Kategorie
Dieta naturalna

10 powodów, dla których warto zamienić mleko krowie na migdałowe

Ci, którzy szukają alternatywy dla mleka krowiego, prawdopodobnie szybko trafią na jego roślinne zamienniki – mleko sojowe, owsiane, kokosowe czy migdałowe. Przeczytajcie, dlaczego warto pić to ostatnie.

Warto pić mleko migdałowe, ponieważ:

Jak zrozumieć małe dziecko

Poradnik pomagający w codziennej opiece nad Twoim dzieckiem

Zobacz w księgarni Natuli.pl
  1. wzmacnia kości – mimo, że mleko migdałowe nie jest tak bogatym źródłem wapnia jak mleko krowie, to szklanka pokrywa 30 procent zalecanego dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, a także dostarcza 25 procent zalecanej dziennej dawki witaminy D. Pijąc mleko migdałowe zmniejszamy ryzyko wystąpienia zapalenia stawów i osteoporozy, działamy też na korzyść swojego układu immunologicznego. 
  2. dba o serce – w mleku migdałowym nie znajdziemy cholesterolu ani tłuszczów nasyconych. Niewiele jest także sodu, za to dużo zdrowych tłuszczy omega-3, które pomagają zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu i chorobom serca.
  3. dodaje blasku skórze – mleko migdałowe zawiera 50 procent zalecanego dziennego spożycia witaminy E, która posiada właściwości przeciwutleniające, tak istotne dla zdrowia skóry, i chroni przed uszkodzeniem słonecznym.
  4. ma mało cukru – mleko migdałowe (bez dodatków) zawiera niski poziom węglowodanów, co oznacza, że nie będzie znacząco zwiększać poziom cukru we krwi. Mleko migdałowe ma niski indeks glikemiczny i sporo błonnika.
  5. dostarcza energii – chociaż mleko migdałowe zawiera tylko 1 gram białka w porcji, to obfituje w inne cenne wartości – witaminy z grupy B (ryboflawiny) i żelazo, które odpowiadają za dobrą kondycję organizmu.
  6. ma mało kalorii – jedna szklanka mleka migdałowego zawiera tylko 60 kalorii, w przeciwieństwie do 146 kalorii w mleku pełnym krowim, 122 kalorii w mleku 2%, 102 kalorii w mleku 1% procent.
  7. nie zawiera laktozy – w Polsce na nietolerancję laktozy cierpi ok. 20–37% osób dorosłych. Mleko migdałowe to zdrowa alternatywa.
  8. jest pyszne – ma swój niepowtarzalny smak, który można określić mianem lekkiego.  Z powodzeniem zastępuje mleko krowie, mając podobną konsystencję.
  9. nie trzeba go chłodzić – mleka migdałowego nie musimy przechowywać w lodówce.
  10. jest łatwe w przygotowaniuprzepis na mleko migdałowe.

Przeczytaj: 10 powodów, dlaczego nie warto pić mleka krowiego.

Uwaga! Reklama do czytania

Smok

Czy zawsze trzeba się dzielić? NIE!

Błoto

Czy dziewczynkom nie wolno tego co chłopcom? NIE!

Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli

Foto: flikr.com/71430589@N02

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.