1. Babeczki z cukinią
Składniki:
- 2 szklanki surowej komosy ryżowej
- 1 starta na tarce cukinia
- 60 g parmezanu
- czarny pieprz
- 1 roztrzepane jajko
- 1 białko
- 240 ml bulionu warzywnego bez dodatku soli
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Komosę dodajemy do bulionu warzywnego i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż komosa wchłonie wodę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Następnie za pomocą widelca rozgniatamy komosę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę na babeczki smarujemy oliwą. Startą i odcedzoną cukinię dodajemy wraz z parmezanem do komosy. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy lekko ubite jajka, dokładnie mieszamy. Masą napełniamy otwory w blasze, pieczemy ok. 20-25 minut, aż babeczki nabiorą lekko złotego koloru.
2. Falafel
Składniki:
- 2 szklanki suszonej ciecierzycy (wcześniej moczonej przez 12 do 24 godzin)
- 1 czerwona cebula
- 6 ząbków czosnku
- 1 czerwona papryka
- skórka z 1 cytryny
- 2 łyżki nasion kolendry
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 szklanka świeżych liści kolendry
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy lub mąki z pełnego przemiału
- olej do smażenia (np. słonecznikowy)
Przygotowanie:
Odcedzoną ciecierzycę łączymy w misce z posiekanym czosnkiem, cebulą, pozbawioną nasion i posiekaną papryką oraz świeżą kolendrą. Blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (nie musi być idealnie gładka). Doprawiamy sodą, przyprawami i skórką z cytryny, dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy nieduże kulki. Jeśli masa jest zbyt lepka, dodajemy odrobinę mąki. Smażymy przez ok. 3 minuty, aż kulki się zezłocą. Falafel świetnie smakuje z dipem jogurtowym. Można go jeść samego lub jako farsz do pieczywa.
3. Babeczki ze szpinakiem
Składniki:
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 1/2 szklanki posiekanego sera cheddar (lub mozzarella)
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki posiekanych świeżych liści szpinaku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta soli i pieprzu
- olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia babeczek smarujemy tłuszczem. W misce mieszamy ugotowaną komosę z serem. Dodajemy jajka, pietruszkę, szpinak, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do połączenia składników. Masą napełniamy po brzeg otwory na babeczki. Pieczemy ok. 20 minut. Przed podaniem studzimy.
4. Placki z groszkiem
Składniki:
- 500 g groszku
- 3 jajka
- 2 posiekane cebule
- 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 garść świeżych ziół (bazylia, mięta, pietruszka)
- skórka z 1 cytryny
- olej słonecznikowy
Przygotowanie:
W misce rozgniatamy groszek (odkładając szklankę na później), dodajemy jajka, cebule, mąkę, proszek do pieczenia, świeże zioła i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy odłożoną szklankę groszku. Na lekko rozgrzanej patelni smażymy placki przez kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy na ciepło lub na zimno.
Foto: flikr.com/mr_t_in_dc