Nie są co prawda tak bogate w składniki odżywcze jak warzywa, co nie zmienia faktu, że stanowią cenne źródło witamin, minerałów i enzymów. Składnikiem większości owoców jest fruktoza, która wolno wchłania się do krwioobiegu, co daje energię bez wywoływania wzrostów i spadków insuliny.
- Jabłko – są pożywne, a przede wszystkim – łatwo dostępne. Zawierają dużo błonnika rozpuszczalnego – pektyn, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu. Zawierają również pomocne w walce z rakiem flawonoidy. Zjedzenie jabłka jest bardziej pożywne niż wypicie soku jabłkowego i pozwala uzyskać to, co owoc ma w sobie najlepsze. Szklanka niesłodzonego soku jabłkowego to ok. 115 kcal, podczas gdy całe jabłko zawiera ich tylko 80.
- Morela – 5 moreli zawiera w sobie mniej więcej tyle kalorii co 1 jabłko i dużo więcej białka, wapnia, żelaza, cynku, a także witaminę K, witaminę A i kwas foliowy. Morele są także bogate w beta-karoten, potas i błonnik.
- Suszone morele – dobre źródło beta-karotenu, potasu i błonnika. Kupując suszone morele należy uważać na środki konserwujące, takie jak siarczyny (to one pomagają utrzymać pomarańczowy kolor), ponieważ wykazują silne właściwości alergizujące. Kupuj tylko brązowe morele!
- Awokado – zazwyczaj klasyfikowane jako warzywo, tak naprawdę jest owocem. Zawiera blisko 20 witamin, minerałów i korzystne związki roślinne, takie jak witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E, potas, kwas foliowy. Zawiera także potas i błonnik, których często brakuje w diecie. Potas pomaga obniżyć ciśnienie krwi, a błonnik wpływa pozytywnie na układ krążenia, chroni przed otyłością i cukrzycą typu II, a także zapewnia uczucie sytości. Awokado jest bogate w zdrowe tłuszcze nienasycone.
- Banan – zawiera dużo potasu, co jest ważne zwłaszcza dla osób zażywających leki moczopędne, które zmniejszają jego ilość w organizmie.
- Jagody – ich skórka jest bogata w przeciwutleniacze (zwane antocyjanami). Są idealnym składnikiem koktajli owocowych, nadając im piękny niebieski kolor i wyśmienity smak. Są doskonałym potwierdzeniem reguły: im głębszy kolor, tym lepszy owoc.
- Jeżyny – doskonałe źródło błonnika.
- Kantalupa (melon) – bogate w witaminę C, potas i beta-karoten.
- Wiśnie – zawierają dużo beta-karotenu.
- Daktyle – suszone są dobrym źródłem błonnika, żelaza i niacyny.
- Suszone figi – są wysokokaloryczne i mają wysoką zawartość węglowodanów, ale zawierają też dużo wapnia, błonnika, białka i potasu. Stanowią idealny składnik diety sportowców.
- Grejpfrut – owoc niskokaloryczny, bogaty w błonnik i witaminę C. W grejpfrutach występuje zarówno błonnik rozpuszczalny (dobry dla jelit), jak i nierozpuszczalny. Pektyny natomiast mają zbawienny wpływ na serce.
- Winogrona – skórka winogron przypomina tę na jagodach. Winogrona są słodkie i z powodzeniem zastąpią słodkie napoje. Produkowane z nich czerwone wino może pomóc obniżyć poziom cholesterolu. Dzieje się tak za sprawą resweratrolu – substancji występującej w skórkach winogron – zapobiegającej zatykaniu się tętnic.
- Guawa – charakteryzuje ją wysoka zawartość błonnika i witaminy E. Warto jej szukać, mimo że jest trudno dostępna. Butelkowany sok z guawy niestety nie zastąpi tego owocu.
- Kiwi – doskonałe źródło witaminy C.
- Cytryny i limonki – umiarkowanie dobre źródła witaminy C, warto dodawać je do potraw, w przypadku ograniczania spożycia soli. Jeśli spryskamy przekrojone jabłko lub awokado sokiem z cytryny, zachowa ono swój kolor i nie ściemnieje.
- Mango – kaloryczne, bogate w błonnik, beta-karoten (podobnie jak morele i kantalupa), witaminę C.
- Pomarańcze – znane ze względu na zawartość witaminy C, są również dobrym źródłem kwasu foliowego i błonnika. Zawierają także pewne ilości wapnia. Tak jak w przypadku grejpfruta – białe błonki zawierają najwięcej witaminy C i pektyn.
- Papaja – bogata w wapń, kwas foliowy, witaminę C, błonnik, karotenoidy – to owoc niemal doskonały.
- Brzoskwinia – zawiera karotenoidy i witaminę C.
- Gruszka – bogata w sorbitol i błonnik, co sprawia, że jest idealnym owocem dla osób cierpiących na zaparcia. Skórka gruszki bogata jest w witaminę C.
- Persymona – bogata w błonnik, karotenoidy i witaminę A. Niektóre odmiany są także bardzo bogate w witaminę C.
- Ananas – zawiera mangan, który stymuluje wchłanianie wapnia i sprawia, że kości są mocne.
- Śliwki – zawierają karotenoidy i witaminę C.
- Śliwki suszone – w porównaniu z innymi owocami są szczególnie bogate w błonnik, białka rozpuszczalne, potas, witaminę A, witaminę E, wapń i żelazo. Zawierają także odrobinę cynku i niacyny, a także beta-karoten. Są znane ze swoich zdolności do pobudzania jelit (za sprawą sorbitolu i błonnika).
- Rodzynki – bogate w błonnik i żelazo, zawierają jednak dużo kalorii i cukru.
- Maliny – dostarczają najwięcej błonnika przy najniższej kaloryczności. Są bogatsze w kwas foliowy i cynk od większości owoców.
- Truskawki – bardzo bogate w witaminę C oraz błonnik. Łatwo chłoną chemię, dlatego zaleca się spożywanie tych ekologicznych.
- Mandarynki – zawierają co prawda mniej witaminy C, kwasu foliowego i błonnika niż pomarańcza, ale więcej witaminy A i karotenoidów.
- Arbuz – zawiera mnóstwo wody, dzięki czemu idealnie gasi pragnienie. Zawiera najwięcej likopenu ze wszystkich owoców.
Źródło: askdrsears.com