1. Ciasto jagodowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ szklanki niesłodzonego musu jabłkowego
- ½ szklanki miodu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1 szklanka jagód lub/i jeżyn
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W dużej misce mieszamy mąkę, cynamon, imbir, sodę i proszek do pieczenia. Dodajemy mus jabłkowy, miód, ekstrakt, mleko i mieszamy, by składniki się połączyły. Jeśli masa jest za gęsta, dolewamy odrobinę mleka. Dodajemy owoce i delikatnie mieszamy. Masę wlewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem. Pieczemy ok. 30-35 minut.
2. Ciasto czekoladowe
Składniki:
- 9 łyżek naturalnego kakao w proszku
- 9 łyżek mąki orkiszowej
- szczypta soli
- ok. 4 łyżeczek ksylitolu (według uznania)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 9 łyżeczek oleju kokosowego
- 9 łyżek mleka roślinnego, np. migdałowego, kokosowego
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
W małej misce łączymy składniki suche, mieszamy. W drugiej łączymy mokre i po wymieszaniu wlewamy je do suchych. Przelewamy masę do naczynia żaroodpornego i pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zostawiamy do ostygnięcia.
3. Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 3 jajka
- 1-2 banany, najlepiej organiczne
- 10-15 daktyli bez pestek
- 6 łyżek oleju słonecznikowego
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kardamonu
- 3-4 marchewki (średniej wielkości, startej na tarce)
- ½ szklanki wiórek kokosowych
- ½ szklanki orzechów włoskich (posiekanych)
- 1/2 szklanki rodzynek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. W misce ubijamy jajka. W drugiej łączymy banany, daktyle i olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, kardamon. Masę dodajemy do ubitych jaj i masy bananowej. Dodajemy starte marchewki, wiórki kokosowe, orzechy włoskie, rodzynki. Starannie mieszamy. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem blachę, pieczemy ok. 40 minut. Poziom upieczenia kontrolujemy drewnianym patyczkiem. Po upieczeniu ciasto studzimy.
4. Ciasto buraczane
Składniki:
- 2 duże buraki, umyte i starte na tarce
- 2 jajka
- ½ łyżeczki wanilii w proszku
- 1 łyżeczka cynamonu.
- szczypta soli morskiej
- 1 i ½ szklanki płatków migdałów
- 4 łyżki naturalnego kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego
- ¼ szklanki słodu, np. miodu, syropu daktylowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy na gładką masę. Przelewamy masę do blachy wyłożonej papierem lub papilotek. Pieczemy 40 minut, przed podaniem studzimy. Ciasto możemy podawać samodzielnie lub polane gęstym greckim jogurtem.
Foto: flikr.com/ajleon