Kategorie
Dieta naturalna

4 sposoby na wykorzystanie wody po ugotowaniu cieciorki

#Aquafaba – hasztag, który zawojował wegańską część internetu, jednocząc wszystkich żywieniowych nerdów wokół wody z cieciorki. Czy do tej pory byłeś jednym z wielu ignorantów, którzy ów „glut” wylewali po ugotowaniu ciecierzycy do zlewu? Dla wegan to niemalże idealny zamiennik jajek, z którego można wyczarować cuda. Gotowy na kuchenną rewolucję? Poznaj cztery kulinarne propozycje z wykorzystaniem cieciorkowej wody, by z jej pomocą zdziałać cuda.

1. Wegejonez

Składniki:

  • pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy,
  • 10 łyżek oleju,
  • szczypta soli zwykłej,
  • szczypta soli czarnej,
  • czubata łyżeczka musztardy,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • szczypta kurkumy,
  • łyżka kleiku ryżowego dla dzieci.

Przygotowanie:

Przestudzoną wodę po ugotowaniu ciecierzycy przelej do miski i włóż do zamrażarki, by lekko się zmroziła (nie zajmie to dłużej, niż godzinę). Następnie przełóż do blendera, dodaj szczyptę soli i miksuj kilka minut, aż zacznie tworzyć się piana. W trakcie blendowania dodaj powoli olej, musztardę i ocet, aż do osiągnięcia gęstej masy, o znacznie większej objętości. Dopraw czarną solą, dodaj kurkumę i zagęść kleikiem ryżowym. Majonez gotowy! Możesz go przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku.

2. Czekoladowy mus 

Składniki:

  • pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy,
  • 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady,
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie: 

Rozpuść czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Zostaw do ostygnięcia. W tym czasie ubij wodę z gotowania ciecierzycy za pomocą miksera. W czasie ubijania powoli dodaj ksylitol. Delikatnie przelej sztywną pianę do miski z czekoladą i wymieszaj. Mus czekoladowy gotowy!

3. Wegańskie gofry

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 5 łyżek oleju,
  • 1 i ¾ szklanki zimnej wody,
  • 6 łyżek ksylitolu,
  • ekologiczny cukier waniliowy,
  • szczypta soli,
  • 8 łyżek wody po gotowaniu ciecierzycy,
  • dodatkowo olej do smarowania gofrownicy.

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki wsyp do miski, na wierzch dodaj proszek do pieczenia i polej go sokiem z cytryny. Następnie dodaj olej, wodę i zmiksuj mikserem na gładkie ciasto, dolewając 2 łyżki wody po gotowaniu ciecierzycy.

Resztę wody po ciecierzycy zmiksuj w osobnym naczyniu na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie dodaj ją do reszty ciasta na gofry. Ciasto jest już gotowe. Piecz gofry w gofrownicy do złotego koloru. Takie gofry to doskonały pomysł na pyszne śniadanie!

4. Wegańska beza z kremem jaglanym, owocami i orzeszkami ziemnymi

Składniki:

  • 3/4 szklanki wody z gotowania ciecierzycy, 
  • 3/4 szklanki ksylitolu,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • sok z 1 cytryny,
  • szczypta soli,
  • parę łyżek syropu klonowego,
  • 1 szklanka mleka roślinnego.

Dodatki:

  • ulubione owoce (gruszka, jabłko, owoce sezonowe),
  • skórka z cytryny,
  • orzeszki ziemne.

Przygotowanie:

Wodę po ciecierzycy schłodź w lodówce. Gęstą, zacznij miksować. Gdy woda zacznie się pienić, powoli dodaj ksylitol. Piana powinna być zwarta i sztywna, zupełnie jak piana po ubiciu białka jajek. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szusz przez 3-3,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni. 

W czasie suszenia możesz przygotować krem. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i ugotuj ze szczyptą soli.Ugotowaną – blenduj, dodając w trakcie ksylitol, sok z cytryny i mleko. Krem będzie gotowy, gdy uzyska gęstą, delikatną konsystencję.

Na środek bezy przełóż krem jaglany, a następnie udekoruj torcik ulubionymi, sezonowymi owocami. Wierzch posyp orzeszkami. Na koniec zetrzyj nad tortem skórkę z ekologicznej cytryny (możesz też kupić sproszkowaną wersję w sklepach ze zdrową żywnością).

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

4 odpowiedzi na “4 sposoby na wykorzystanie wody po ugotowaniu cieciorki”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.