Cudowne właściwości orzechów:
- Orzeszki ziemne oprócz zawartości białka i tłuszczu, posiadają m.in. argininę (aminokwas białka), która jest budulcem mięśni i podnosi wydolność organizmu.
- Orzechy laskowe wykazują silne działanie antyoksydacyjne i wzmacniają mięsień sercowy.
- Migdały zawierają L-argininę (aminokwas) wspierającą układ oddechowy i krążenia. Ze względu na bardzo wysoki poziom białka są też jednymi z najcenniejszych orzechów.
- Nerkowce mają dużą ilość magnezu i miedzi, a także wykazują silne działanie antyoksydacyjne, przez co przyczyniają się do redukcji stresu po wysiłku.
4 przepisy na energetyczne śniadania
1. Owsianka mocy
Składniki na 1 porcję:
- 2 daktyle,
- pół szklanki płatków owsianych,
- ćwierć szklanki pestek dyni i słonecznika,
- 2 łyżki migdałowego masła orzechowego Olini,
- mleko roślinne lub woda.
Odpowiednio przygotowana owsianka mocy zapewni całej naszej rodzinie olbrzymi zastrzyk energii. Do jej zrobienia wykorzystajmy sposób sportowców i namoczmy na noc pestki słonecznika i dyni. Taki zabieg wypłukuje z ziaren inhibitory enzymów, które chronią rośliny przed zbyt szybkim kiełkowaniem, ale wykazują też inną właściwość – utrudniają ich trawienie. Dzięki namaczaniu znacznie zwiększymy przyswajanie wszystkich cennych składników odżywczych. Żeby tak się stało nasiona słonecznika potrzebują dwóch godzin leżakowania w wodzie, a dyni – ośmiu.
Rano z ziaren odlewamy wodę i miksujemy pestki, (aby łatwiej było to zrobić, warto dodać odrobinę świeżej wody), do których wrzucamy również daktyle oraz masło z migdałów Olini o pysznym, marcepanowym smaku. Płatki owsiane zalewamy gorącą wodą lub mlekiem, czekamy kilka minut i dodajemy pozostałe składniki. Owsianka mocy gotowa!
2. Koktajl z nasion i orzechów
Śniadanie w formie koktajlu ze zmiksowanymi składnikami o wiele łatwiej się trawi – i jest to kolejna sztuczka sportowców potrzebujących mnóstwa energii. Dlatego jeżeli chcemy otrzymać natychmiastową dawkę mocy, taki posiłek będzie doskonałym wyborem.
Składniki na 1 porcję:
- ćwierć szklanki pestek dyni i słonecznika,
- 2 łyżki masła z orzechów laskowych Olini lub 2 łyżki arachidowego masła z cynamonem,
- 1 banan,
- 200 ml mleka migdałowego lub wody z młodego kokosa,
- szczypta cynamonu,
- pół łyżeczki kakao.
Pestki dyni i słonecznika miksujemy z dodatkiem niewielkiej ilości mleka migdałowego lub wody z młodego kokosa. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy jeszcze chwilę do otrzymania jednolitej konsystencji – pyszny koktajl gotowy!
[reklama id=”75995″]
3. Kanapka z bananem
Pyszna kanapka z masłem z orzechów arachidowych Olini, bananem i dżemem to propozycja śniadania w amerykańskim stylu, które przypadnie do gustu całej rodzinie, a już szczególnie najmłodszym. Dla urozmaicenia klasyczne masło orzechowe można zastąpić masłem arachidowym z kakao, które jest skarbnicą przeciwutleniaczy.
Dlaczego warto zjeść taki posiłek? Orzeszki ziemne oprócz zawartości białka i tłuszczu, posiadają m.in. argininę (aminokwas białka), która jest budulcem mięśni i podnosi wydolność organizmu. Mało tego – poprawiają również humor! Ze względu na wysoką zawartość tryptofanu (aminokwasu działającego na produkcję serotoniny) mogą pozytywnie wpływać na odczuwanie szczęścia. Banan to z kolei bogactwo potasu, a dżem węglowodanów.
Składniki:
- pełnoziarnisty chleb na zakwasie,
- masło z orzechów arachidowych Olini,
- banan,
- dżem.
Smarujemy chleb masłem orzechowym i dżemem (ilość według osobistych preferencji), po czym układamy pokrojonego w plasterki banana i gotowe!
4. Orzechowy hummus
Kanapki z hummusem to doskonały pomysł na pyszne, pożywne i bardzo sycące śniadanie. Aby uzyskać niepowtarzalny i wyjątkowy smak warto dodać do niego masło z orzechów arachidowych z chilli Olini.
Składniki:
- 400 gramów ciecierzycy,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki tahini pasty sezamowej Olini,
- 2 łyżki masła z orzechów arachidowych z chilli Olini,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2-3 łyżki wody,
- szczypta kuminu rzymskiego,
- łyżka soku z cytryny,
- szczypta soli,
- pełnoziarnisty chleb na zakwasie.
Uprzednio ugotowaną ciecierzycę (lub ciecierzycę z puszki) miksujemy dodając kolejno składniki: wodę, oliwę z oliwek, wyciśnięty czosnek, tahini pastę sezamową, masło z orzechów arachidowych z chilli, kumin rzymski, sok z cytryny i sól. Ilość poszczególnych składników zależy tak naprawdę od naszych upodobań. Jeśli wolimy rzadszą i bardziej oleistą pastę – dodajmy więcej oliwy z oliwek, a jeśli wolimy bardziej orzechowy i pikantny smak – dodajmy więcej masła orzechowego z chilli. Ten hummus to prawdziwa kopalnia białka, potasu, kwasu foliowego i żelaza.
Kupując masła orzechowe, warto zwrócić uwagę na ich skład – niestety często zawierają niezdrowe dodatki takie, jak sól, cukier albo olej palmowy. Najzdrowsze masła to te, które składają się w 100% z orzechów a sam surowiec (czyli orzechy) jest dobrej jakości i pochodzi ze zrównoważonej, ekologicznej uprawy – to dlatego niska cena powinna wzbudzić nasze podejrzenia.