100+ prezentów na DZIEŃ DZIECKA > zobacz
| Niesamowite właściwości pyłku pszczelego

Niesamowite właściwości pyłku pszczelego

Właściwości miodu są powszechnie znane i cenione. Nie wszyscy wiedzą jednak, że pyłek pszczeli ma o wiele bardziej wszechstronne działanie i niezliczone zalety. Czym jest i jaki dobroczynny wpływ może mieć na ludzki organizm?

Znany od tysięcy lat

Pyłek pszczeli znany był już starożytnym lekarzom. Egipcjanie, Rzymianie i Grecy chwalili jego odżywcze wartości i nazywali „życiodajnym pyłem”. Według Hipokratesa, który jest uznawany za ojca współczesnej medycyny, pyłek pszczeli był naturalnym rozwiązaniem leczniczym, a starożytni mieszkańcy Chin stosowali go jako lek odmładzający.

Czym jest pyłek pszczeli?

Pyłek kwiatowy zbierany jest przez pszczoły. To oprócz miodu ich podstawowy pokarm. Pyłek ma kształt niewielkiej wielkości żółtobrązowych kuleczek, które – zmieszane z odrobiną nektaru, miodu lub śliny – gromadzone są przez pszczoły w ulu i magazynowane jako pokarm dla młodych.

Skład pyłku pszczelego to:

  • w 30% – strawne węglowodany
  • w 26% – cukry (głównie fruktoza i glukoza)
  • w 23% – białka (w tym 10 procent niezbędnych aminokwasów)
  • w 5% – lipidy (w tym niezbędne kwasy tłuszczowe)
  • w 2% – związki fenolowe
  • w 1,6% – minerały (w tym wapń, fosfor, magnez, sód, potas, żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem i selen)
  • w 0,6% – rozpuszczalne w wodzie kwasy i witaminy (w tym B1, B2, B6 i C)
  • w 0,1% – witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (w tym witaminy A, E i D)

Pyłek kwiatowy zawiera praktycznie wszystkie składniki odżywcze, których potrzebuje ludzki organizm do prawidłowego funkcjonowania.

Najważniejsze zalety spożywania pyłku kwiatowego:

  • Posiada wysoką wartość odżywczą

    Z powodzeniem może być stosowany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, u których zauważa się problemy z apetytem lub stwierdza stan niedożywienia. Wskazany jest w okresie rekonwalescencji oraz po przebytych operacjach. Ze względu na dużą zawartość białka i łatwo przyswajalnego żelaza może być stosowany przez wegetarian jako naturalny suplement diety, zapobiegający niedoborom tych składników.

  • Wzmacnia system odpornościowy

    Ma właściwości przeciwwirusowe. W roku 2014 w „Food and Chemical Toxicology”, opublikowano wnioski z badania, w trakcie którego poddano analizie substancje czynne pochodzące z ośmiu próbek pyłku pszczelego z różnych źródeł. Udowodniono, iż każda z próbek wykazywała działanie przeciwdrobnoustrojowe.

  • Zmniejsza stres

    Ze względu na wartości odżywcze pyłek pszczeli poprawia dopływ krwi do tkanek nerwowych, przez co wzmacnia system nerwowy.

  • Wspomaga odchudzanie

    Jest produktem niskokalorycznym – dwie łyżeczki pyłku to tylko 40 kcal i około 4 g cukru. Wspomniana ilość zapewnia też 8% dziennej dawki błonnika. Aminokwasy zawarte w pyłku wspomagają metabolizm. Nie ma jednak żadnych naukowych dowodów na to, iż pyłek pszczeli jest produktem odchudzającym.

  • Jest wskazany dla miłośników kawy

    Wysoka zawartość magnezu w pyłku niweluje skutki picia dużej ilości kawy. Ciekawostkę może stanowić fakt, iż pyłek sam działa podobnie – dodaje energii.

  • Działa przeciwalergicznie

    Znajdująca się w pyłku substancja czynna, antyhistamina, ma działanie antyalergiczne, tym samym zwiększa immunologiczne reakcje organizmu.

  • Wykazuje silne działanie antybiotyczne, zwalcza chorobotwórcze bakterie

    Badania przeprowadzone przez prof. dr. hab. Bogdana Kędzię potwierdziły, iż pyłek pszczeli hamuje rozwój bakterii i grzybów drożdżoidalnych powodujących zakażenia skóry.

  • Łagodzi objawy menopauzy

    W 2015 roku w Niemczech zaobserwowano, że kobiety będące w trakcie leczenia raka piersi, którym włączono dodatkową suplementację miodem i pyłkiem pszczelim, zauważyły znaczną poprawę samopoczucia. Badania wykazały, że substancje odżywcze zawarte w pyłku mają korzystny wpływ na równoważenie poziomu hormonów. Aż 70% kobiet przyjmujących produkt zaobserwowało u siebie poprawę nastroju i wzrost energii.

  • Wspomaga płodność

    Stymuluje owulację, chroni przed poronieniem i poprawia spermatogenezę (proces powstawania i dojrzewania plemników).

  • Redukuje stany zapalne

    Działanie przeciwzapalne pyłku pszczelego porównywane jest do działania takich leków jak naproxen. W artykule opublikowanym w 2010 roku w „Pharmaceutical Biology” grupa tureckich naukowców z Uniwersytetu w Ankarze, powołując się na przeprowadzone przez siebie badania, wskazała, że pyłek pszczeli skutecznie leczy choroby reumatyczne, a także: astmę, zapalenie oskrzeli i wrzody.

