Kategorie
Dieta naturalna

3 przepisy na zdrowe dipy

Dip kojarzy nam się z tłustym majonezem, uznajemy go za bombę kaloryczną. Tymczasem – w przeciwieństwie do majonezu – dip może być lekki, pyszny i zdrowy. W dodatku nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych i zawsze się udaje.

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

Dip, dressing i sos

Dip nieco różni się od sosu i dressingu. Sos jest płynny, lejący się, zwykle podawany na ciepło do dań z ryżu i makaronu, niekiedy do sałatek. Dressing ma konsystencję gęstszą od sosu. Podawany jest na zimno, bezpośrednio na potrawy, przede wszystkim sałatki. Dip jest najgęstszy i najcięższy, serwowany na zimno, zazwyczaj w osobnym naczyniu. Nakładamy go łyżką bezpośrednio na potrawę lub zanurzamy w nim podane dodatki (np. krojone warzywa). Często traktujemy dip jako pastę i jemy z domowym pieczywem.

1. Dip buraczany

Składniki:

  • 450 g upieczonych buraków
  • ½ szklanki posiekanych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowca)
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz do smaku

[reklama_col id=”57571, 57570, 57567″]
Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładką masę. Można dodać kroplę oliwy z oliwek.

2. Guacamole

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki
  • sok z ½ limonki (albo cytryny)
  • ½ pokrojonej w drobną kostkę czerwonej cebuli
  • 2 pomidory, bez nasion, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Awokado i sok z limonki połączyć w misce. Rozdrobnić widelcem. Dodać pozostałe składniki i wymieszać. Gotowe.

3. Dip marchewkowy

Składniki:

  • 5 marchewek, obranych i pokrojonych w paski
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchewki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 25–30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika lekko ostudzić, następnie wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować.

Foto: flikr.com/crd

NATULI dzieci są ważne

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Bestsellery księgarni NATULI

Tematy, którymi się zajmujemy:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *