Kategorie
Dieta naturalna

12 przepisów na rewelacyjne pasty do pieczywa

Wśród szkolnych śniadaniówek, od pokoleń króluje kanapka. Jednak zamiast tradycyjnej buły z serem i szynką, polecamy zdrowe i pożywne pasty do pieczywa.

1. Pasta fasolowa z ogórkiem kiszonym

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli,
  • ½ szklanka nasion słonecznika,
  • 2 ogórki kiszone,
  • natka pietruszki,
  • sól.

Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy w małej ilości wody, aż do miękkości. W tym czasie na patelni podprażamy słonecznik. Ugotowaną fasolę i słonecznik miksujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojony ogórek kiszony; jeśli potrzeba – dosalamy (po odstaniu pasta zrobi się bardziej słona, ponieważ ogórki oddadzą sól), posypujemy natką. Pasta lepiej smakuje na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się wymieszają. Smarujemy pieczywo i posypujemy sezamem (gomasio).

2. Pasta fasolowa z cebulką

  • 1 szklanka ugotowanej fasoli,
  • ½ cebuli zeszklonej na oliwie,
  • majeranek,
  • gałka muszkatołowa.

Namoczoną wcześniej fasolę gotujemy w małej ilości wody do miękkości. W tym czasie na patelni dusimy cebulę. Ugotowaną fasolę oraz cebulkę miksujemy na gładką masę, dodajemy odrobinę przypraw (majeranek, gałka muszkatołowa), posypujemy gomasio lub natką pietruszki.

3. Pasta ze słonecznika

  • ½ szklanki słonecznika,
  • kilka łyżek płatków owsianych, kaszy jaglanej lub ryżu,
  • koncentrat pomidorowy,
  • czosnek.

Słonecznik płuczemy i gotujemy w wodzie przez 5 minut. W osobnym garnku gotujemy kaszę jaglaną, ryż lub płatki owsiane (na gęsto). Jeszcze ciepły słonecznik oraz kaszę miksujemy, dodajemy czosnek i przecier pomidorowy. Solimy do smaku.

[reklama id=”74818″]

4. Pasta z marchewki z cebulką i goździkami

  • 4 marchewki,
  • 1 cebula,
  • koncentrat pomidorowy,
  • 3 goździki,
  • listek laurowy,
  • sól.

Marchewkę trzemy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę, dusimy do miękkości na oliwie. Dodajemy przyprawy i przecier pomidorowy do smaku. Do pasty można dodać kaszę jaglaną.

5. Pasta z soczewicy z twarogiem

  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy,
  • ½ kostki sera białego,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Ugotowaną soczewicę miksujemy z serem i uduszoną na oliwie cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem.

6. Marchewkowa z daktylami

  • 3 marchewki,
  • 4 daktyle,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • cynamon,
  • goździki.

Marchewkę kroimy w plasterki lub kostkę i dusimy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków. Namaczamy daktyle (przez pół godziny). Na suchej patelni lekko podprażamy wiórki kokosowe. Marchewkę miksujemy z wiórkami kokosowymi i daktylami (można je zastąpić namoczonymi rodzynkami). Dodajemy odrobinę cynamonu.

7. Zielona pasta brokułowa

  • brokuł,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • sok z cytryny,
  • pieprz,
  • sól.

Gotujemy i odcedzamy brokuł. Na suchej patelni lekko prażymy 2–3 łyżki wiórków kokosowych. Następnie miksujemy brokuł z ostudzonymi wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Możemy dolać oliwy lub oleju lnianego. Pasta jest świetnym źródłem wapnia.

8. Brokułowa z masłem

  • brokuł,
  • pół kostki masła,
  • sól.

Ugotowany i ostudzony brokuł miksujemy z masłem. Doprawiamy solą. Na kanapkach posypujemy prażonym sezamem.

9. Pasta jajeczna

  • 5 jajek,
  • garść szczypiorku,
  • jogurt lub majonez,
  • sól.

Ugotowane jajka rozdrabniamy, dodajemy szczypiorek i jogurt lub majonez do otrzymania pożądanej konsystencji. Solimy do smaku.

10. Pasta z cieciorki

  • 2 szklanki ugotowanej cieciorki,
  • 2 łyżki masła,
  • ½ szklanki sezamu,
  • sok z cytryny,
  • pieprz ziołowy,
  • sól.

Cieciorkę (namoczoną na noc) gotujemy do miękkości. Na suchej patelni prażymy pół szklanki sezamu (delikatnie). Miksujemy cieciorkę, ostudzony sezam i dwie łyżki masła. Dodajemy wrzątku do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i sokiem z cytryny. Pasta jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu i żelaza. Może być też przygotowana z natką pietruszki lub koperkiem – wówczas będzie miała zielony kolor.

 11. Paprykarz domowej roboty

  • 3 duże marchewki,
  • 2 duże pietruszki,
  • 1 seler,
  • duża cebula,
  • 2–3 łyżki pasty pomidorowej,
  • 1 szklanka dobrze ugotowanego ryżu,
  • łyżka papryki słodkiej,
  • sól.

Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Gdy będą miękkie, dodajemy pastę pomidorową, ryż oraz paprykę i sól. Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały.

12. Pasta z kaszy gryczanej

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • ugotowane jajko,
  • duża cebula,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • sól.

Cebulę dusimy na oliwie. Następnie miksujemy z jajkiem i kaszą gryczaną. Doprawiamy solą bądź sosem sojowym, pieprzem oraz majerankiem.

Autor/ka: Katarzyna Tyczyńska

Z wykształcenia socjolog, do niedawna marketingowiec. Wpływ odżywania na zdrowie człowieka pasjonował ją od zawsze, brakowało jej jednak motywacji, aby zmienić swoje nawyki żywieniowe. 5 lat temu okazało się, że jest chora. Szukając ratunku dla siebie postanowiła całą dotychczasową wiedzę z zakresu dietetyki klasycznej oraz wschodniej zastosować w praktyce. Udało jej się zapanować nad chorobą i stała się ona dla niej inspiracją do zmiany nie tylko odżywiania ale również zawodu. Została Dietetykiem. Zmieniając nawyki żywieniowe pomaga osobom chorym w powrocie do zdrowia. Prywatnie mama bliźniąt - Marysi i Tadzia, orędowniczka zmian sposobu żywienia dzieci w przedszkolach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.