Banan – samo zdrowie
Banany rosną w Afryce, Azji, Australii i Ameryce. Te, które można kupić w Polsce, najczęściej pochodzą z Ekwadoru, Kolumbii i Kostaryki, a także z Wysp Kanaryjskich i Martyniki. Aby nie trafiały do sklepów przejrzałe, a co za tym idzie z obniżoną wartością odżywczą, owoce zbiera się, kiedy są jeszcze zielone. Warto wybierać owoce ekologiczne – produkcja takich bananów jest mniej szkodliwa dla środowiska a stosowanie przy ich hodowli pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych – mocno ograniczone. Banany są źródłem wielu witamin, między innymi A,C, E i K, oraz minerałów: magnezu, fosforu i wapnia, a przede wszystkim potasu – 100 g bananów dostarcza około 360 mg tego pierwiastka, są więc polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym. Dzięki wysokiej zawartości pektyn banany przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowym bonusem jest ich korzystny wpływ na zahamowanie biegunki, szczególnie u dzieci.
Niestety indeks glikemiczny bananów wynosi 60 (tych bardzo dojrzałych nawet około 70), a zatem nie zaleca się ich diabetykom i chorym z insulinoopornością.
Kupując banany warto wybierać te już intensywnie żółte, choć nie zawsze jest to możliwe. Żeby przyspieszyć dojrzewanie bananów można pozostawić je na słońcu lub w towarzystwie jabłek. Przechowywanie w lodówce zaś spowalnia proces dojrzewania owocu, choć jednocześnie powoduje, że ciemnieją. Do przygotowywania lodów najlepsze są banany dojrzałe z brązowymi plamkami na skórce. Owoce jeszcze zielone mogą okazać się zbyt gorzkie, a przejrzałe sprawią, że lody będą wodniste.
Jak przygotować lody bananowe?
Lody bananowe można wykonać z samych bananów. Owoce należy obrać ze skórki i pokroić w kawałki o grubości ok. 1cm, a następnie zamrozić. Sposób mrożenia jest istotny, żeby uniknąć zbicia się bananowych kawałków w jedną zamarzniętą bryłę. Najprościej jest ułożyć je na płaskiej powierzchni (na małej tacce, formie do pieczenia, talerzu) tak, by plasterki nie dotykały się, i umieścić w zamrażalniku – mocno zmrożone można przełożyć do woreczka i tak przechowywać przez dłuższy czas. Gdy mamy ochotę na lody, zamrożone kawałki bananów wystarczy wyjąć z zamrażalnika i zmiksować w blenderze (potrzebne urządzenie o sporej mocy) aż do uzyskania jednolitej masy (około 3min). Kluczowe w tym procesie jest napowietrzanie – im dłużej miksowane, tym lepiej napowietrzone i bardziej puszyste lody!

Domowe lody z mrożonych bananów mogą również stanowić bazę dla lodów smakowych, wystarczy dodać ulubione dodatki, aby uzyskać różne ich odmiany:
- lody bananowe + mleko kokosowe i wiórki = lody kokosowe,
- lody bananowe + kakao = lody czekoladowe,
- lody bananowe + masło orzechowe = lody orzechowe,
- lody bananowe + ulubione owoce = lody owocowe

5 przepisów na wyśmienite lody z bananów
1. Lody truskawkowe
baza bananowa (1 banan pokrojony, zamrożony)
½ kubka mrożonych truskawek
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Plasterki banana, truskawki i ekstrakt waniliowy dokładnie zmiksuj przez około 3 minuty. Jeśli w czasie miksowania kawałki owoców osadzą się na ściankach naczynia, przerwij proces i przy użyciu szpatułki zgarnij je ze ścianek, by trafiły pod ostrze blendera.
Zamiast truskawek można wykorzystać mrożone maliny, jagody, owoce leśne.
JAK DOBRZE, ŻE TO REKLAMA KSIĄŻEK

Jak zrozumieć się w rodzinie
34 PLN

Witamina N
30,71 PLN

Jak zrozumieć małe dziecko
35 PLN
2. Bananowa „pina colada”
baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
1/3 filiżanki kawałków ananasa
1/3 filiżanki mleka kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
Zmiksuj przez 3 minuty zmrożone plasterki banana (pamiętaj o napowietrzaniu). Dodaj kawałki ananasa, mleko kokosowe i wiórki i miksuj dalej aż wszystkie składniki połączą się. Podawaj zaraz po wymieszaniu.
3. Zielone lody z jarmużem
baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
garść mrożonych liści jarmużu (jarmuż przed mrożeniem warto zblanszować, można mrozić liście w całości lub zmiksowane na puree)
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze przez około 3 minuty. Pamiętaj, jeśli składniki masy będą osadzać się na ściankach, przerwij miksowanie i szpatułką zgarnij je w kierunku ostrza. Podawaj zaraz po zmiksowaniu.
Czytasz artykuł … i bardzo dobrze
Piszemy i wydajemy książki, tworzymy magazyn dla rodziców, prowadzimy super księgarnię. Jeśli nas nie znasz… kliknij i
4. Lody cytrynowo-miętowe
baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
sok z połowy cytryny
skórka z połowy cytryny
kilka listków świeżej mięty
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze przez około 3 minuty. Pamiętaj, jeśli składniki masy będą osadzać się na ściankach, przerwij miksowanie i szpatułką zgarnij je w kierunku ostrza. Podawaj zaraz po zmiksowaniu.