Pasty do chleba przyrządzane w domu są smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. A dlaczego te sklepowe nie są polecane? Przecież na opakowaniu jest zaznaczone, że to pasty jajeczne, z łososiem, z pomidorami, ze szczypiorkiem… Ale ile tych składników faktycznie trafiło do pasty? Niewiele, za to mnóstwo zagęstników (np. guma guar), konserwantów (np. benzoesan sodu) i sztucznych aromatów. Jeśli uważnie przeczytamy listę składników, okaże się, że bazą dla past jest olej roślinny czy majonez. Ponadto zawierają one sporo soli, wzmacniaczy smaku i regulatorów kwasowości. To wszystko sprawia, że gotowe pasy kanapkowe mają mnóstwo kalorii.

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie pasty do chleba w domu. Warto włączyć do przygotowań dziecko, które z przyjemnością zajmie się np. mieszaniem składników. Przepisów na pasy jest cała masa. Możemy przygotować warzywne: z pomidorami, oliwkami, fasolą albo cieciorką. Majonez zastępujemy naturalnym jogurtem. Należy przygotowywać niewielkie ilości pasty, ponieważ na jej spożycie mamy najwyżej 2 dni.
Przepis na pastę z awokado:
- 1 dojrzałe awokado,
- 1 jajko ugotowane na twardo,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego,
- ulubione kiełki.
Awokado i jajko obieramy, miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami (poza kiełkami). Najlepiej smakuje z domowym chlebem i kiełkami.
Przepis na pastę z dynią:
- 1 mała dynia, np. Hokkaido,
- 1 cebula,
- 1 łyżka syropu z agawy, z daktyli, z ryżu, ksylitolu lub melasy,
- 1 łyżka curry,
- 4-5 łyżek oliwy,
- ok. 100 ml świeżo wyciskanego soku pomarańczowego.
Dynię obieramy, kroimy na nieduże kawałki. Kropimy oliwą. Dynię i pokrojoną cebulę pieczemy w piekarniku w 180st. do 30 minut. Wszystkie składniki miksujemy blenderem.
Przepis na pastę z kaszy jaglanej i gotowanych warzyw:
- szklanka kaszy jaglanej,
- 2 pietruszki,
- 2-3 marchewki,
- ząbek czosnku,
- łyżka masła,
- garść koperku,
- garść ulubionych kiełków,
- sól,
- pieprz.
Kaszę gotujemy w 2 szklankach osolonej wody, przez ok. 15 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy obrany czosnek. Kaszę i warzywa miksujemy w blenderze z łyżką masła. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy, dodajemy kiełki.
Przepis na pastę z fasoli i kaszy jaglanej:
- 1,5 szklanki ugotowanej fasoli,
- 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 1-2 szklanki wody,
- sól,
- majeranek
- tymianek.
Ugotowaną fasolę i kaszę jaglaną mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy i “dusimy” w małej ilości wody, a następnie dodajemy zmiażdżony, pokrojony czosnek i resztę składników. Mieszamy i przyprawiamy do smaku.
1 odpowiedź na “4 przepisy na zdrowe pasty do chleba”
A ja wczoraj nie miałam pomysłu na awokado.