NOWOŚĆ: Rozwój seksualny dzieci
| 4 nietypowe przepisy na dania z truskawkami

4 nietypowe przepisy na dania z truskawkami

Przełom maja i czerwca jest truskawką! Kobiałki pełne soczystych owoców piętrzą się na targach i u przydrożnych sprzedawców. Sezon na truskawki nie trwa zbyt długo, dlatego warto wykorzystać go maksymalnie, bo na kolejne zbiory trzeba czekać cały rok!

Co kryje w sobie truskawka?

Tak naprawdę truskawka jest poziomką. Powstała w XVIII wieku, z przypadkowego skrzyżowania dwóch gatunków poziomek: wirginijskiej, pochodzącej ze wschodu Ameryki Północnej, i chilijskiej.

Jedna szklanka truskawek to około 82 mg witaminy C, co stanowi aż 120% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Poza tym truskawki zawierają witaminy z grupy B, wit. A i E. Są również źródłem cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia oraz żelaza. Warto zwrócić uwagę, że 100g truskawek to tylko 32 kcal, 2g błonnika (wspiera perystaltykę jelit), zaś 80% masy to woda! Zawarte w truskawkach flawonoidy pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a także zmniejszać ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.

Badania wykazały, że spożywanie truskawek (oraz jagód) może znacząco, bo o około 1/3, zmniejszyć ryzyko ataku serca u kobiet. Ponadto dzięki wysokiej zawartości wit. C oraz kwasu elagowego truskawki mogą wykazywać działanie antynowotworowe. Naukowcy sugerują, że wyciąg z tych owoców, bogaty w polifenole, może skutecznie hamować namnażanie się komórek nowotworowych gruczołu sutkowego 

Niestety truskawki nie dla wszystkich są samym zdrowiem. Po pierwsze jest to owoc alergizujący – uczulenie może się pojawić nie tylko u dzieci, lecz także u dorosłych, którzy nigdy wcześniej nie odczuwali żadnych dolegliwości po zjedzeniu truskawek. Ponadto truskawki zawierają salicylany, dlatego mogą szkodzić osobom uczulonym na kwas salicylowy oraz chorym na zespół jelita drażliwego.

Wykazano również, że truskawki są owocami często zanieczyszczonymi pestycydami i fungicydami (te ostatnie stosowane są szczególnie w mokrych i wilgotnych miejscach uprawy). Według raportu EWG truskawki zajęły pierwsze miejsce na liście warzyw i owoców zanieczyszczonych pestycydami. Nie znaczy to oczywiście, że należy kategorycznie zrezygnować ze spożycia truskawek, które nie zostały wyhodowane przez nas osobiście. Dobrze byłoby jednak, szczególnie gdy owoce te podajemy dzieciom, zwracać uwagę na to skąd pochodzą i czy mają odpowiedni certyfikat.

4 nietypowe przepisy na dania z truskawki

Najprostszym, a dla wielu najsmaczniejszym sposobem wykorzystania truskawki jest po prostu jedzenie surowych owoców: soczystych, pachnących i słodkich. Nadają się świetnie do koktajli, ciast czy lodów i sorbetów. Świetnie sprawdzają się także jako owocowy dodatek do letniego śniadania. Większości truskawki kojarzą się wyłącznie ze słodyczami w kuchni. Można znaleźć jednak inspirujące przepisy na wykorzystanie truskawek w potrawach słony czy pikantnych:

1. Tagliatelle z truskawkami, chili i octem balsamicznym

(przepis z bloga Vegazon)                                                                                      

  • 400 gr makaronu tagliatelle
  • 0,5 kg truskawek
  • jeden strączek papryczki chilli/chilli w proszku/papryczki suszone/pasta chilli (do smaku w zależności od lubianego stopnia ostrości)
  • 200-250 ml śmietany 18%
  • ocet balsamiczny do smaku
  • około 80 gr parmezanu
  •  łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Truskawki należy umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy świeżą papryczkę chilli a potem truskawki (używając opcji suszonej lub pasty chilli warto najpierw podsmażyć truskawki i dopiero, gdy puszczą sok, dodać przyprawę). Następnie dodajemy ocet balsamiczny (około łyżki) i śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, jeśli sos wydaje się mało słodki można dodać odrobinę miodu.

