Drugie śniadanie do szkoły lub do pracy najlepiej przygotować dzień wcześniej, by rano tylko spakować je do plecaka czy torebki. Odradzamy słodkie jogurty, drożdżówki i gotowe sałatki. Przygotowanie domowego drugiego śniadania trwa niecałą godzinę i może być okazją do spędzenia wspólnego czasu z dzieckiem.
1. Batoniki granola z pięciu składników
- 1 szklanka daktyli i ulubionych pestek, np. słonecznika, dyni,
- 1/4 szklanki miodu,
- 1/4 szklanki masła orzechowego albo słonecznikowego (przepis na masło z nasion słonecznika),
- 1 szklanka posiekanych migdałów – prażonych, niesolonych,
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych,
- opcjonalne dodatki: czekolada gorzka, suszone owoce, orzechy, chipsy bananowe, wanilia.

Podstawą dania są daktyle – naturalny słodzik. Do nich dodajemy płatki owsiane (mogą być surowe, choć jeśli granolę będą jadły dzieci, polecamy namoczenie ich przez ok. 10 minut w w gorącej lub zimnej wodzie lub krótkie przegotowanie, aby nie wchłaniały tak dużej ilości płynów z układu pokarmowego), lekko podgrzany w rondelku miód i masło orzechowe lub słonecznikowe, opcjonalnie wybrane dodatki. Wszystkie składniki mieszamy w misce.
Następnie umieszczamy masę w niewielkim naczyniu wyłożonym folią lub papierem do pieczenia. Mocno ugniatamy masę, by szczelnie pokryła dno. Przykrywamy pergaminem i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Wyjmujemy granolę, kroimy na mniejsze batoniki.
2. Ciasteczka buraczane
- 2 średniej wielkości buraki
- 3 łyżki mąki jaglanej
- po łyżce pestek słonecznika, siemienia lnianego, miodu
- szczypta cynamonu
- słód do smaku (syrop klonowy, daktylowy, z agawy, melasa)
Buraki gotujemy w skórce. Po ugotowaniu obieramy i kroimy w kostkę. Mieszamy w dużej misce z pozostałymi składnikami. Miksujemy. Z ciasta formujemy ciasteczka i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w 150 st (ostatnie 5 minut w 180 st.).
3. Marchwiaczki
- 3-4 średniej wielkości marchewki, starte,
- 1 szkl. mąki mąki gryczanej,
- ok. 1/2 szklanki oleju słonecznikowego,
- 1/3 szkl. mleka roślinnego, np. sojowego lub migdałowego,
- 1 szkl. dowolnych suszonych owoców, np. rodzynek, żurawiny, moreli,
- 1/4 szkl, wiórków kokosowych,
- 1/2 szkl. dowolnych orzechów,
- 2 łyżki pestek słonecznika,dyni, sezamu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1 łyżka dowolnego octu.
Suszone owoce drobno kroimy i wrzucamy do mleka roślinnego. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W misce mieszamy marchewkę, wiórki kokosowe, namoczone bakalie, sok z cytryny, olej, orzechy, pestki i łyżkę octu. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z cynamonem, dodajemy proszek do pieczenia z sodą i szczyptą soli. Wszystko mieszamy i łączymy z mokrymi składnikami. Ciasto przelewamy do kwadratowej formy lub do blachy wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości keksówki. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. na ok. 40 – 50 minut. Po ostudzeniu ciasto kroimy na mniejsze kawałki (wielkości batonów).