Kategorie
Zdrowie

Które owoce i warzywa najlepiej wybierać z upraw ekologicznych?

Szukając sposobów na oszczędności często zaczynamy od zakupów produktów spożywczych. Wkładamy sporo energii i czasu, by wybrać produkty zdrowe, o dobrym składzie, za rozsądną cenę. Warzywa i owoce należą do produktów, które kojarzą nam się ze zdrowiem i ekologią, szczególnie jeśli kupujemy je na bazarze czy w małym lokalnym sklepiku.

Jednak prawda zwykle jest taka, że owoce i warzywa, które wybieramy, są okraszone chemią. Jeśli zależy nam na naprawdę zdrowych produktach, nie możemy oszczędzać właśnie na owocach i warzywach. Bezpieczniej wybierać produkty ekologiczne, zwłaszcza jeśli chcemy podawać je dzieciom. Tak powszechne pestycydy, którymi traktowane są warzywa i owoce, szkodzą – i to od samego początku, bo już w brzuchu mamy.

Które owoce i warzywa najlepiej wybierać z upraw ekologicznych?

1. Jabłko

To “polski” owoc, zakładamy więc, że jest bezpieczny. Być może nie jest pryskany, bo przecież nie musi przemierzyć setek kilometrów, by do nas dotrzeć i przetrwać transport. Nic bardziej mylnego. Plantatorzy “dbają” o skórkę jabłek – nie chcą, by zciemniała, więc pryskają je chemią. Warto uświadomić sobie, że jabłka są czasem przechowane nawet przez kilka miesięcy. Zostaw w domu jabłko na tak długi czas, nie wspomagając go chemią. Jak długo będzie świeże?

2. Truskawki

Aby owoce jagodowe, czyli właśnie truskawki, jagody, jeżyny, maliny były długo świeże i jędrne, są pryskane środkami ochrony roślin, np. fumigantami. Coraz częściej kojarzy się je z ryzykiem wystąpienia nowotworu, zaburzeniami hormonalnymi.

3. Winogrona

Środek chroniący przed szkodnikami, chlorpiryfos, którym często pryskany jest ten owoc, jest groźny. Nie tylko spożywanie winogron naraża nas na działanie tego szkodliwego związku, ale już przebywanie czy mieszkanie w pobliżu plantacji pryskanej chemią zagraża zdrowiu. Chlorpiryfos jest szczególnie toksyczny dla mózgu, zwłaszcza dzieci. Niestety jest powszechnie rozpylany na owoce cytrusowe.

4. Seler

Pochłania masę pestycydów i fungicydów.

5. Brzoskwinie i nektarynki

Jesli mamy drzewko brzoskwini w swoim ogródku to dobrze wiemy, jak w rzeczywistości wygląda owoc, ale też zwracamy uwagę na liście, zwykle zaatakowane przez szkodniki. Dlatego uprawiając brzoskiwnie i nektarynki na dużą skalę pryska się je, by poprawić wygląd drzewka i owoców. ​​96 procent wszystkich brzoskwiń i 100 procent importowanych nektarynek przeszły test dla pozostałości pestycydów z wynikiem pozytywnym.

6. Szpinak

Wśród pestycydów stosowanych na szpinaku (i sałatach) są acetamipryd i imidaklopridu. To dwa rodzaje pestycydów z rodziny znanej neonikotynoidy, które są uznawane za neurotoksyny. Chemia ta jest również powszechnie stosowana do “dbania” o seler, winogrona, jabłka, szpinak, sałata, i większość warzyw krzyżowych (takich jak kalafior, kapusta i brokuły). Stosowanie neonikotynoidów jest obecnie ograniczone w Europie ze względu na ich wpływ na rozwój mózgu u dzieci.

7. Papryka

Pestycydy stosowane w uprawie papryki szkodzą pszczołom i ludziom.

8. Ogórki

Na ogórkach wykryto ponad 80 różnych pestycydów, z których część jest podejrzewana o zaburzenia w pracy hormonów i ryzyko wystąpienia raka. Szczególny niepokój budzi karbendazym, środek grzybobójczy, który jest uważany za prawdopodobny czynnik rakotwórczy.

9. Pomidory czereśniowe

Wiele środków, w tym pestycydy i chemia grzybobójcza, stosuje się do uprawy pomidorów, by nie dopuścić do rozwoju chorób. Chemia ta jest szczególnie groźna dla układu nerwowego.

10. Warzywa liściaste

Tu jest bardzo róznie – jedne warzywa są pełne pestycydów (np. jarmuż), w innych jest ich niewiele. Powszechnie stosuje się toksyczne środki owadobójcze, takie jak Acefat, chlorpiryfos i Oksamyl, które wpływają na rozwój mózgu.

Źródło: Ewg.org, Takepart.com
Foto: flikr.com/jamescridland

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *