczytaj: Granola, czyli coś dla mózgu

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych (grubych),
  • 5 łyżek miodu,
  • 2 łyżki oleju,
  • garść rodzynków,
  • garść żurawiny.

Miód połącz z olejem, następnie dodaj do płatków owsianych i dokładnie wymieszaj. Wyłóż na blachę do pieczenia ciasta pokrytą papierem pergaminowym. Piecz 15 minut w 150°C. Wyjmij, dodaj rodzynki, żurawinę, wymieszaj i ponownie włóż do piekarnika na 10 minut. Po wyjęciu odczekaj, aż ostygnie, i przełóż do pojemników.

5. Chleb na zakwasie

Sklepowe chleby pozostawiają wiele do życzenia, często są miękkie niczym wata, lekkie jak piórko i mało sycące. Znaleźć ciężki, smaczny i przede wszystkim prawdziwy chleb na zakwasie to nie lada wyzwanie. Dlatego najlepiej zrobić go samemu.

Składniki na zakwas:

  • pół szklanki mąki żytniej żurkowej,
  • pół szklanki ciepłej wody.

Mąkę wymieszaj z wodą i odstaw na noc w ciepłe miejsce. Przez cztery kolejne dni dokarmiaj zakwas, dodając mąkę i wodę zawsze w tych samych proporcjach. Piątego dnia po kilku godzinach od dokarmienia można już upiec chleb, wykorzystując połowę zakwasu. Resztę schowaj do lodówki. Zakwas może być przechowywany do 2 tygodni.

Składniki na chleb:

    • 2,5 szkl. mąki pszennej typ 650,
    • 2,5 szkl. mąki pszennej razowej lub żytniej,
    • 3 szkl. ciepłej wody,
    • łyżka soli,
    • garść siemienia lnianego,
    • garść słonecznika łuskanego lub innych ziaren (dynia, sezam itp.).

 

 

Obie mąki połącz, dodaj pozostałe suche składniki, wodę i zakwas. Wszystko mieszaj drewnianą łyżką ok. 4 minut. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ponownie wymieszaj i przełóż do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.

Piekarnik nagrzej do 50°C, po czym wyłącz i wstaw foremki z chlebem, który będzie rósł przez 4–5 godzin. Wyjmij go, gdy znajdzie się na równi z foremką. Następnie nagrzej piekarnik do 200°C, wstaw chleb i piecz 55 minut. Po tym czasie jeszcze 5 minut trzymaj go w wyłączonym piekarniku. Gorący bochenek wyjmij z foremki, aby odparował.

Przed kolejnym pieczeniem dokarm zakwas tylko raz i odstaw w ciepłe miejsce, by zaczął pracować. Połowę dodaj do chleba, a resztę schowaj do lodówki.

6. Kiszony barszcz czerwony

Jeśli chcesz poczuć, jak smakuje prawdziwy barszcz czerwony, wypróbuj przepis na kisz z samych naturalnych składników. Można go pić jako sok lub użyć do zupy. Sklepowy ma jeden wielki plus – jest szybki. I na tym lista zalet się kończy. W składzie m.in. na pierwszym miejscu cukier, suszony koncentrat z buraka, glutaminian sodu, rybonukleotydy disodowe, kwas cytrynowy, utwardzony tłuszcz roślinny. A można o wiele prościej i naturalniej.

Składniki:

  • 3–4 duże buraki ćwikłowe,
  • 1 marchewka,
  • 1 nieduża pietruszka,
  • 1 plaster selera,
  • 1 łyżeczka ziarenek kminku,
  • 6 dużych ząbków czosnku,
  • 2 litry wody,
  • słód naturalny do smaku,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 kromka suchego chleba żytniego na zakwasie,
  • kilka wiórków chrzanu.

Warzywa obierz, umyj i ułóż w dużym słoju. Wsyp kminek, czosnek, chrzan. Przegotuj i ostudź wodę. Dodaj do niej sól i słód naturalny, po czym wszystko wymieszaj. Następnie tak doprawioną wodą zalej warzywa. Na wierzch połóż chleb. Naczynie przykryj gazą i zabezpiecz gumką recepturką.