  • Pomaga przy niedokrwistości

    Pyłek pszczeli jest produktem bogatym w łatwo przyswajalne żelazo.

  • Wpływa pozytywnie na odnowę komórkową

    Rosyjscy naukowcy – N. Mankowski i D.G. Czebotariew – potwierdzili, iż pyłek pszczeli stymuluje odnowę komórkową. Stwierdzili oni, że odmłodzenie komórek skóry i ciała może być wspierane przez podawanie poliamin, mikroelementów, enzymów i aminokwasów obecnych w pyłku pszczelim. Te składniki odżywcze są potrzebne organizmowi do tworzenia nowej tkanki.

  • Działa antynowotworowo

    Badania przeprowadzone przez Eiichiego Furusawę z Uniwersytetu w Honolulu wykazały, iż wodny wyciąg z pyłku kwiatowego może być stosowany jako lek wzmagający działanie leków nowotworowych (długość życia chorych zwierząt poddanych badaniom wydłużyła się o 70% w przypadku podawania samego leku, a o 291% w przypadku terapii lekami i wyciągiem z pyłku kwiatowego).

Kto nie może przyjmować pyłku pszczelego?

Pomimo wszystkich swoich wspaniałych właściwości pyłek kwiatowy nie może być stosowany przez wszystkich. U niektórych może on wywoływać poważną reakcję alergiczną, w tym duszności, pokrzywkę, obrzęk, a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego. Bezwzględnie nie mogą go spożywać osoby, u których stwierdzono uczulenie pokarmowe na pyłek pszczeli.

  • Choć alergia na sam pyłek jest bardzo rzadka, to powinny na niego uważać także osoby uczulone na pyłki kwiatów, drzew i roślin i przed podjęciem decyzji o przyjmowaniu go zdecydowanie powinny przedyskutować tę kwestię z lekarzem.
  • Kolejną grupą osób, dla których terapia pyłkiem może nie być w pełni bezpieczna, są kobiety w ciąży. Istnieje obawa, że pyłek pszczeli ma działanie stymulujące macicę i w konsekwencji zagraża ciąży.
  • Nie ma także wystarczających badań klinicznych, aby udowodnić, że jest on bezpieczny podczas karmienia piersią.
  • Ponadto pyłku nie powinny stosować osoby, u których stwierdzono: ciężkie uszkodzenie nerek, skłonności do zaburzeń żołądkowo-jelitowych czy nowotwór gruczołu krokowego.

Zastosowanie w kosmetyce

Pyłek może być stosowany zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Pielęgnuje skórę, przeciwdziała pojawianiu się oznak starzenia. Potrafi również złagodzić zmiany trądzikowe, a także niweluje przebarwienia i pękające naczynka.
Badania dermatologiczne i farmakologiczne pod kierunkiem prof. Ryszarda Czarneckiego wykazały, że preparaty z zawartością pyłku pszczelego posiadały zdolność odnowy komórek i tkanek skóry. Dzieje się tak, ponieważ wspomniane ekstrakty są bogate w kwasy nukleinowe (RNA i DNA), aminokwasy, niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy i α-linolenowy), enzymy, związki fenolowe (flawonoidy i kwasy fenolowe), fitosterole, hormony, witaminy i biopierwiastki.

Domowa maseczka do twarzy z dodatkiem pyłku pszczelego:

Dokładnie wymieszać:

  • 2 łyżki pyłku pszczelego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 żółtko jaja kurzego,
  • 1 łyżkę twarogu.

Uzyskaną masę nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy i szyi. Po 30 minutach zmyć letnią wodą.

Kuracja pyłkiem pszczelim

W okresie jesiennym i wiosennym kuracja pyłkowa może pomóc podnieść odporność organizmu. Czas leczenia wynosi 1–3 miesiące. Kurację można powtarzać 2–4 razy w roku.

Pyłek kwiatowy można spożywać na wiele sposobów. Ze względu na swój gorzki posmak warto mieszać go z miodem, twarożkiem, dżemem. Istotne jest też, by pyłek rozgnieść, dzięki temu będzie lepiej przyswajalny.

Proponowane dzienne dawki:

  • dzieci od 3 do 5 lat – 10 g,
  • dzieci od 6 do 12 lat – 15 g,
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20 g,
  • dorośli (leczniczo) – 30–40 g.

Łyżeczka do herbaty zawiera około 5 g pyłku.

Warto wiedzieć, że pyłek kwiatowy nierozdrobniony, dokładnie żuty przed połknięciem, jest wykorzystywany przez organizm tylko w około 10–15%. Po rozdrobnieniu mechanicznym lub napęcznieniu dostępność składników biologicznych pyłku wzrasta – wynosi od 60 do 80%.


Agnieszka Jadoszewska

Z wykształcenia historyk i anglista, prywatnie mama Antosia i Ksawerka. Macierzyństwo i wcześniejsze doświadczenia zawodowe (kierowanie kilkoma placówkami edukacyjnymi) sprawiły, że zainteresowała i kształciła się w zakresie pedagogiki Montessori. Lektor języka angielskiego, kochająca książki, propagująca ideę rodzicielstwa bliskości i zdrowego odżywiania.
Odwiedź stronę autorki/autora:




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci od wydawnictwa Tekturka

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

8 sposobów, które pomogą ukoić płaczące niemowlę

Unia Europejska zdecydowała się ratować pszczoły!

Juul na poniedziałek, cz. 88 – “Naszymi codziennymi wyborami i działaniami decydujemy o tym, jak będzie wyglądała teraźniejszość i przyszłość naszych dzieci”

Przejdz do: