Jednak prawda zwykle jest taka, że owoce i warzywa, które wybieramy, są okraszone chemią. Jeśli zależy nam na naprawdę zdrowych produktach, nie możemy oszczędzać właśnie na owocach i warzywach. Bezpieczniej wybierać produkty ekologiczne, zwłaszcza jeśli chcemy podawać je dzieciom. Tak powszechne pestycydy, którymi traktowane są warzywa i owoce, szkodzą – i to od samego początku, bo już w brzuchu mamy.
Które owoce i warzywa najlepiej wybierać z upraw ekologicznych?
1. Jabłko
To „polski” owoc, zakładamy więc, że jest bezpieczny. Być może nie jest pryskany, bo przecież nie musi przemierzyć setek kilometrów, by do nas dotrzeć i przetrwać transport. Nic bardziej mylnego. Plantatorzy „dbają” o skórkę jabłek – nie chcą, by zciemniała, więc pryskają je chemią. Warto uświadomić sobie, że jabłka są czasem przechowane nawet przez kilka miesięcy. Zostaw w domu jabłko na tak długi czas, nie wspomagając go chemią. Jak długo będzie świeże?
2. Truskawki
Aby owoce jagodowe, czyli właśnie truskawki, jagody, jeżyny, maliny były długo świeże i jędrne, są pryskane środkami ochrony roślin, np. fumigantami. Coraz częściej kojarzy się je z ryzykiem wystąpienia nowotworu, zaburzeniami hormonalnymi.
3. Winogrona
Środek chroniący przed szkodnikami, chlorpiryfos, którym często pryskany jest ten owoc, jest groźny. Nie tylko spożywanie winogron naraża nas na działanie tego szkodliwego związku, ale już przebywanie czy mieszkanie w pobliżu plantacji pryskanej chemią zagraża zdrowiu. Chlorpiryfos jest szczególnie toksyczny dla mózgu, zwłaszcza dzieci. Niestety jest powszechnie rozpylany na owoce cytrusowe.
4. Seler
Pochłania masę pestycydów i fungicydów.
5. Brzoskwinie i nektarynki
Jesli mamy drzewko brzoskwini w swoim ogródku to dobrze wiemy, jak w rzeczywistości wygląda owoc, ale też zwracamy uwagę na liście, zwykle zaatakowane przez szkodniki. Dlatego uprawiając brzoskiwnie i nektarynki na dużą skalę pryska się je, by poprawić wygląd drzewka i owoców. 96 procent wszystkich brzoskwiń i 100 procent importowanych nektarynek przeszły test dla pozostałości pestycydów z wynikiem pozytywnym.
6. Szpinak
Wśród pestycydów stosowanych na szpinaku (i sałatach) są acetamipryd i imidaklopridu. To dwa rodzaje pestycydów z rodziny znanej neonikotynoidy, które są uznawane za neurotoksyny. Chemia ta jest również powszechnie stosowana do „dbania” o seler, winogrona, jabłka, szpinak, sałata, i większość warzyw krzyżowych (takich jak kalafior, kapusta i brokuły). Stosowanie neonikotynoidów jest obecnie ograniczone w Europie ze względu na ich wpływ na rozwój mózgu u dzieci.
7. Papryka
Pestycydy stosowane w uprawie papryki szkodzą pszczołom i ludziom.
8. Ogórki
Na ogórkach wykryto ponad 80 różnych pestycydów, z których część jest podejrzewana o zaburzenia w pracy hormonów i ryzyko wystąpienia raka. Szczególny niepokój budzi karbendazym, środek grzybobójczy, który jest uważany za prawdopodobny czynnik rakotwórczy.
9. Pomidory czereśniowe
Wiele środków, w tym pestycydy i chemia grzybobójcza, stosuje się do uprawy pomidorów, by nie dopuścić do rozwoju chorób. Chemia ta jest szczególnie groźna dla układu nerwowego.
10. Warzywa liściaste
Tu jest bardzo róznie – jedne warzywa są pełne pestycydów (np. jarmuż), w innych jest ich niewiele. Powszechnie stosuje się toksyczne środki owadobójcze, takie jak Acefat, chlorpiryfos i Oksamyl, które wpływają na rozwój mózgu.
Źródło: Ewg.org, Takepart.com
Foto: flikr.com/jamescridland