Lody z bananów – samo zdrowie
O wiele zdrowsze niż lody, które kupujemy w sklepie są te, które wykonamy sami z naturalnych składników. Przykładem takich zdrowych, naturalnych i wegańskich lodów są lody z bananów. Banany bowiem są źródłem wielu witamin, między innymi A,C, E i K, oraz minerałów: magnezu, fosforu i wapnia, a przede wszystkim potasu. 100 g bananów dostarcza bowiem około 360 mg potasu, są więc polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym. Dzięki wysokiej zawartości pektyn banany przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowym bonusem jest ich korzystny wpływ na zahamowanie biegunki, szczególnie u dzieci.
Dla porównania wystarczy jeden rzut oka na etykiety produktów dostępnych w każdym sklepie. Długa lista składników często zawiera takie dodatki jak emulgatory, stabilizatory, barwniki, syrop glukozowy (!), a zawartość owoców niejednokrotnie sięga tylko kilku procent całego produktu! Z jednym wyjątkiem – lody bananowe nie są odpowiednie dla diabetyków i chorych z insulinoodpornością. Indeks glikemiczny bananów wynosi bowiem aż 60 (tych bardzo dojrzałych nawet około 70).
Lody bananowe – jakie owoce wybierać
Banany rosną w Afryce, Azji, Australii i Ameryce. Te, które można kupić w Polsce, najczęściej pochodzą z Ekwadoru, Kolumbii i Kostaryki, a także z Wysp Kanaryjskich i Martyniki. Aby nie trafiały do sklepów przejrzałe, a co za tym idzie z obniżoną wartością odżywczą, owoce zbiera się, kiedy są jeszcze zielone. Kiedy chcemy zrobić lody bananowe, warto wybierać owoce ekologiczne. Produkcja takich bananów jest bowiem mniej szkodliwa dla środowiska, a stosowanie przy ich hodowli pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych – mocno ograniczone.
Uwaga! Reklama do czytania
Poród naturalny
Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.
Karmienie piersią
Twoje mleko to cudowny dar. Naucz się nim dzielić.
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Kupując banany warto wybierać te już intensywnie żółte, choć nie zawsze jest to możliwe. Żeby przyspieszyć dojrzewanie bananów można pozostawić je na słońcu lub w towarzystwie jabłek. Przechowywanie w lodówce zaś spowalnia proces dojrzewania owocu, choć jednocześnie powoduje, że ciemnieją. Do przygotowywania lodów najlepsze są banany dojrzałe z brązowymi plamkami na skórce. Owoce jeszcze zielone mogą okazać się zbyt gorzkie, a przejrzałe sprawią, że lody będą wodniste.
Jak przygotować lody bananowe?
Lody bananowe można wykonać z samych bananów. Owoce należy obrać ze skórki i pokroić w kawałki o grubości ok. 1cm, a następnie zamrozić. Sposób mrożenia jest istotny, żeby uniknąć zbicia się bananowych kawałków w jedną zamarzniętą bryłę. Najprościej jest ułożyć je na płaskiej powierzchni (na małej tacce, formie do pieczenia, talerzu) tak, by plasterki nie dotykały się. Następnie umieszczamy je w zamrażalniku. Kiedy będą już mocno zmrożone, można przełożyć do woreczka i tak przechowywać przez dłuższy czas.
Gdy mamy ochotę na lody bananowe, zamrożone kawałki bananów wystarczy wyjąć z zamrażalnika i zmiksować w blenderze (potrzebne urządzenie o sporej mocy) aż do uzyskania jednolitej masy (około 3min). Kluczowe w tym procesie jest napowietrzanie – im dłużej miksowane, tym lepiej napowietrzone i bardziej puszyste lody!
Lody bananowe jako baza dla lodów smakowych
Domowe lody z mrożonych bananów mogą również stanowić bazę dla lodów smakowych. Wystarczy bowiem dodać ulubione dodatki, aby uzyskać różne ich odmiany. Oto podpowiedzi jak w prosty sposób uzyskać lody o różnych smakach:
- kokosowe = lody bananowe + mleko kokosowe i wiórki,
- czekoladowe = lody bananowe + kakao,
- orzechowe = lody bananowe + masło orzechowe,
- owocowe = lody bananowe + ulubione owoce.
5 przepisów na wyśmienite lody z bananów
1. Lody truskawkowe
baza bananowa (1 banan pokrojony, zamrożony)
½ kubka mrożonych truskawek
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Plasterki banana, truskawki i ekstrakt waniliowy dokładnie zmiksuj przez około 3 minuty. Jeśli w czasie miksowania kawałki owoców osadzą się na ściankach naczynia, przerwij proces i przy użyciu szpatułki zgarnij je ze ścianek, by trafiły pod ostrze blendera.
Zamiast truskawek można wykorzystać mrożone maliny, jagody, owoce leśne.
Uwaga! Reklama do czytania
Seria Niuniuś. Książki o emocjach małego dziecka
Historyjki obrazkowe dla najmłodszych, których bohaterami są urocza świnka i jej rodzice. Pełne humoru opowieści o codzienności, które dają wytchnienie, służą oswojeniu lęków i ułatwiają radzenie sobie z trudnymi emocjami.
2. Bananowa „pina colada”
baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
1/3 filiżanki kawałków ananasa
1/3 filiżanki mleka kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
Zmiksuj przez 3 minuty zmrożone plasterki banana (pamiętaj o napowietrzaniu). Dodaj kawałki ananasa, mleko kokosowe i wiórki i miksuj dalej aż wszystkie składniki połączą się. Podawaj zaraz po wymieszaniu.
3. Zielone lody z jarmużem
baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
garść mrożonych liści jarmużu (jarmuż przed mrożeniem warto zblanszować, można mrozić liście w całości lub zmiksowane na puree)
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze przez około 3 minuty. Pamiętaj, jeśli składniki masy będą osadzać się na ściankach, przerwij miksowanie i szpatułką zgarnij je w kierunku ostrza. Podawaj zaraz po zmiksowaniu.
Książki o rozstaniu i rozwodzie: wsparcie dla dzieci i dorosłych
Książki o rozstaniu i rozwodzie dostępne w naszej księgarni mają na celu wspieranie całej rodziny. Bez względu na wiek, każdy członek rodziny znajdzie tutaj coś, co pomoże mu lepiej zrozumieć własne uczucia i odnaleźć nową równowagę. Dzięki literaturze można odkryć, że nawet po rozstaniu możliwe jest stworzenie szczęśliwego, pełnego wsparcia środowiska dla dziecka.
4. Lody cytrynowo-miętowe
baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
sok z połowy cytryny
skórka z połowy cytryny
kilka listków świeżej mięty
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze przez około 3 minuty. Pamiętaj, jeśli składniki masy będą osadzać się na ściankach, przerwij miksowanie i szpatułką zgarnij je w kierunku ostrza. Podawaj zaraz po zmiksowaniu.