1. Sorbet pomarańczowy
Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 2 średniej wielkości pomarańcze
- 4 łyżki słodu (np. syropu z daktyli, syropu klonowego, miodu)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Przygotowanie:
Pomrańcze myjemy, obieramy i kroimy na ćwiartki, pozbywając się białych części. Rozkładamy owoce na tacy i wkładamy na kilkanaście minut do zamrażalki. Do miski wlewamy mleko kokosowe i połowę zmrożonych pomarańczy. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy pozostałe pomarańcze i kontynujemy mieszanie. Dodajemy wybrany naturalny słodzik i ekstrakt waniliowy. Masę przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny, co godzinę mieszając masę. Przed podaniem kilka minut rozmrażamy lody.
Inspiracja: superhealthykids.com
2. Lody truskawkowe
Składniki:
- 3/4 szklanki śmietany kremówki (polecamy organiczną)
- 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego, migdałowego)
- 2 łyżki słodu (np. miodu, syropu klonowego)
- 14 truskawek
Przygotowanie:
W misce łączymy śmietanę, mleko roślinne i słód. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i rozgniatamy, np. widelcem albo tłuczkiem do ziemniaków. Zostawiamy kilka sztuk całych owoców do dekoracji. Dodajemy truskawki do miski z resztą składników, masę blendujemy przez kilka minut, aż stanie się gładka. Lody przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny, co godzinę mieszamy masę. Gotowe!
Inspiracja: yummly.com
3. Lody bananowe
Składniki:
- 3 banany (najlepiej organiczne)
- 4 łyżki naturalnego kakao
- 4 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- słód
Przygotowanie:
Banany myjemy, obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania gładkiej, delikatnie puszystej masy. Masę przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny.
Inspiracja: a-kitchen-addiction.com
[reklama_col id=”57831, 57475, 57570″]
4. Lody dyniowe
Składniki:
- 1 szklanka puree z dyni pieczonej
- 400 ml mleka kokosowego
- 3-4 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- szczypta mielonych goździków
- 50 ml roztopionego oleju kokosowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Lody przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny, co kilkadziesiąt minut mieszamy masę. Gotowe!
Inspiracja: bunsinmyoven.com
5. Lody z awokado
Składniki:
- 2 średniej wielkości owoce awokado
- 1 banan (najlepiej organiczny)
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka ekstraktu z mięty pieprzowej
- opcjonalnie: garść świeżych liści mięty
- 3-5 łyżki wiórków czekolady z dużą zawartością kakao
Przygotowanie:
Owoce myjemy, obieramy ze skórki. Z awokado usuwamy pestkę. Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Jeśli używamy liści świeżej mięty – po umyciu, osuszeniu i posiekaniu wrzucamy je do masy w trakcie blendowania. Dodajemy wiórki czekoladowe. Masę przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny, co 30 minut mieszając masę.
Inspiracja: purelytwins.com