1. Ser z nerkowców
Składniki:
- 1 szklanka namoczonych orzechów nerkowca
- 1 szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego, sojowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 4-5 łyżeczek agaru (vege żelatyna)
- 4 łyżeczki płatków drożdżowych
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Miksujemy orzechy w małej ilości wody, następnie dodajemy pozostałe składniki, miksujemy w blenderze na jednolitą masę i doprawiamy do smaku. Masę wlewamy do garnka i gotujemy kilka minut na małym ogniu, mieszając aż do zgęstnienia. Wylewamy do naczynia, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ser nadaje się do spożycia przez ok. 5 dni po przygotowaniu.
2. Ser orzechowy
Składniki:
- 1/2 szklanki orzechów macadamia
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca
- 1/2 szklanki + 2 łyżki wody
- opcjonalnie: zioła i przyprawy
Sprzęt:
mikser lub blender, durszlak, worek uszyty z tetry, deska (najlepiej z drzew liściastych), miska, coś ciężkiego, by obciążyć miskę (np. groch, hantle, dzbanek z wodą).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, blendujemy na wysokich obrotach, co kilkanaście sekund robiąc przerwy. Miksujemy do momentu, aż masa stanie się kremowa. Przelewamy „mleko” przez durszlak. Powstały napój wlewamy do worka z tetry, odstawiamy na bok, dociskamy drewnianą deską, na której stawiamy dzbanek z wodą lub inny obciążnik. Po 24 godzinach ser wkładamy na pół godziny do lodówki. Opcjonalnie formujemy z niego małe ruloniki, które obtaczamy w ulubionych ziołach i przyprawach.
3. Ser migdałowy
Składniki:
- 1 szklanka (przy słabszych mikserach) namoczonych i (opcjonalnie, żeby ser był jaśniejszy) obranych migdałów
- 2 łyżki drożdży spożywczych
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gotowe! Orzechowym serem można posypać makaron, dodać do zupy, sałatki, domowej pizzy, można posypać nim kanapki.
Foto: flikr.com/14170642@N02