Delikatnie orzechowa bulwa jest wspaniałym uzupełnieniem diety (również cukrzycowej), wspomaga odporność, urozmaica kuchnię, jest niezastąpiona dla wszystkich dbających o piękną skórę. Gdy tylko pojawił się w zachodniej Europie momentalnie zyskał ogromną popularność i gdyby nie został wyparty przez ziemniak, to być może jedlibyśmy dziś gzik z topinamburem. Odporny nawet na 30 stopniowy mróz, dostępny jest przez całą zimę.
Uwaga! Reklama do czytania
Cud rodzicielstwa
Piękna i mądra książka o istocie życia – rodzicielstwie.
Topinambur:
- Zawiera inulinę (stanowi 75% wszystkich węglowodanów w topinamburze) – jeden z najcenniejszych prebiotyków odżywiających florę bakteryjną jelit, przyczyniając się tym samym do budowania naszej odporności. Inulina rozkłada się cześciowo do fruktozy, która zalecana jest w diecie diabetyków.
- Posiada bardzo niski indeks glikemiczny.
- Zawiera ogromne ilości koloidalnej krzemionki, co czyni z topinambura “przyjaciela” kobiet, pielęgnując i odbudowując jędrność skóry, nadając blask i moc włosom oraz paznokciom. Wspomaga leczenie chorób płuc, wspaniele koi napady suchego i męczącego kaszlu. Wspiera także układ sercowo-naczyniowy i kostno-stawowy dzięki zdolności regeneracji tkanek.
- Posiada dwa razy więcej witaminy C i B1 niż w ziemniak.
- Pokrywa dzienne zapotrzebowanie na żelazo u dzieci (wystarczy kilka bulw).
- Jest bogaty w potas, wymiernie wpływając na wyrównanie gospodarki elektrolitowej, obniżając ciśnienie oraz wspierając pamięć i koncentrację.
Porada kulinarna
Zaraz po obraniu zanurz topinambur na 5 minut w zimnej zakwaszonej wodzie (litr wody i sok z połówki cytryny), ponieważ bulwy szybko ciemnieją ze względu na dużą zawartość żelaza. Po osuszeniu można je dusić, gotować, zapiekać.
Mimo, że topinambur porównuje się często do ziemniaka, gotuje się go zdecydowanie krócej.
Można go jeść:
- na surowo jako składnik surówek np. z jabłkiem, orzechami i miodem;
- duszonego z warzywami;
- gotowanego w wodzie jako zamiennik ziemniaka;
- jako składnik musów zimowych – jabłkowych i gruszowych;
- pieczonego z ziołami w piekarniku lub w ognisku;
- plasterek wkrojony do herbaty (lepszy niz cytryna).
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
Kremowa zupa z topinambura
Składniki:
- ¾ kg topinambura;
- ½ selera;
- 1 pietruszka;
- oliwa z oliwek;
- pestki dyni;
- sok z połowy cytryny;
- słodka śmietana (opcjonalnie);
- kurkuma, suszony lubczyk, suszona natka pietruszki, mielona kolendra, słodka papryka, sól morska, pieprz, liść laurowy.
Do litra zimnej wody wciskamy sok z cytryny. Nożykiem usuwamy z bulwy wystające małe cześć korzeni (ułatwia to późniejsze obieranie). Obieramy topinambur i zanurzamy w zakwaszonej wodzie na kilka minut. Obrieramy seler i pietruszkę , kroimy na talarki. Rozgrzewamy w garnku kilka łyżek wody – kiedy się zagotuje dodać 2 łyżki oliwy. Wrzucamy ½ łyżeczki kurkumy, mieszamy i podgrzewamy do 1 min. Następnie dodajemy pokrojone warzywa (dusić na małym ogniu). W międzyczasie kroimy topinambur. Dusimy wszystko kilka minut, następnie zalewamy dwoma litrami wrzątku i przyprawiamy. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 40 min. Zupę zmiksujemy, wcześniej wyjmując liść laurowy. Podawać z prażonymi pestkami dyni i odrobiną śmietany.
Pieczony topinambur z ziołami
Składniki:
- 1 kg topinamburu;
- 30-40 ml oliwy z oliwek;
- sól morska, czarnuszka, tymianek;
- sezam.
Obrany i zakwaszony topinambur suszymy na ściereczce. W młynku do kawy mielimy ½ łyżeczki soli z kilkoma ziarenkami czarnuszki. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek z tymiankiem i zmieloną solą. Każdą bulwę nacieramy oliwą i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Zapiekać ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem. Tak pieczony topinambur może stanowić osobną przekąskę lub część dania, zastępując z powodzeniem ziemniaki.
Zimowy mus z jabłek i topinambura
Składniki
- ½ kg topinambura,
- 2 duże słodkie jabłka,
- 1-2 łyżki miodu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- graść rodzynek.
Uwaga! Reklama do czytania
Jak zrozumieć małe dziecko
Poradnik świadomego rodzicielstwa
Karmienie piersią
Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Obrany i zakwaszony topinambur suszymy na ściereczce. Bulwy i jabłka kroimy na małe kawałki. Na dno garnka wlewamy ok. 2 cm wody, wrzucamy topinambur i prużymy pod przykryciem ok. 15 min, aż całkowicie zmięknie, następnie na wierzch dodajemy pokrojone jabłka i cynamon. Dusić jeszcze ok. 5 min. Całość miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mus można poprzekładać do małych słoiczków i pasteryzować. Idealnie nadaje się jako dodatek do owsianki, kaszy jaglanej, gofrów czy jako nadzienie do babeczek.
Foto: flikr.com/wheatfields
12 odpowiedzi na “Topinambur – źródło młodości i zdrowia”
Jeśli ktoś chciałby spróbować topinamburu to mam go trochę na sprzedaż. Kontakt Janusz 506131247
Jadlam i polecam:-)
tak topinambur jest smaczny ma wiele walorów odżywczych tylko nikt nie wspomina, że ten prebiotyk odżywiający florę bakteryjną jelit jednocześnie powoduje tworzenie się nadmiernych gazów w żoładku i wkilka godzin po zjedzeniu topinambura nie można poradzić sobie z gazami!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gazy świadczą o niewłaściwej florze bakteryjnej w jelitach, więc nad tym trzeba popracować, w szczególności dostarczając bakterii acidofilnych, oraz pożywki dal niech, czyli np. … topinambura.
Topinambur, to nie żaden probiotyk, a jedynie pożywka dla probiotyków. Korzystne bakterie mając więcej pożywienia (inulina) bardziej rozmnażają się w naszym przewodzie pokarmowym, co jest korzystne dla zdrowia. Niestety efektem ubocznym są przepotężne gazy.
Dlatego użyte jest słowo PREbioty, a nie probiotyk. Pierwsze odżywia drugie. :) Gazy można nieco zniwelować poprzez dodatek odpowiednich przypraw – mielonego kminku, hyzopu, mielonej kolendry.
Jeśli ktoś chciał by kupić topinambur to mam sporo na sprzedaż, cena do dogadania się w zależności od wielkości zamówienia.
Kontakt: tel: 669848965
email: michalhunter@wp.pl
Witam.
Jeśli ktoś jest zainteresowany kupnem to posiadam na sprzedaż, cena do dogadania się w zależności od wielkości zamówienia
tel: 669848965
email: michalhunter@wp.pl
a ktoś może wie niemowlakom od kiedy można podawać, jeżeli w ogóle można ?
Gotowany w wodzie taki sobie,na parze dużo lepszy-choć słodkawy i dymny smak to kwestia przyzwyczajenia,Surówka super.Gazy potwierdzam-spore.