Rabarbar, zwany też rzewieniem ogrodowym, zawiera duże ilości witaminy A, C i E, a także kwas foliowy, potas, wapń, fosfor, magnez. Jego kwaśny smak pochodzi od kwasów: cytrynowego i jabłkowego. Niestety, rabarbar nie wszyscy mogą jeść bez ograniczeń. Warzywo to zawiera sporo kwasu szczawiowego, z tego względu niewskazany jest osobom chorym na dnę moczową, reumatyzm i kamienie nerkowe.
Niegrzeczne Książeczki
Seria Niegrzeczne Książeczki to opowieści dla małych i dużych, które rozprawiają się z mitami dotyczącymi dzieciństwa. Czy dziecko zawsze powinno być posłuszne, zjadać wszystko z talerza i dzielić się swoimi rzeczami? Książeczki bez jasnego morału, dające przestrzeń na rozmowę i zrozumienie potrzeb, pisane w duchu Porozumienia bez Przemocy.
Dwa kolory rabarbaru
Warzywo występuje w dwóch odmianach – o łodygach czerwonych i zielonych. Te pierwsze są dość łagodne w smaku i zawierają mniej szczawianów. Im czerwieńsza łodyga, tym słodszy rabarbar. Zielone są grube i kwaśne. Z rabarbaru możemy przygotować kompot, dżem, ciasto, sosy. Z reguły do deserów z rabarbarem dodajemy słód, dzięki czemu nieco kwaśny smak warzywa zostaje przełamany odrobiną słodyczy. Warto pamiętać, by wybierać zdrową słodycz, np. ksylitol, melasę, miód, stewię.
Rabarbar to warzywo
Z punktu widzenia botaniki rabarbar to warzywo, choć kulinarnie traktujemy go jak owoc. Amerykanie ze względu na zastosowanie do potraw słodkich uznali je oficjalnie za owoc.
Przepisy na dania z rabarbarem
1. Kompot z rabarbaru
Składniki:
- kilka łodyg czerwonego rabarbaru
- pół centymetra świeżo startego imbiru
- 4-5 strąków kardamonu, całych, lekko utłuczonych
- ok. 2 litry wody wody
- opcjonalnie: słód do smaku
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki (bez obierania skórki, by zachować różowo-czerwony kolor). Zalewamy wodą, wrzucamy imbir i kardamon, gotujemy około 15 minut. Kompot można lekko posłodzić do smaku. Następnie przecedzamy napój przez sitko. Gotowe!
2. Chutney z rabarbaru
- 4-6 filiżanki rabarbaru pokrojonego w plasterki
- 1 duża posiekana cebula
- 1 szklanka rodzynek
- 1 i 1/2 szklanki słodu do smaku
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta chilli w płatkach
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki w dużym garnku, doprowadzamy do wrzenia i dusimy na wolnym ogniu, aż masa się rozgotuje i stanie się gęsta. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.
3. Zupa rabarbarowa z żytnim chlebem
Składniki:
- 400 g oczyszczonego z korzeni i liści rabarbaru
- 200 g chleba żytniego
- 1 litr wody
- 100 g brązowego cukru pudru
- laska cynamonu
- ekstrakt z wanilii
- jogurt naturalny
Przygotowanie:
Chleb żytni kroimy na kromki, które łamiemy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Chleb zalewamy litrem wody. Namaczamy kilka godzin. Po tym czasie gotujemy, doprowadzając do wrzenia (powoli). Rabarbar kroimy w grube plastry, wrzucamy do garnka wraz z brązowym cukrem pudrem i cynamonem. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15 do 20 minut, do momentu, aż wszystkie składniki zmiękną. Doprawiamy odrobiną ekstraktu z wanilii. Przed podaniem chłodzimy.
4. Musli
Składniki:
- 200 g rabarbaru pokrojonego w cienkie paski o długości ok 4 cm
- 3 łyżki płynnego miodu
- 120 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
- 2 łyżki wody różanej lub 2 łyżeczki ekstraktu z róży
- 120 g płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 250 g jogurtu naturalnego typu greckiego
- 50 g płatków migdałów, posiekanych pistacji
Przygotowanie:
Pokrojony rabarbar mieszamy w dużym rondlu z miodem i sokiem pomarańczowym. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, aż rabarbar stanie się lekko miękki. Płyn, który powstał podczas gotowania, odlewamy do dzbanka i dodajemy do niego dwie łyżki wody różanej. Płynem zalewamy płatki owsiane z dodatkiem cynamonu, migdałów i pistacji. Dodajemy także ugotowany rabarbar (ilość według uznania). Całość wkładamy do lodówki na noc, by owies zmiękł. Podajemy udekorowane pozostałą częścią ugotowanego rabarbaru, z kleksem z jogurtu naturalnego, kroplą miodu.
5. Lody
Składniki:
- 3 łodygi oczyszczonego z korzenia i liści rabarbaru
- 2 łyżki miodu
- 1/2 szklanki wody
- 1 banan (najlepiej organiczny)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, oczyszczamy i obieramy ze skórki. Kroimy łodygi na plasterki i wrzucamy je do średniej wielkości garnka. Podlewamy wodą, dodajemy łyżkę miodu i dusimy, aż rabarbar stanie się miękki.
Umytego banana obieramy i kroimy w kosteczkę. Blendujemy go z uduszonym i ostudzonym rabarbarem, z dodatkiem łyżki miodu i jogurtem. Masę przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Pamiętamy, by co godzinę mieszać lody.