Otrzymanym sosem polewamy wcześniej ugotowany makaron, przed podaniem posypujemy startym parmezanem.

2. Sałatka z truskawkami i pieczonym burakiem

(przepis z bloga Mama i sport)

  • 1/2 kg truskawek
  • 1 duży lub dwa mniejsze buraki (wcześniej upieczone i ostudzone)
  • 1/2 kostki sera białego
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki oliwy

Truskawki kroimy na ćwiartki, a buraka w cienkie plasterki, układamy na talerzu i posypujemy pokruszonym serem. Z wymieszanego soku z pomarańczy, oliwy i miodu otrzymujemy sos, którym polewamy przygotowaną sałatkę. Podajemy z pieczywem.

3. Chutney truskawkowy

(przepis z bloga Jadlonomia)

  • 1 kg truskawek
  • 100 g cukru brązowego
  • 50 ml octu
  • skórka otarta z limonki
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżka ziaren musztardowca (czarnej gorczycy)
  • 1 łyżka zmielonego kuminu
  • ½ łyżeczki ziaren kuminu
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 2 łyżeczki płatków chili
  • sól

Wszystkie składniki należy wrzucić do garnka z grubym dnem i zagotować. Następnie przez około 30 minut podgrzewać na niewielkim ogniu, pod koniec doprawić solą i chili do smaku. Wkładać na gorąco do wyparzonych słoików. Pasteryzować.

4. Sałatka z truskawkami i krewetkami z makaronem chińskim

(przepis z bloga Kwestia smaku)

  • 1 opakowanie makaronu chińskiego (100 gram)
  • 12 krewetek (ugotowane lub usmażone)
  • 200g truskawek
  • 4 łyżki posiekanych solonych pistacji
  • ⅓ szklanki świeżych listków mięty
  • sok z 2 limonek lub 1 limonki i połowy dużej cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka tartego świeżego imbiru

Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, po odcedzeniu pokroić na kawałki o długości 7cm. Wrzucić do miski, dodać krewetki, orzechy, miętę i truskawki. Sos wymieszać z soku z limonki (lub limonki i cytryny), miodu i imbiru. Połączyć ze składnikami sałatki i delikatnie wymieszać. Dobrze jest sałatkę polać sosem tuż przed podaniem, aby makaron nie wchłonął sosu.


Kinga Pukowska

Prezeska Fundacji Polekont - Istota Przywiązania. Od 2004 roku wspiera młodych rodziców na początku ich drogi w zakresie Rodzicielstwa Bliskości oraz Slow Parenting. Trenerka rozwoju osobistego i kompetencji miękkich, coach i mediatorka. Działa również jako doula Stowarzyszenia Doula w Polsce, doradczyni chustowa oraz specjalistka w zakresie żywienia dzieci i dorosłych. Prywatnie żona i mama trójki dzieci w Edukacji Domowej. Swoje doświadczenia opisuje na blogu Pozytywy Edukacji.
Odwiedź stronę autorki/autora: http://www.fundacjapolekont.pl/




Książeczki Pucio – zabawy logopedyczne dla najmłodszych

Książki wspierające wszechstronny rozwój najmłodszych dzieci

Naprawdę przeciwsłoneczne okulary dla dzieci (Real Kids Shades)

Poronienie to strata, która zasługuje na żałobę

Juul na poniedziałek, cz. 103 – Zadaniem nauczycieli jest przewodzić w dialogu z uczniami i rodzicami

W jaki sposób technologia może wspierać edukację?

Przejdz do: