Kategorie
Dieta naturalna

11 przepisów na naturalne potrawy wigilijne w wersji „dla dzieci”

Wigilia – jedyna taka wieczerza w roku, która zbiera przy jednym stole wiele pokoleń. Przy planowaniu menu na tę okazję, warto wziąć pod uwagę dzieci i ich potrzeby. Tak, abyśmy nie musieli martwić się o bolące brzuszki… i by każdy mógł znaleźć na stole coś pysznego i zdrowego.

Tradycyjna, polska wigilia obfituje w dania tłuste, ciężkostrawne, czasem też silnie alergizujące. Z dużym dystansem warto potraktować potrawy z grzybami, makiem, dużymi kawałkami orzechów (w przypadku najmłodszych dzieci), ale też miodem, gdy mamy w domu małego alergika. Smażona ryba, ciężki, oleisty śledzik, ostry barszcz – zawsze można podać w zdrowszej wersji, która być może przypadnie do gustu nie tylko maluchom, ale też pozostałym członkom rodziny (również tym najbardziej przywiązanym do tradycji). Przedstawiamy kilka pomysłów na to, jak przewietrzyć wigilijne menu:

1. Barszcz kiszony

Ta tradycyjna, wigilijna zupa jest daniem postnym, a buraczany kwas traktowany był przed wiekami jak lekarstwo. W polskich domach podaje się go na różne sposoby – m.in. z uszkami, zabielany a nawet z wędliną. Ponieważ jest potrawą, której przygotowanie wymaga czasu, coraz częściej zastępujemy go sklepowymi gotowcami. My polecamy sięgnąć po jego tradycyjną, choć nieco zmodyfikowaną wersję.

Składniki:

  • 4-5 średnich buraków,
  • 3 łyżki kiszonego żuru,
  • szczypta soli,
  • ziele angielskie,
  • listek laurowy
  • słód zbożowy lub syrop buraczany.

Przygotowanie:

Buraki umyj, pokrój w plasterki i zalej letnią wodą w glinianym naczyniu. Aby zapoczątkować fermentację, dodaj 3 łyżki kiszonego żuru, szczyptę soli, kilka ziaren ziela angielskiego i listek laurowy. Odstaw w ciepłe miejsce na 3-4 dni. Po tym czasie dodaj łyżkę słodu zbożowego lub syropu buraczanego, by uzyskał lekko kwaśno-słodki posmak.

[reklama_col id=”71172, 71173, 71174″]

2. Pasztet z cieciorki z dodatkiem pszenicy

Kruchy pasztet może być smakowitym dodatkiem do pieczywa, a w wersji wigilijnej warto przyrządzić go wyłącznie z warzyw.

Składniki:

  • 0,8 l ugotowanej ciecierzycy,
  • 1/3 l ugotowanej pszenicy,
  • 2 łyżki mąki gryczanej,
  • 3 podsmażane cebule,
  • kilka ząbków czosnku (w zależności od preferencji),
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/3 szklanki wywaru z warzyw,
  • sól,
  • sos sojowy.

Przygotowanie:

Ciecierzycę, pszenicę i czosnek zmiel, dodaj pozostałe składniki, przyprawy i dokładnie wymieszaj. Po przełożeniu do formy piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około godzinę.

3. Chleb razowy na zakwasie

Tradycję pieczenia domowego chleba warto kontynuować również po wigilii, szczególnie że samo pieczenie nie zajmuje zbyt dużo czasu. Tego wymaga natomiast przygotowanie zakwasu, na który przepis znajdziecie tutaj – Jak zrobić zakwas na chleb w domu. Reszta wygląda następująco:

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej razowej,
  • 200 g mąki żytniej razowej,
  • 250 g aktywnego zakwasu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 350 ml wody,
  • opcjonalnie – 60 g pestek słonecznika, siemienia lnianego, czarnuszki bądź innych dodatków.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki, poza wodą i pestkami, wymieszaj dokładnie w misce. Dolej powoli wodę, ciągle mieszając, do dokładnego połączenia składników. Na końcu dosyp pestki. Blaszkę wyłóż pergaminem, przełóż ciasto do formy, wygładź wierzch mokrą łyżką i posyp pestkami. Odstaw do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość). Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około godzinę (możesz co jakiś czas podlewać ciasto wodą bądź włożyć na dno piekarnika blachę wylaną wodą).

4. Wegańskie pierogi ruskie

Tradycyjne wigilijne pierogi podaje się z kapustą i grzybami bądź ruskie – z ziemniakami i twarogiem. W zmodyfikowanej wersji możemy też przygotować pierogi z tofu – smakują podobnie jak te ruskie, choć mają znacznie więcej wartości odżywczych, szczególnie gdy nasze tofu zrobione zostało z soi wolnej od GMO lub gdy przygotowaliśmy je wcześniej własnoręcznie w domu.

