Kategorie
Dieta naturalna

4 przepisy na zdrowe pasty do chleba

Pasty do chleba przyrządzane w domu są smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. A dlaczego te sklepowe nie są polecane? Przecież na opakowaniu jest zaznaczone, że to pasty jajeczne, z łososiem, z pomidorami, ze szczypiorkiem… Ale ile tych składników faktycznie trafiło do pasty? Niewiele, za to mnóstwo zagęstników

Pasty do chleba przyrządzane w domu są smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. A dlaczego te sklepowe nie są polecane? Przecież na opakowaniu jest zaznaczone, że to pasty jajeczne, z łososiem, z pomidorami, ze szczypiorkiem… Ale ile tych składników faktycznie trafiło do pasty? Niewiele, za to mnóstwo zagęstników (np. guma guar), konserwantów (np. benzoesan sodu) i sztucznych aromatów. Jeśli uważnie przeczytamy listę składników, okaże się, że bazą dla past jest olej roślinny czy majonez. Ponadto zawierają one sporo soli, wzmacniaczy smaku i regulatorów kwasowości. To wszystko sprawia, że gotowe pasy kanapkowe mają mnóstwo kalorii.

pasty-do-chleba

Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie pasty do chleba w domu. Warto włączyć do przygotowań dziecko, które z przyjemnością zajmie się np. mieszaniem składników. Przepisów na pasy jest cała masa. Możemy przygotować warzywne: z pomidorami, oliwkami, fasolą albo cieciorką. Majonez zastępujemy naturalnym jogurtem. Należy przygotowywać niewielkie ilości pasty, ponieważ na jej spożycie mamy najwyżej 2 dni.

Przepis na pastę z awokado:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 1 jajko ugotowane na twardo,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • ulubione kiełki.

Awokado i jajko obieramy, miksujemy w blenderze z pozostałymi składnikami (poza kiełkami). Najlepiej smakuje z domowym chlebem i kiełkami.

Przepis na pastę z dynią:

  • 1 mała dynia, np. Hokkaido,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka syropu z agawy, z daktyli, z ryżu, ksylitolu lub melasy,
  • 1 łyżka curry,
  • 4-5 łyżek oliwy,
  • ok. 100 ml świeżo wyciskanego soku pomarańczowego.

Dynię obieramy, kroimy na nieduże kawałki. Kropimy oliwą. Dynię i pokrojoną cebulę pieczemy w piekarniku w 180st. do 30 minut. Wszystkie składniki miksujemy blenderem.

Przepis na pastę z kaszy jaglanej i gotowanych warzyw:

  • szklanka kaszy jaglanej,
  • 2 pietruszki,
  • 2-3 marchewki,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka masła,
  • garść koperku,
  • garść ulubionych kiełków,
  • sól,
  • pieprz.

Kaszę gotujemy w 2 szklankach osolonej wody, przez ok. 15 minut. Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki i gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy obrany czosnek. Kaszę i warzywa miksujemy w blenderze z łyżką masła. Dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy, dodajemy kiełki.

Przepis na pastę z fasoli i kaszy jaglanej:

  • 1,5 szklanki ugotowanej fasoli,
  • 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1-2 szklanki wody,
  • sól,
  • majeranek
  • tymianek.

Ugotowaną fasolę i kaszę jaglaną mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy i “dusimy” w małej ilości wody, a następnie dodajemy zmiażdżony, pokrojony czosnek i resztę składników. Mieszamy i przyprawiamy do smaku.

Przeczytaj o tym, jak zrobić domowy hummus.

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

1 odpowiedź na “4 przepisy na zdrowe pasty do chleba”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.