Kategorie
Dieta naturalna

5 przepisów na dania z rabarbarem

Tylko przez krótki czas mamy okazję chrupać łodygi rabarbaru. Sezon na to wieloletnie warzywo rozpoczyna się pod koniec kwietnia i trwa do końca czerwca. Roślina pochodzi z Azji, gdzie wciąż stosuje się ją jakoś środek leczniczy (wykorzystuje się wówczas korzenie, a nie łodygi).

Rabarbar, zwany też rzewieniem ogrodowym, zawiera duże ilości witaminy A, C i E, a także kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów: cytrynowego i  jabłkowego. Niestety, rabarbar nie wszyscy mogą jeść bez ograniczeń. Warzywo to zawiera sporo kwasu szczawiowego, z tego względu niewskazany jest osobom chorym na dnę moczową, reumatyzm i kamienie nerkowe.

Uwaga! Reklama do czytania

Niegrzeczne książeczki

Seria Niegrzeczne Książeczki to opowieści dla małych i dużych, które rozprawiają się z mitami dotyczącymi dzieciństwa. Czy dziecko zawsze powinno być posłuszne, zjadać wszystko z talerza i dzielić się swoimi rzeczami? Książeczki bez jasnego morału, dające przestrzeń na rozmowę i zrozumienie potrzeb, pisane w duchu Porozumienia bez Przemocy.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

Dwa kolory rabarbaru

Warzywo występuje w dwóch odmianach – o łodygach czerwonych i zielonych. Te pierwsze są dość łagodne w smaku i zawierają mniej szczawianów. Im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar. Zielone są grube i kwaśne. Z rabarbaru możemy przygotować kompot, dżem, ciasto, sosy. Z reguły do deserów z rabarbarem dodajemy słód, dzięki czemu nieco kwaśny smak warzywa zostaje przełamany odrobiną słodyczy. Warto pamiętać, by wybierać zdrową słodycz, np. ksylitol, melasę, miód, stewię.

Jak zrozumieć nastolatka

Książka dla rodziców, którzy chcą być mądrymi przewodnikami swoich nastoletnich dzieci, dawać im wsparcie i towarzyszyć w rozwoju w tym pięknym, choć niekiedy trudnym czasie stawania się dorosłym.

CHCESZ? KLIKNIJ!

Rabarbar to warzywo

Z punktu widzenia botaniki rabarbar to warzywo, choć kulinarnie traktujemy go jak owoc. Amerykanie ze względu na zastosowanie do potraw słodkich uznali je oficjalnie za owoc.

Przepisy na dania z rabarbarem

1. Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • kilka łodyg czerwonego rabarbaru
  • pół centymetra świeżo startego imbiru
  • 4-5 strąków kardamonu, całych, lekko utłuczonych
  • ok. 2 litry wody wody
  • opcjonalnie: słód do smaku

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki (bez obierania skórki, by zachować różowo-czerwony kolor). Zalewamy wodą, wrzucamy imbir i kardamon, gotujemy około 15 minut. Kompot można lekko posłodzić do smaku. Następnie przecedzamy napój przez sitko. Gotowe!

2. Chutney z rabarbaru

  • 4-6 filiżanki rabarbaru pokrojonego w plasterki
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 i 1/2 szklanki słodu do smaku
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta chilli w płatkach

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie składniki w dużym garnku, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na wolnym ogniu, aż masa się rozgotuje i stanie się gęsta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

3. Zupa rabarbarowa z żytnim chlebem

Składniki:

  • 400 g oczyszczonego z korzeni i liści rabarbaru
  • 200 g chleba żytniego
  • 1 litr wody
  • 100 g brązowego cukru pudru
  • laska cynamonu
  • ekstrakt z wanilii
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

Chleb żytni kroimy na kromki, które łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Chleb zalewamy litrem wody. Namaczamy kilka godzin. Po tym czasie gotujemy, doprowadzając do wrzenia (powoli). Rabarbar kroimy w grube plastry, wrzucamy do garnka wraz z brązowym cukrem pudrem i cynamonem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 do 20 minut, do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Doprawiamy odrobiną ekstraktu z wanilii. Przed podaniem chłodzimy.

4. Musli

Składniki:

  • 200 g rabarbaru pokrojonego w cienkie paski o długości ok 4 cm
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 2 łyżki wody różanej lub 2 łyżeczki ekstraktu z róży
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 50 g płatków migdałów, posiekanych pistacji

Przygotowanie:

Pokrojony rabarbar mieszamy w dużym rondlu z miodem i sokiem pomarańczowym. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż rabarbar stanie się lekko miękki. Płyn, który powstał podczas gotowania, odlewamy do dzbanka i dodajemy do niego dwie łyżki wody różanej. Płynem zalewamy płatki owsiane z dodatkiem cynamonu, migdałów i pistacji. Dodajemy także ugotowany rabarbar (ilość według uznania). Całość wkładamy do lodówki na noc, by owies zmiękł. Podajemy udekorowane pozostałą częścią ugotowanego rabarbaru, z kleksem z jogurtu naturalnego, kroplą miodu.

5. Lody

Składniki:

  • 3 łodygi oczyszczonego z korzenia i liści rabarbaru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 banan (najlepiej organiczny)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i obieramy ze skórki. Kroimy łodygi na plasterki i wrzucamy je do średniej wielkości garnka. Podlewamy wodą, dodajemy łyżkę miodu i dusimy, aż rabarbar stanie się miękki.

Umytego banana obieramy i kroimy w kosteczkę. Blendujemy go z uduszonym i ostudzonym rabarbarem, z dodatkiem łyżki miodu i jogurtem. Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Pamiętamy, by co godzinę  mieszać lody.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.