Kategorie
Dieta naturalna

Przepis na masło z nasion słonecznika

Masło z pestek słonecznika jest bardzo prostym, ale wartościowym elementem diety naturalnej. Może także znakomicie zastąpić masło orzechowe (dobra wiadomość dla osób uczulonych na orzechy). Robiąc masło w domu mamy kontrolę nad poziomem cukru i soli oraz rodzajem i ilością tłuszczu w produkcie.

maslo-z-ziaren-slonecznika

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki łuskanych nasion słonecznika
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • opcjonalnie: szczypta soli morskiej
  • opcjonalnie: 1 łyżka miodu/ ksylitolu/ syropu z agawy

Przygotowanie:

  1. Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej słonecznik. Mieszamy niemal bez przerwy przez kilka minut, do momentu aż słonecznik zrobi się złocisty, a nasza kuchnia wypełni się zapachem. Inna opcja: możemy uprażyć nasiona w piekarniku. Nagrzewamy go do ok. 200 stopni, nasiona wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Po kilku minutach, kiedy słonecznik zaczyna nabierać koloru, wyciągamy blachę. Pozostawiamy do ostygnięcia.
  2. Podprażone nasiona słonecznika wsypujemy do blendera. Miksujemy krótko, aż powstaną równe grudki, a konsystencja będzie krucha.
  3. Dodajemy łyżkę oleju kokosowego.Miksujemy kilka minut, aż powstanie gładkie masło. Przekładamy do szczelnego pojemnika, najlepiej szklanego lub wykonanego ze stali nierdzewnej. Przechowujemy max. kilkanaście dni w temperaturze pokojowej (w lodówce masło zamieni się w twardą bryłę).

Foto: fifteenspatulas.com

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

2 odpowiedzi na “Przepis na masło z nasion słonecznika”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.