Odstaw w ciepłe miejsce na 4–7 dni. Po kilku dniach na wierzchu utworzy się kożuch, który trzeba delikatnie usunąć. Barszcz przecedź. Kisz można przechowywać w lodówce kilka tygodni lub przelać do słoików i zapasteryzować.

Z dodatkiem mleka:

7. Serek topiony z twarogu

W wersji sklepowej na pierwszym miejscu woda, potem masło, ser i mleko w proszku, do tego sole emulgujące, białka mleka, sól, regulator kwasowości i kwas cytrynowy. W wersji domowej – twaróg, masło i kilka innych naturalnych składników.

Składniki:

  • łyżka masła,
  • 250 g twarogu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 żółtko,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki gęstej śmietany,
  • dowolne dodatki do smaku.

Masło rozpuść na patelni, dodaj twaróg, sodę i podgrzej na małym ogniu, aż ser się stopi. Wbij żółtko i wlej śmietanę. Wymieszaj i jeszcze chwilę podgrzewaj. Przełóż do miseczki i poczekaj, aż ostygnie i zgęstnieje.

Jeśli chcesz uzyskać serek smakowy, do ciepłego serka możesz dodać świeże lub suszone pomidory, bazylię, szczypiorek, rzodkiewkę, zioła prowansalskie, świeżą lub suszoną paprykę itp.

8. Serek homogenizowany

W wersji sklepowej twaróg odtłuszczony, wsad smakowy (woda, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy), śmietanka, jeszcze raz cukier, skrobia modyfikowana i żelatyna. W wersji domowej tylko 4 naturalne składniki.

Składniki:

  • 250 g twarogu,
  • 170 g jogurtu naturalnego,
  • słód naturalny,
  • wanilia lub dowolne owoce.

Twaróg wrzuć do naczynia, dodaj pozostałe składniki (oprócz owoców) i wszystko rozdrobnij blenderem. Wrzuć owoce i… gotowe!

9. Jogurt naturalny

Do jego przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: mleko i jogurt naturalny. Wykonanie to tylko chwila.

Składniki na litr jogurtu:

  • litr mleka 3,2% tłuszczu,
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego.

Mleko ugotuj i ostudź do 40°C. (ok. 20 minut). Dodaj jogurt naturalny i dokładnie wymieszaj trzepaczką. Odstaw na 12 godzin w ciepłe miejsce, aby zgęstniał. Po tym czasie schowaj jogurt do lodówki. Można przechowywać go około tygodnia.

Do zrobienia kolejnej porcji nie potrzeba już sklepowego jogurtu. Można wykorzystać własny. Jeśli dodasz owoce, będziesz mieć jogurt smakowy.

10. Budyń

Przygotowanie domowego budyniu o dowolnym smaku to równie proste zadanie. Skład sklepowego na pierwszy rzut oka jest w porządku, lista składników krótka, gdyby nie tajemnicze aromaty i barwniki.

Składniki (na 1 porcję):

  • szklanka mleka (np. roślinnego),
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka masła,
  • słód naturalny do smaku,
  • wanilia lub cukier waniliowy, kakao, sok malinowy – w zależności od smaku, jaki chcemy uzyskać.

Ugotuj w garnku pół szklanki mleka ze słodem i masłem, dla uzyskania odpowiedniego smaku dodaj wybrany składnik. Resztę mleka połącz z mąką. Wlej do garnka i energicznie wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotowe.


Aneta Beza

Z wykształcenia polonistka/dziennikarka, z miłości żona i „etatowa” mama dwójki dzieci. Obecnie na urlopie wychowawczym. Prowadzi bloga (mamaspace.pl) i dzięki niemu realizuje swoje dwie pasje – macierzyństwo i pisanie.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://mamaspace.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

“Wiem, jak bardzo mnie kochacie i martwicie się, że nie chcę jeść nowych rzeczy”. List dziecka z neofobią żywieniową

5 przepisów na niesamowite lody z bananów!

Czy fluor jest niebezpieczny?

Przejdz do: