Kategorie
Zdrowie

3 lekarstwa z natury – mleczko pszczele, raw honey, pyłek pszczeli

Produkty pszczele mają niezwykłą moc leczniczą. Wiedzieli o tym nasi przodkowie, dla których stanowiły one bazę wielu lekarstw. Dziś ich właściwości potwierdzają także naukowcy, którzy z zaciekawieniem analizują ich niesamowity skład. Oto trzy wyroby pszczele, które korzystnie wpływają na zdrowie.

1. Mleczko pszczele

To substancja złożona i niepowtarzalna. Żadna inna substancja nie może się równać z mleczkiem pszczelim pod względem biologicznego mechanizmu działania. Zawiera ono witaminy, białka, aminokwasy, kwas dezoksyrybonukleinowy, a także inne składniki, które nie zostały jeszcze szczegółowo zbadane. Odkryto je stosunkowo niedawno, bo w połowie XX wieku, i wykorzystywano w leczeniu wielu chorób, m.in. niepłodności, Alzheimera, osteoporozy, a także wspomagająco w gojeniu ran. Mleczko pszczele jest najskuteczniejsze, kiedy występuje w formie czystej – nie jest rozcieńczane, mieszane ani przetwarzane. Liczne zdrowotne substancje występujące w mleczku zasługają na uwagę, ale my szczególnie cenimy jego właściwości stymulujące pracę układu odpornościowego Ważne jest dla nas także, że dzięki witaminie B mleczko dobrze wpływa na pracę mózgu. Poza działaniem wewnętrznym mleczko stosowane jest także jako składnik kosmetyków przeciwstarzeniowych – redukuje zmarszczki i przebarwienia na twarzy.

Jak zrozumieć się w rodzinie
Jak zrozumieć małe dziecko
Rozwój seksualny dzieci

2. Nieprzetworzony miód surowy (raw honey)

W ciągu swojego sześciotygodniowego życia pszczoła produkuje tylko ćwierć łyżeczki miodu. Można sobie wyobrazić ile pszczół pracuje, abyśmy mogli wypełnić miodem półlitrowy słoik. Nie bez powodów miód jest nazywany “nektarem bogów”, jego właściwości są nieocenione.

Miód składa się z minerałów, enzymów i przeciwulteniaczy. Zakres jego korzystnego działania jest ogromny: od leczenia kaszlu, przez leczenie oparzeń, po wzmacnianie odporności. I jeszcze zastosowanie w kosmetyce. Ważne, by wybierać miód bez żadnych dodatków, najlepiej prosto od producenta mieszkającego w okolicy. Jeśli sklepowy, to warto ekologiczny. Miód nieprzetworzony zachowuje drobinki propolisu, zwanego “pszczelą penicyliną.” Pszczołom służy on jako materiał uszczelniający i dezynfekujący. Powlekają nim uszkodzenia w ścianach ula, zabezpieczając się tym samym przed chorobami i innymi owadami. W miodach wątpliwej jakości, czesto podgrzewanych, pasteryzowanych, nierzadko sprowadzanych z Chin, oprócz samego miodu możemy znaleźć także syrop ryżowy, dużą ilość fruktozy, tani syrop kukurydziany. Pamiętajmy, że miód „ekologiczny” i „naturalny” nie znaczy „surowy”.

3. Pyłek pszczeli

Pyłek kwiatowy jest oprócz miodu podstawowym pokarmem pszczół. Miód to pokarm energetyczny, pyłek to białko, tłuszcze, sole mineralne, witaminy, kwasy organiczne i hormony. Pszczoły zbierają z kwiatów pyłek, mieszają z odrobiną miodu, nektaru lub śliny i w postaci uformowanych kulek przenoszą do ula w specjalnych koszyczkach na tylnych nogach. Pyłek w tej formie nazywamy pyłkiem pszczelim. Po zebraniu przez pszczelarza jest on suszony, zamrażany lub w inny sposób konserwowany. Każda z tych małych kuleczek składa się z ok. 100 tysięcy ziaren pyłków, w tym także roślin leczniczych, np. dziurawca, mniszka lekarskiego, dzikiej róży. Pyłek pszczeli zawiera ponad 250 substancji, a każda z nich jest niezwykle cenna. To m.in. węglowodany, tłuszcze, białka, składniki mineralne, witaminy, rutyna, olejki eteryczne, fitocydy, antybiotyki-inhybiny, hormony, enzymy, kwasy organiczne, stymulatory wzrostu. Działanie tych czynników jest niezwykle szerokie, m.in. odżywcze (wzmacnia organizm, korzystnie wpływa na procesy przemiany materii, pomaga w walce z anemią), ma działanie detoksykacyjne, antydepresyjne, może służyć do leczenia chorób alergicznych (m.in. kataru siennego, astmy), korzystnie wpływa na wzrok. Pyłek w sklepach najczęściej spotykany jest w kolorze żółtym oraz jasnobrązowym. Warto kupować pyłek u lokalnych producentów. Dlaczego? Ponieważ, jak dowiodło Greenpeace, w jednym ziarenku pyłku sklepowego może być nawet 17 różnych rodzajów pestycydów. Świeżo otwarty słoik z pyłkiem ładnie pachnie. Jeśli po otwarciu czuć zapach pleśni, pyłek nie nadaje się do spożycia, ponieważ był nieprawidłowo przechowywany i może być toksyczny.

Produktów pszczelich powinny unikać osoby:

  • uczulone na produkty pszczele takie jak miód, propolis czy pyłek,
  • o bardzo wysokim ciśnieniu,
  • osoby cierpiące z powodu wrzodów żołądka,
  • kobiety w II i III trymestrze ciąży powinny zrezygnować ze spożywania mleczka pszczelego.
seria holistyczna

Pielęgnacja naturalna

 Dbaj naturalnie o włosy, skórę i ciało. Poznaj tajniki pielęgnacji naturalnej.

Źródło: foodsafetynews.com
Foto: flikr.com/vipinbaliga

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Bestsellery księgarni Natuli.pl

Pierwszy osadzony w polskich realiach przewodnik dla rodziców małych dzieci.

Ta prosta, rytmiczna książeczka to wspaniałe zaproszenie do zabawy i czułego, bliskiego kontaktu.

Jak się kochać?
Komunikacja, bliskość, intymność

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *