Kategorie
Dieta naturalna

5 przepisów na dania z rabarbarem

Tylko przez krótki czas mamy okazję chrupać łodygi rabarbaru. Sezon na to wieloletnie warzywo rozpoczyna się pod koniec kwietnia i trwa do końca czerwca. Roślina pochodzi z Azji, gdzie wciąż stosuje się ją jakoś środek leczniczy (wykorzystuje się wówczas korzenie, a nie łodygi).

Rabarbar, zwany też rzewieniem ogrodowym, zawiera duże ilości witaminy A, C i E, a także kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów: cytrynowego i  jabłkowego. Niestety, rabarbar nie wszyscy mogą jeść bez ograniczeń. Warzywo to zawiera sporo kwasu szczawiowego, z tego względu niewskazany jest osobom chorym na dnę moczową, reumatyzm i kamienie nerkowe.

Niegrzeczne Książeczki

Seria Niegrzeczne Książeczki to opowieści dla małych i dużych, które rozprawiają się z mitami dotyczącymi dzieciństwa. Czy dziecko zawsze powinno być posłuszne, zjadać wszystko z talerza i dzielić się swoimi rzeczami? Książeczki bez jasnego morału, dające przestrzeń na rozmowę i zrozumienie potrzeb, pisane w duchu Porozumienia bez Przemocy.

Odwiedź księgarnię Natuli.pl

Dwa kolory rabarbaru

Warzywo występuje w dwóch odmianach – o łodygach czerwonych i zielonych. Te pierwsze są dość łagodne w smaku i zawierają mniej szczawianów. Im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar. Zielone są grube i kwaśne. Z rabarbaru możemy przygotować kompot, dżem, ciasto, sosy. Z reguły do deserów z rabarbarem dodajemy słód, dzięki czemu nieco kwaśny smak warzywa zostaje przełamany odrobiną słodyczy. Warto pamiętać, by wybierać zdrową słodycz, np. ksylitol, melasę, miód, stewię.

Rabarbar to warzywo

Z punktu widzenia botaniki rabarbar to warzywo, choć kulinarnie traktujemy go jak owoc. Amerykanie ze względu na zastosowanie do potraw słodkich uznali je oficjalnie za owoc.

Przepisy na dania z rabarbarem

1. Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • kilka łodyg czerwonego rabarbaru
  • pół centymetra świeżo startego imbiru
  • 4-5 strąków kardamonu, całych, lekko utłuczonych
  • ok. 2 litry wody wody
  • opcjonalnie: słód do smaku

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki (bez obierania skórki, by zachować różowo-czerwony kolor). Zalewamy wodą, wrzucamy imbir i kardamon, gotujemy około 15 minut. Kompot można lekko posłodzić do smaku. Następnie przecedzamy napój przez sitko. Gotowe!

2. Chutney z rabarbaru

  • 4-6 filiżanki rabarbaru pokrojonego w plasterki
  • 1 duża posiekana cebula
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 i 1/2 szklanki słodu do smaku
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta chilli w płatkach

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie składniki w dużym garnku, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na wolnym ogniu, aż masa się rozgotuje i stanie się gęsta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

3. Zupa rabarbarowa z żytnim chlebem

Składniki:

  • 400 g oczyszczonego z korzeni i liści rabarbaru
  • 200 g chleba żytniego
  • 1 litr wody
  • 100 g brązowego cukru pudru
  • laska cynamonu
  • ekstrakt z wanilii
  • jogurt naturalny

Przygotowanie:

Chleb żytni kroimy na kromki, które łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Chleb zalewamy litrem wody. Namaczamy kilka godzin. Po tym czasie gotujemy, doprowadzając do wrzenia (powoli). Rabarbar kroimy w grube plastry, wrzucamy do garnka wraz z brązowym cukrem pudrem i cynamonem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 do 20 minut, do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Doprawiamy odrobiną ekstraktu z wanilii. Przed podaniem chłodzimy.

4. Musli

Składniki:

  • 200 g rabarbaru pokrojonego w cienkie paski o długości ok 4 cm
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 120 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 2 łyżki wody różanej lub 2 łyżeczki ekstraktu z róży
  • 120 g płatków owsianych górskich
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 50 g płatków migdałów, posiekanych pistacji

Przygotowanie:

Pokrojony rabarbar mieszamy w dużym rondlu z miodem i sokiem pomarańczowym. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż rabarbar stanie się lekko miękki. Płyn, który powstał podczas gotowania, odlewamy do dzbanka i dodajemy do niego dwie łyżki wody różanej. Płynem zalewamy płatki owsiane z dodatkiem cynamonu, migdałów i pistacji. Dodajemy także ugotowany rabarbar (ilość według uznania). Całość wkładamy do lodówki na noc, by owies zmiękł. Podajemy udekorowane pozostałą częścią ugotowanego rabarbaru, z kleksem z jogurtu naturalnego, kroplą miodu.

5. Lody

Składniki:

  • 3 łodygi oczyszczonego z korzenia i liści rabarbaru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 banan (najlepiej organiczny)
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego

Przygotowanie:

Rabarbar myjemy, oczyszczamy i obieramy ze skórki. Kroimy łodygi na plasterki i wrzucamy je do średniej wielkości garnka. Podlewamy wodą, dodajemy łyżkę miodu i dusimy, aż rabarbar stanie się miękki.

Umytego banana obieramy i kroimy w kosteczkę. Blendujemy go z uduszonym i ostudzonym rabarbarem, z dodatkiem łyżki miodu i jogurtem. Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Pamiętamy, by co godzinę  mieszać lody.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.