Kategorie
Dieta naturalna

10 przepisów na aromatyczne ciasta korzenne

Idealne na deser, jako dodatek do gorącej herbaty czy kubka kakao. Aromatyczne, rozgrzewające, smaczne. Idealne jesienią i zimą. Chyba niewiele jest takich osób, które nie znałyby ciemnobrązowego ciasta korzennego. Wbrew pozorom, można je przyrządzać na wiele sposobów i z wieloma dodatkami.

Idea pozostaje jednak zawsze ta sama: ma to być uczta dla zmysłów. Poniżej dzielimy się z wami sprawdzonymi przepisami na najbardziej aromatyczne ciasta korzenne, jakie udało nam się upiec.

Przyprawa korzenna/piernikowa

Zanim jednak przepisy, rzecz najważniejsza – przyprawa. Tę mieszankę przyprawy korzennej bądź piernikowej możesz oczywiście zdobyć w sklepie, ale możesz ją również przygotować samodzielnie, w domu.
Składniki:

  • 40 g kory cynamonu (może być mielona),
  • 2 płaskie łyżki mielonego imbiru,
  • 1 ziarno gałki muszkatołowej,
  • 15 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 łyżki goździków,
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry,
  • 15 strączków kardamonu w łupinach,
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego,
  • 1-2 gwiazdy anyżu.

Przygotowanie:
Korę cynamonu rozbij lekko tłuczkiem, kardamon wyłuskaj z łupin, z gwiazdy anyżu wyłuskaj nasiona. Wszystkie składniki utrzyj w moździeżu lub zmiel w młynku do kawy. Gałkę muszkatołową zetrzyj na drobnych oczkach tarki. W razie potrzeby całość mieszanki przesiej przez sitko. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, z dala od światła.

1. Proste i szybkie ciasto korzenne

Składniki:

  • 220 g mąki orkiszowej,
  • 120 g ksylitolu,
  • 150 g masła klarowanego,
  • 3 jajka,
  • 1 opakowanie ekologicznego cukru waniliowego (bądź kilka łyżeczek cukru waniliowego domowej roboty),
  • 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy,
  • 6 łyżek przyprawy korzennej,
  • 80 g pokrojonych, suszonych moreli.

Przygotowanie:

Jajka ubij z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawaj roztopione masło klarowane. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, a następnie połącz z pozostałymi składnikami. Całość dokładnie wymieszaj, na koniec dodaj skórkę z pomarańczy i pokrojone, suszone morele. Przelej do okrągłej masy o średnicy około 22 cm. Piecz w temperaturze 175 stopni przez około 25-30 minut.

[reklama_col id=”71172, 71173, 71174″]

2. Korzenne ciasto marchewkowe

Składniki

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • 3 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia,
  • 110 g drobno pokrojonych daktyli,
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 50 g orzechów drobno posiekanych bądź zmielonych,
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 110 g roztopionego masła klarowanego,
  • 110 g rodzynek,
  • 1 duża, starta marchew,
  • 2 rozbełtane jajka.

Na wierzch, opcjonalnie:

  • 200 g serka mascarpone,
  • 100 g drobno posiekanych daktyli,
  • sok i skórka z jednej pomarańczy lub cytryny.

Przygotowanie:

Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj daktyle, wiórki kokosowe, orzechy i przyprawy. Wymieszaj dokładnie i zrób wgłębienie pośrodku. W osobnej misce połącz roztopione masło, rodzynki, marchewkę. Dodaj do suchych składników, wymieszaj, dodaj jajka i połącz z masą. Przełóż na blachę i piecz w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni przez około 45-60 minut.
Po ostudzeniu możesz posmarować wierzch masą serową – przygotujesz ją, miksując ze sobą wszystkie składniki: serek, daktyle, skórkę i sok z pomarańczy bądź cytryny.

