1. Wegejonez
Składniki:
- pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy,
- 10 łyżek oleju,
- szczypta soli zwykłej,
- szczypta soli czarnej,
- czubata łyżeczka musztardy,
- łyżka octu jabłkowego,
- szczypta kurkumy,
- łyżka kleiku ryżowego dla dzieci.
Przygotowanie:
Przestudzoną wodę po ugotowaniu ciecierzycy przelej do miski i włóż do zamrażarki, by lekko się zmroziła (nie zajmie to dłużej, niż godzinę). Następnie przełóż do blendera, dodaj szczyptę soli i miksuj kilka minut, aż zacznie tworzyć się piana. W trakcie blendowania dodaj powoli olej, musztardę i ocet, aż do osiągnięcia gęstej masy, o znacznie większej objętości. Dopraw czarną solą, dodaj kurkumę i zagęść kleikiem ryżowym. Majonez gotowy! Możesz go przechowywać w lodówce, w zamkniętym słoiku.
2. Czekoladowy mus
Składniki:
- pół szklanki wody z gotowania ciecierzycy,
- 100 g dobrej jakości gorzkiej czekolady,
- 1-2 łyżeczki ksylitolu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Rozpuść czekoladę w misce umieszczonej nad garnkiem z gotującą się wodą. Zostaw do ostygnięcia. W tym czasie ubij wodę z gotowania ciecierzycy za pomocą miksera. W czasie ubijania powoli dodaj ksylitol. Delikatnie przelej sztywną pianę do miski z czekoladą i wymieszaj. Mus czekoladowy gotowy!
3. Wegańskie gofry
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 5 łyżek oleju,
- 1 i ¾ szklanki zimnej wody,
- 6 łyżek ksylitolu,
- ekologiczny cukier waniliowy,
- szczypta soli,
- 8 łyżek wody po gotowaniu ciecierzycy,
- dodatkowo olej do smarowania gofrownicy.
Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wsyp do miski, na wierzch dodaj proszek do pieczenia i polej go sokiem z cytryny. Następnie dodaj olej, wodę i zmiksuj mikserem na gładkie ciasto, dolewając 2 łyżki wody po gotowaniu ciecierzycy.
Resztę wody po ciecierzycy zmiksuj w osobnym naczyniu na sztywną pianę i za pomocą łyżki delikatnie dodaj ją do reszty ciasta na gofry. Ciasto jest już gotowe. Piecz gofry w gofrownicy do złotego koloru. Takie gofry to doskonały pomysł na pyszne śniadanie!
4. Wegańska beza z kremem jaglanym, owocami i orzeszkami ziemnymi
Składniki:
- 3/4 szklanki wody z gotowania ciecierzycy,
- 3/4 szklanki ksylitolu,
- 100 g kaszy jaglanej,
- sok z 1 cytryny,
- szczypta soli,
- parę łyżek syropu klonowego,
- 1 szklanka mleka roślinnego.
Dodatki:
- ulubione owoce (gruszka, jabłko, owoce sezonowe),
- skórka z cytryny,
- orzeszki ziemne.
Przygotowanie:
Wodę po ciecierzycy schłodź w lodówce. Gęstą, zacznij miksować. Gdy woda zacznie się pienić, powoli dodaj ksylitol. Piana powinna być zwarta i sztywna, zupełnie jak piana po ubiciu białka jajek. Gdy osiągnie odpowiednią konsystencję, przełóż ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szusz przez 3-3,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni.
W czasie suszenia możesz przygotować krem. Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem i ugotuj ze szczyptą soli.Ugotowaną – blenduj, dodając w trakcie ksylitol, sok z cytryny i mleko. Krem będzie gotowy, gdy uzyska gęstą, delikatną konsystencję.
Na środek bezy przełóż krem jaglany, a następnie udekoruj torcik ulubionymi, sezonowymi owocami. Wierzch posyp orzeszkami. Na koniec zetrzyj nad tortem skórkę z ekologicznej cytryny (możesz też kupić sproszkowaną wersję w sklepach ze zdrową żywnością).
4 odpowiedzi na “4 sposoby na wykorzystanie wody po ugotowaniu cieciorki”
Czy istnieje możliwość zastąpienia mąki w przepisie na gofry jakimś bezglutenowym odpowiednikiem?