Kategorie
Dieta naturalna

4 przepisy na drugie śniadania z warzywami

Zaspokoją głód między głównymi posiłkami, można zabrać je do szkoły lub pracy, a ich wykonanie zajmuje najwyżej 30 minut. Smaczne i pożywne przepisy na drugie śniadania dla całej rodziny.

Świetne książki dla rodziców i dzieci... zobacz naszą KSIĘGARNIĘ NATULI

1. Babeczki z cukinią

Składniki:

  • 2 szklanki surowej komosy ryżowej
  • 1 starta na tarce cukinia
  • 60 g parmezanu
  • czarny pieprz
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 białko
  • 240 ml bulionu warzywnego bez dodatku soli
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Komosę dodajemy do bulionu warzywnego i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż komosa wchłonie wodę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Następnie za pomocą widelca rozgniatamy komosę. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę na babeczki smarujemy oliwą. Startą i odcedzoną cukinię dodajemy wraz z parmezanem do komosy. Doprawiamy pieprzem. Dodajemy lekko ubite jajka, dokładnie mieszamy. Masą napełniamy otwory w blasze, pieczemy ok. 20-25 minut, aż babeczki nabiorą lekko złotego koloru.

2. Falafel

Składniki:

  • 2 szklanki suszonej ciecierzycy (wcześniej moczonej przez 12 do 24 godzin)
  • 1 czerwona cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki nasion kolendry
  • 1 łyżka mielonego kminku
  • 1 szklanka świeżych liści kolendry
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy lub mąki z pełnego przemiału
  • olej do smażenia (np. słonecznikowy)

Przygotowanie:

Odcedzoną ciecierzycę łączymy w misce z posiekanym czosnkiem, cebulą, pozbawioną nasion i posiekaną papryką oraz świeżą kolendrą. Blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji (nie musi być idealnie gładka). Doprawiamy sodą, przyprawami i skórką z cytryny, dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy nieduże kulki. Jeśli masa jest zbyt lepka, dodajemy odrobinę mąki. Smażymy przez ok. 3 minuty, aż kulki się zezłocą. Falafel świetnie smakuje z dipem jogurtowym. Można go jeść samego lub jako farsz do pieczywa.

3. Babeczki ze szpinakiem

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
  • 1/2 szklanki posiekanego sera cheddar (lub mozzarella)
  • 2 duże jajka
  • 1/3 szklanki posiekanych świeżych liści szpinaku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta soli i pieprzu
  • olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę do pieczenia babeczek smarujemy tłuszczem. W misce mieszamy ugotowaną komosę z serem. Dodajemy jajka, pietruszkę, szpinak, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Mieszamy do połączenia składników. Masą napełniamy po brzeg otwory na babeczki. Pieczemy ok. 20 minut. Przed podaniem studzimy.

4. Placki z groszkiem

Składniki:

  • 500 g groszku
  • 3 jajka
  • 2 posiekane cebule
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 garść świeżych ziół (bazylia, mięta, pietruszka)
  • skórka z 1 cytryny
  • olej słonecznikowy 

Przygotowanie:

W misce rozgniatamy groszek (odkładając szklankę na później), dodajemy jajka, cebule, mąkę, proszek do pieczenia, świeże zioła i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Wsypujemy odłożoną szklankę groszku. Na lekko rozgrzanej patelni smażymy placki przez kilka minut z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Foto: flikr.com/mr_t_in_dc

NATULI dzieci są ważne

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *