Kategorie
Dieta naturalna

5 przepisów na domowe lody

Jedzenie lodów to prawdziwa uczta! Podczas ciepłych miesięcy to ulubiony deser dzieci i dorosłych. Głównym atutem domowych lodów jest to, że do ich przygotowania używamy owoców (lub warzyw), a nie sztucznych aromatów, które znajdziemy w wielu lodach sklepowych.

1. Sorbet pomarańczowy

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 średniej wielkości pomarańcze
  • 4 łyżki słodu (np. syropu z daktyli, syropu klonowego, miodu)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Przygotowanie:

Pomrańcze myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbywając się białych części. Rozkładamy owoce na tacy i wkładamy na kilkanaście minut do zamrażalki. Do miski wlewamy mleko kokosowe i połowę zmrożonych pomarańczy. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pozostałe pomarańcze i kontynujemy mieszanie. Dodajemy wybrany naturalny słodzik i ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny, co godzinę mieszając masę. Przed podaniem kilka minut rozmrażamy lody.

Inspiracja: superhealthykids.com

2. Lody truskawkowe

Składniki:

  • 3/4 szklanki śmietany kremówki (polecamy organiczną)
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego, migdałowego)
  • 2 łyżki słodu (np. miodu, syropu klonowego)
  • 14 truskawek

Przygotowanie:

W misce łączymy śmietanę, mleko roślinne i słód. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i rozgniatamy, np. widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy kilka sztuk całych owoców do dekoracji. Dodajemy truskawki do miski z resztą składników, masę blendujemy przez kilka minut, aż stanie się gładka. Lody przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny, co godzinę mieszamy masę. Gotowe!

Inspiracja: yummly.com

3. Lody bananowe

Składniki:

  • 3 banany (najlepiej organiczne)
  • 4 łyżki naturalnego kakao
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • słód

Przygotowanie:

Banany myjemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania gładkiej, delikatnie puszystej masy. Masę przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny.

Inspiracja: a-kitchen-addiction.com

[reklama_col id=”57831, 57475, 57570″]

4. Lody dyniowe

Składniki:

  • 1 szklanka puree z dyni pieczonej
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 3-4 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonych goździków
  • 50 ml roztopionego oleju kokosowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Lody przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny, co kilkadziesiąt minut mieszamy masę. Gotowe!

Inspiracja: bunsinmyoven.com

5. Lody z awokado

Składniki:

  • 2 średniej wielkości owoce awokado
  • 1 banan (najlepiej organiczny)
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka ekstraktu z mięty pieprzowej
  • opcjonalnie: garść świeżych liści mięty
  • 3-5 łyżki wiórków czekolady z dużą zawartością kakao

Przygotowanie:

Owoce myjemy, obieramy ze skórki. Z awokado usuwamy pestkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używamy liści świeżej mięty – po umyciu, osuszeniu i posiekaniu wrzucamy je do masy w trakcie blendowania. Dodajemy wiórki czekoladowe. Masę przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny, co 30 minut mieszając masę.

Inspiracja: purelytwins.com

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.