Składniki:

Farsz:

  • 600 g ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • olej,
  • 500 g tofu,
  • ½ szklanki wody z kiszonych ogórków,
  • ¼ łyżeczki pieprzu ziołowego,
  • sól.

Ciasto:

  • 4 i ½ szklanki mąki pszennej lub orkiszowej,
  • 2 i ¼ szklanki gorącej wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • spora szczypta soli.

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Obierz ziemniaki, pokrój na połówki i gotuj do miękkości. W tym czasie rozgrzej olej na patelni i duś cebulkę na średnim ogniu. Przy pomocy blendera rozdrobnij tofu i połącz z sokiem z kiszonych ogórków. Dopraw pieprzem ziołowym oraz solą. Ugotowane ziemniaki odcedź i jeszcze gorące rozgnieć tłuczkiem. Dodaj tofu, podsmażoną cebulkę i wymieszaj łyżką.

Z podanych składników przygotuj ciasto. Zmieszaj wszystko ze sobą i zagniataj rękoma, następnie przykryj ściereczką i odstaw na bok. Rozwałkuj ciasto. Przy pomocy szklanki wykrajaj kółka i do każdego wkładaj łyżkę farszu i zaklejaj. Gotowe pierogi wrzuć do wrzącej wody i gotuj do wypłynięcia.

5. Lekkostrawna ryba po grecku

Odpowiednio przygotowane danie rybne będzie wartościowym źródłem białka i cennych, wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Te tłuste, smażone i obsypane grubą warstwą panierki, można zastąpić rybą gotowaną na parze, w wywarze jarzynowym bądź w wersji pieczonej. Tak podana potrawa nabierze smaku i zachowa wszelkie dobroczynne dla zdrowia właściwości.

Składniki:

  • filet z dorsza,
  • 1 marchewka,
  • średnia pietruszka,
  • ćwierć średniego selera,
  • 2 cm pora,
  • 2-3 krążki cebuli,
  • 250 g passaty pomidorowej,
  • łyżeczka oleju rzepakowego,
  • łyżka soku z cytryny,
  • odrobina soli, pieprzu, cukru (np. ksylitolu), słodkiej papryki.

Przygotowanie:

Marchew, pietruszkę, pora i seler obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Filet ugotuj na parze. Następnie na patelnię wrzuć rybę, warzywa, passatę. Podlej wodą i duś pod przykryciem, aż warzywa zmiękną a ryba rozpadnie się na kawałeczki. Na koniec odkryj i odparuj potrawę, dodaj sok z cytryny, dopraw do smaku.

6. Bigos w wersji light

Tradycyjny bigos jest tłusty i ciężkostrawny. Ale nie oznacza to wcale, że musimy z niego rezygnować, szczególnie gdy jesteśmy jego wielkimi fanami. Dla maluchów polecamy jego wersję wegańską – nie uraczysz w nim kiełbasy, ale jego smak jest równie niepowtarzalny.

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy extra vergine,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 marchewka,
  • 500 g kiszonej kapusty,
  • 200 g soczewicy,
  • 10 suszonych śliwek,
  • 25 g suszonych grzybów,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 listek laurowy,
  • 3 ziarna jałowca,
  • łyżeczka suszonego oregano i tymianku.

Przygotowanie:

W większym garnku zeszklij na oliwie cebulę i pokrojony w plasterki czosnek. Dodaj startą marchew i smaż przez 2-3 minuty. Dorzuć kiszoną kapustę, soczewicę, pokrojone, suszone śliwki oraz pokruszone, suszone grzyby. Dopraw pieprzem, dodaj przyprawy i smaż, mieszając przez kilka minut. Dolej 3 szklanki wody lub domowego bulionu, sos sojowy, dopraw łyżeczką ksylitolu i – po zagotowaniu – gotuj około 45 minut pod przykryciem. Dodaj natkę pietruszki, ewentualnie odrobinę soli i wymieszaj.

7. Wigilijny kompot bez cukru

Składniki:

  • kwaskowate jabłko,
  • świeża, słodka gruszka,
  • 5 suszonych śliwek,
  • opcjonalnie odrobina ksylitolu.

Przygotowanie:

Śliwki opłucz i posiekaj. Jabłko i gruszkę obierz, pokrój. Składniki gotuj w półtorej szklanki wody, do miękkości. Ostudź i przetrzyj przez sito. Dosłodź ksylitolem, jeśli będzie to konieczne.

8. Domowy majonez

Sałatka warzywna (przepis poniżej) jest łatwym, szybkim i przyjemnym daniem, natomiast problem pojawia się wtedy, gdy chcemy dorzucić do niej majonez – produkt wysokotłuszczowy na bazie jajek i oleju roślinnego, najczęściej słonecznikowego i rzepakowego. Ten, który spotykamy na sklepowych półkach, zazwyczaj produkowany jest ze sproszkowanych jaj z dodatkiem soli, cukru i niezdrowych konserwantów. Tymczasem z łatwością możemy przygotować jego zdrowszą wersję w domu – do tego wysokobiałkową, bo z użyciem wody po ciecierzycy.

Składniki:

  • pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy,
  • 10 łyżek oleju,
  • szczypta soli zwykłej,
  • szczypta soli czarnej,
  • czubata łyżeczka musztardy,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • szczypta kurkumy,
  • łyżka kleiku ryżowego dla dzieci.

Przygotowanie:

Przestudzoną wodę po ugotowaniu ciecierzycy przelej do miski i włóż do zamrażarki, by lekko się zmroziła (nie zajmie to dłużej, niż godzinę). Następnie przełóż do blendera, dodaj szczyptę soli i miksuj kilka minut, aż zacznie tworzyć się piana. W trakcie blendowania dodaj powoli olej, musztardę i ocet, aż do osiągnięcia gęstej masy o znacznie większej objętości. Dopraw czarną solą, dodaj kurkumę i zagęść kleikiem ryżowym. Majonez gotowy! Możesz go przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku.

9. Sałatka warzywna z majonezem

Składniki:

  • pasternak,
  • marchew,
  • seler,
  • pietruszka,
  • cebula,
  • ogórek kiszony,
  • filiżanka ugotowanej fasolki i cieciorki,
  • 3 filiżanki podkiełkowanych nasion rzodkiewki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • domowej roboty majonez.

Przygotowanie:

Warzywa (pasternak, marchew, seler, pietruszkę, ziemniaka) podgotuj i pokrój w drobną kostkę. Dodaj posiekaną cebulę, drobno pokrojony ogórek kiszony, fasolkę, cieciorkę oraz nasiona rzodkiewki. Dopraw solą i pieprzem, na koniec dodaj domowego majonezu.

10. Bułeczki z kapustą

Składniki:

  • 50 dag mąki, np. orkiszowej,
  • 1,5 łyżki nierafinowanego cukru,
  • 125 dag masła,
  • 7-8 dag drożdży,
  • 4 żółtka,
  • szklanka mleka roślinnego,
  • kilogram słodkiej, drobno poszatkowanej kapusty,
  • cebula,
  • łyżeczka oleju,
  • 3 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Kapustę wrzuć do garnka, podlej niewielką ilością wody, dodaj liście laurowe. Duś pod przykryciem, aż całkiem zmięknie. Cebulę posiekaj, podsmaż na oleju, dodaj do kapusty i dopraw solą oraz pieprzem. Farsz przełóż na gęste sito i odstaw do odsączenia – najlepiej na noc.

Przygotuj ciasto. Drożdże pokrusz, rozetrzyj z łyżką cukru i połową szklanki letniego mleka. Postaw w ciepłe miejsce, aż zaczyn wyrośnie. Masło roztop w rondelku, odstaw do ostygnięcia. 3 żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Do mąki dodaj żółtka, zaczyn i masło. Połącz i dolej mleko. Wyrabiaj przez 10 minut. Pozostaw do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta odrywaj kawałki, rozgniataj na placuszki, a w środek kładź łyżeczkę farszu. Zlepiaj brzegi i formuj owalne bułeczki. Kładź na blasze wyłożonej pergaminem. Pozostaw do wyrośnięta a następnie piecz w 180 stopniach Celsjusza do zarumienienia.

11. Piernik z marchwi (lub dyni)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki razowej,
  • 3 szklanki startej na drobnych oczkach marchwi,
  • 1 i 1/3 szklanki mieszanki słodów zbożowych, syropu buraczanego i miodu,
  • szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka przyprawy piernikowej,
  • płaska łyżeczka kakao,
  • 4 płaskie łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia,
  • szklanka orzechów włoskich, laskowych i migdałów,
  • 1 szklanka podprażonych ziaren słonecznika i pestek dyni,
  • 4 jajka.

Przygotowanie:

Białka jaj ubij na półsztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodaj pojedynczo żółtka i dalej ubijaj. Po ubiciu przygotuj masę piernikową – do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, dokładnie wymieszaj i dodaj pozostałe składniki. Pozostaw na około 20 minut. Następnie połącz z jajkami i gotową masę wylej do wysmarowanej olejem tortownicy. Piecz przez około 65 minut w temperaturze ok. 200 stopni Celsjusza.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

1 odpowiedź na “11 przepisów na naturalne potrawy wigilijne w wersji „dla dzieci””

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.