Kategorie
Dieta naturalna

3 przepisy na koktajle na bazie mleka roślinnego (przepis na mleko kokosowe)

Kiedy dorastaliśmy, pewnie piliśmy mleko krowie – jeśli nie w czystej postaci, ze szklanki, to ze słodkimi płatkami, jako bazę dla budyniu i naleśników. Kilkanaście lat temu powszechnie sadzono, że mleko krowie jest zdrowe, a pijąc je „będziemy wielcy”. Mleka roślinne nie były popularne. Nasze dzieci także piją mleko, najpierw mamine, i na jego bazie możemy przygotowywać wyżej wymienione potrawy, a potem… No właśnie, jakie? Proponujemy mleko roślinne!

Przeczytaj: 10 powodów, dlaczego nie warto pić mleka

1. Koktajl bananowy

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany (najlepiej ekologiczne)
  • szklanka mleka roślinnego (np. migdałowego, kokosowego, owsianego, jaglanego)
  • 1 łyżeczka prawdziwej wanilii

Wszystkie składniki wkładamy do blendera. Miksujemy około minuty. Gotowe.

Przepis na domowe mleko migdałowe: Jak przygotować mleko migdałowe.

2. Koktajl jabłkowy

Składniki:

  • 2 jabłka z usuniętymi gniazdami nasiennymi
  • 1 awokado
  • 1/4 szklanki orzechów np. włoskich, laskowych
  • 1 łyżeczka prawdziwej wanilii
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki wody

Jabłka i awokado kroimy w kostkę. Orzechy siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy około 2 minuty. Jeśli koktajl jest zbyt gęsty, dolewamy więcej wody.

3. Koktajl marchewkowy

Składniki:

  • sok wyciśnięty z 4 marchewek
  • 2 dojrzałe banany (najlepiej ekologiczne)
  • 1 szklanka domowego mleka kokosowego
  • 3 daktyle bez pestek
  • 1 szklanka miąższu pozostałego po przygotowywaniu mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki dowolnych orzechów, np. laskowych, włoskich, nerkowca

Marchewki przepuszczamy przez sokowirówkę, orzechy siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze. Miksujemy do momentu uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.

Przepis na mleko kokosowe

Składniki:

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 1,2 l wody

Przygotowanie:

Wiórki wkładamy do garnka i zalewamy przegotowaną lub mineralną wodą. Odstawiamy na noc. Rano podgrzewamy mniej więcej do 60 stopni, czyli na tyle ciepło, aby parzyło w palce. Masę blendujemy przez kilka minut, następnie przelewamy przez sito wyłożone gazą. Wiórki porządnie odciskamy. Mleko kokosowe przechowujemy w lodówce, w szczelnie zamkniętej szklanej butelce. Przed użyciem potrząsamy energicznie butelką.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.