Przeczytaj: 10 powodów, dlaczego nie warto pić mleka
1. Koktajl bananowy
Składniki:
- 2 dojrzałe banany (najlepiej ekologiczne)
- szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego, owsianego, jaglanego)
- 1 łyżeczka prawdziwej wanilii
Wszystkie składniki wkładamy do blendera. Miksujemy około minuty. Gotowe.
Przepis na domowe mleko migdałowe: Jak przygotować mleko migdałowe.
2. Koktajl jabłkowy
Składniki:
- 2 jabłka z usuniętymi gniazdami nasiennymi
- 1 awokado
- 1/4 szklanki orzechów np. włoskich, laskowych
- 1 łyżeczka prawdziwej wanilii
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
- 2 szklanki mleka migdałowego
- 1/4 szklanki wody
Jabłka i awokado kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy około 2 minuty. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dolewamy więcej wody.
3. Koktajl marchewkowy
Składniki:
- sok wyciśnięty z 4 marchewek
- 2 dojrzałe banany (najlepiej ekologiczne)
- 1 szklanka domowego mleka kokosowego
- 3 daktyle bez pestek
- 1 szklanka miąższu pozostałego po przygotowywaniu mleka kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 szklanki dowolnych orzechów, np. laskowych, włoskich, nerkowca
Marchewki przepuszczamy przez sokowirówkę, orzechy siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Przepis na mleko kokosowe
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 1,2 l wody
Przygotowanie:
Wiórki wkładamy do garnka i zalewamy przegotowaną lub mineralną wodą. Odstawiamy na noc. Rano podgrzewamy mniej więcej do 60 stopni, czyli na tyle ciepło, aby parzyło w palce. Masę blendujemy przez kilka minut, następnie przelewamy przez sito wyłożone gazą. Wiórki porządnie odciskamy. Mleko kokosowe przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętej szklanej butelce. Przed użyciem potrząsamy energicznie butelką.