Siemię lniane można dodać do:
- jogurtu naturalnego i owoców,
- ryżu na słodko,
- koktajli,
- naleśników i wypieków,
- sałatek,
- sosów,
- kanapek.
Warto pamiętać, że siemię lniane jest bogatym źródłem błonnika. Dlatego podczas spożywania nasion lnu należy pić dużo wody. Dzienne spożycie siemienia lnianego nie powinno przekraczać 3 łyżek.
Kupować całe czy mielone?
Związki zawarte w siemieniu łatwo się utleniają, dlatego nie warto kupować siemienia mielonego fabrycznie. Lepiej wybierać całe ziarenka i w razie potrzeby mielić w młynku do kawy. Siemię w postaci ziarenek przechowujemy w temperaturze pokojowej w zamkniętym pojemniku. Zmielone należy spożyć możliwie szybko, by zawarte w nim tłuszcze nie zjełczały.
[natuli]
Jak usunąć związki cyjanogenne?
Należy wiedzieć, że nasiona lnu zawierają substancje cyjanogenne, czyli takie, które w pewnych okolicznościach mogą przekształcić się w cyjanowodór (kwas pruski) – bardzo niebezpieczną truciznę. Dopóki nasiona lnu pozostają niezmielone, substancje te nie są dla nas groźne, ponieważ znajdują się w innych częściach nasiona niż aktywizujące je enzymy. W momencie pęknięcia łupiny (np. podczas mielenia) następuje ich aktywacja zapoczątkowująca cyjanogenezę. Związków cyjanogennych jest w siemieniu lnianym niewiele i trzeba zjeść ich naprawdę dużo, żeby się zatruć. Jednak jeśli podajemy je dzieciom, warto pamiętać o tym, by tuż po zmieleniu zalać siemię gorącą wodą albo dodać ziarna do świeżo wyciśniętego soku.
Przeczytaj: Siemię lniane, olej lniany. Wszystko, co warto o nich wiedzieć
Przepisy na dania z siemieniem lnianym
1. Owsianka lniana
Składniki:
- 1 łyżka kaszy jaglanej
- 3 łyżki płatków owsianych górskich
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 owoc, np. truskawka, plasterek pomarańczy, malina, kilka jagód, kawałek jabłka lub gruszki
- 1 łyżka rodzynek
- 1 suszony daktyl
- 1 suszona figa albo morela
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 goździk
- szczypta cynamonu, imbiru, kurkumy
Przygotowanie:
Zagotowujemy pół szklanki wody w małym garnku. Dodajemy łyżkę opłukanej kaszy jaglanej, łyżkę siemienia lnianego, szczyptę cynamonu. Mieszamy i gotujemy chwilę. Następnie dodajemy płatki owsiane i przyprawy: imbir i goździk. Mieszamy i chwilę gotujemy. Dolewamy ok. 2 łyżki zimnej wody, po czym owsiankę mieszamy i znów przez chwilę gotujemy. Dodajemy pokrojony owoc, mieszamy. Następnie dolewamy gorącej wody – tyle, żeby sięgała ok. 1.5 cm powyżej poziomu kaszy. Dodajemy szczyptę kurkumy. Mieszamy, gotowujemy przez chwilę. Dodajey daktyla, figę lub morelę pocięte w paseczki, rodzynki, nasiona dyni i słonecznika. Mieszamy, gotujemy przez ok. 20 minut, aż całość zgęstnieje i wchłonie wodę. Gotowe!
2. Batoniki
Składniki:
- 5 łyżek oleju kokosowego
- 3 łyżki słodu
- ¼ szklanki melasy
- 2 ½ szklanki bezglutenowych płatków owsianych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- ½ łyżeczki prawdziwej wanilii
Przygotowanie:
W średniej wielkości garnku łączymy olej, melasę i słód. Podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą, cały czas delikatnie mieszając i pilnując, by całość się nie przypaliła. Gotujemy od 30 sekund do minuty. Dodajemy płatki owsiane i siemię lniane. Starannie mieszamy. Blachę średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut, aż krawędzie zaczną zmieniać kolor na ciemniejszy. Wyjmujemy ciasto i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy na trójkąty.
3. Muffinki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej razowej
- ½ szklanki płatków owsianych górskich
- 1 i ½ szklanki słodu
- ⅔ szklanki siemienia lnianego
- 4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 duże jajka, lekko roztrzepane
- 1 szklanka oleju kokosowego
- 2 szklanki maślanki
- 2 szklanki dowolnych owoców świeżych lub suszonych
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. W dużej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, słód, siemię lniane, sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Dodajemy jajka, olej kokosowy, maślankę i ¾ szklanki wody. Mieszamy, aż składniki suche i mokre połączą się, a następnie dodajemy owoce (np. jagody, maliny, pokrojone jabłka, suszone morele). Łyżką ciasta wypełniamy każdy otwór na blasze do pieczenia muffinek. Pieczemy od 20 do 25 minut, aż włożona w babeczki wykałaczka będzie czysta. Przed podaniem odstawiamy do ostygnięcia.
4. Koktajl
Składniki:
- 1 szklanka mleka roślinnego, np. kokosowego lub ryżowego
- ½ pęczka jarmużu
- 1 banan (najlepiej organiczny)
- ½ pomarańczy
- 1 łyżeczka prawdziwej wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 szczypta pieprzu cayenne
- 2 łyżki siemienia lnianego
- ½ szklanki lodu
Przygotowanie:
Warzywa i owoce myjemy, osuszamy, obieramy ze skórki. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy. Gotowe!