3. Ciasto korzenne z kiwi

Składniki:

  • 3 szklanki jasnej mąki orkiszowej,
  • 4 jajka,
  • 150 g masła klarowanego,
  • 1 szklanka ksylitolu,
  • 10 łyżek marmolady brzoskwiniowej bez cukru,
  • 300 ml naturalnej maślanki,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 20 g przyprawy korzennej,
  • 4 dojrzałe owoce kiwi.

Przygotowanie:

Masło utrzyj z ksylitolem, wbijaj stopniowo po jednym jajku. W osobnym naczyniu zmieszaj ze sobą wszystkie sypkie składniki. Dodaj je do utartych jajek, masła i ksylitolu. Dalej ucieraj. Następnie dodaj marmoladę, wlej maślankę, wymieszaj. Na koniec pokrój drobno w kostkę kiwi i połącz z ciastem. Całość wylej na blachę wyłożoną pergaminem i piecz w 170 stopniach przez około 35 minut.

4. Karobowe ciasto korzenne z dżemem

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka ksylitolu,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki mleka (np. roślinnego),
  • 2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
  • 2 łyżeczki karobu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 szklanki dżemu,
  • 1 łyżeczka sody.

Przygotowanie:

Białka ubij z ksylitolem. Po kolei dodawaj resztę składników i ucieraj mikserem na jednolitą masę. Na koniec dodaj dżem. Wszystko wymieszaj, wylej do formy wysmarowanej tłuszczem bądź wyłożonej pergaminem i piecz przez około 40 minut w 180 stopniach Celsjusza.

5. Ciasto piernikowe z jabłkami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki cynamonu,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej,
  • 6 jaj,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • szklanka ksylitolu.

Nadzienie:

  • polskie jabłka,
  • ekologiczny bądź domowy cukier waniliowy,
  • 1 łyżka cynamonu.

Przygotowanie:

Mąkę zmieszaj z sodą, ksylitolem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą korzenną. Jajka zmiksuj z olejem. Następnie dodaj do nich sypkie składniki i wymieszaj ponownie. Jabłka obierz, pokrój w plasterki. Posyp cukrem waniliowym i cynamonem, wymieszaj i odstaw na chwilę (przyprawy dodadzą im wyjątkowego aromatu). Wrzuć jabłka do ciasta i wymieszaj łyżką. Całość wlej na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. Upieczony i ostudzony placek możesz polać roztopioną, gorzką czekoladą.

6. Szybki piernik z migdałami

Składniki:

  • 750 g mąki orkiszowej jasnej,
  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 10 dag masła klarowanego,
  • szklanka zmielonych migdałów (bądź mąki migdałowej),
  • 2 łyżki przyprawy korzennej,
  • 2 płaskie łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • paczka ekologicznego cukru waniliowego.

Dekoracja:

  • pół szklanki migdałów.

Przygotowanie:

Migdały do dekoracji zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, następnie zdejmij z nich skórkę. Masło rozpuść w rondelku, dodaj ksylitol, miód, cukier waniliowy, zagotuj i odstaw do ostygnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, jajka, zmielone migdały, sól, przyprawę korzenną oraz przestudzone masło z pozostałymi składniki. Wymieszaj dokładnie i odstaw na godzinę. Następnie przełóż do wysmarowanej tłuszczem blachy, wyrównaj powierzchnię i ułóż na wierzchu obrane migdały. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

7. Wegański piernik z bakaliami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej,
  • 1 szklanka ksylitolu,
  • 1 szklanka wody bądź mleka roślinnego,
  • 120 ml oleju,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/4 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej,
  • dwie garście rodzynek,
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki syropu klonowego.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut. To proste, smaczne i szybkie ciasto, które zawsze się udaje.

8. Korzenne ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 1/3 szklanki mleka,
  • 50 g masła klarowanego,
  • 1/4 zimnej wody,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 350 g mąki orkiszowej jasnej,
  • szczypta soli,
  • 50 g ksylitolu,
  • kilka kropel naturalnego ekstraktu waniliowego,
  • 2 jajka.

Do przełożenia warstw:

  • 1/4 szklanki ksylitolu,
  • 3 łyżki przyprawy korzennej,
  • 50 g masła klarowanego.

Przygotowanie:

Mleko wlej do garnuszka, dodaj masło i podgrzej aż się stopi. Następnie dolej zimną wodę, mieszaj i dodawaj pokruszone drożdże. Pamiętaj przy tym, by mleko nie było zbyt gorące (mniej niż 40 stopni Celsjusza). Zostaw, aż drożdże się rozpuszczą. Do miski wsyp dwie szklanki mąki, dodaj sól i ksylitol, mieszaj, po czym dolej letnie mleko z masłem i drożdżami. Mieszaj, aż mąka wchłonie płyn. Dodaj ekstrakt waniliowy i jajka, a następnie wyrabiaj na miękkie, gładkie, elastyczne ciasto. Kiedy składniki się połączą dodaj resztę mąki i dalej wyrabiaj. Pamiętaj, że dobrze wyrobione ciasto to gwarancja pulchnego wypieku. Po wyrobieniu całość przełóż do miski, przykryj i zostaw do wyrośnięcia na około 60 minut (aż podwoi objętość).

Pod koniec wyrastania wyłóż keksówkę pergaminem i przygotuj posypkę. Do miski wsyp ksylitol, przyprawę i dokładnie wymieszaj. Roztop masło do smarowania. Wyrośnięte ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę i rozwałkuj w prostokąt. Wielkość prostokąta zależy od wielkości keksówki. Posmaruj rozwałkowane ciasto masłem i pokrój na 5 równej szerokości pasków (ich szerokość powinna być równa długości krótszego boku keksówki). Posypkę podziel na 5 równych części, każda przypadać będzie na 1 pasek ciasta. Pierwszy pasek posyp 1 częścią, przykryj drugim paskiem ciasta (stroną z masłem do góry), posyp równomiernie posypką, na to kolejny pasek ciasta i tak dalej, aż do ostatniego. Górę również posyp posypką. Całość pokrój na 6 równych części: na pół i każdą połówkę ponownie na 3 części. Uzyskasz w ten sposób 6 porcji ciasta, złożonych z 5 przełożonych posypką pasków. Włóż je do keksówki pionowo. Całość przykryj i zostaw ciasto do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 45 minut. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

9. Korzenne ciasto dyniowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej,
  • 3/4 szklanki puree z dyni,
  • 2/3 szklanki ksylitolu,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej,
  • 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka ekologicznego cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii.

Przygotowanie:

Do większej miski przełóż puree z dyni, ksylitol, wlej olej, wbij jajka, następnie wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Do mniejszej miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj sól, przyprawę korzenną i wymieszaj. Do mokrej mieszanki dodawaj stopniowo produkty suche, krótko mieszając do połączenia się składników. Przelej do formy wyłożonej pergaminem i piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut.

10. Korzenne ciasto z pomarańczą

Składniki:

  • 400 g mąki orkiszowej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka suszonego imbiru,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki kakao,
  • duża szczypta soli,
  • 1 kubek ciepłej wody,
  • 1 kubek ksylitolu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1/2 kubka oleju,
  • skórka z jednej pomarańczy.

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • sok z 1/2 pomarańczy,
  • parę łyżek mleka roślinnego,
  • skórka z pomarańczy.

Przygotowanie:

Do dużej miski przesiej mąkę i kakao. Dodaj proszek do pieczenia i przyprawy. Wszystko wymieszaj, zrób wgłębienie pośrodku. W drugiej misce połącz wodę, ocet, ksylitol i olej. Mieszaj, aż ksylitol się rozpuści. Przelej mokrą mieszankę do suchych składników. Mieszaj dokładnie do powstania gęstej masy. Na koniec dodaj startą na tarce o dużych oczkach skórkę z pomarańczy i wymieszaj. Przelej ciasto do formy i piecz przez około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

Foto: flikr.com/sophistechate

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.