Lody z bananów – samo zdrowie
O wiele zdrowsze niż lody, które kupujemy w sklepie są te, które wykonamy sami z naturalnych składników. Przykładem takich zdrowych, naturalnych i wegańskich lodów są lody z bananów. Banany bowiem są źródłem wielu witamin, między innymi A,C, E i K, oraz minerałów: magnezu, fosforu i wapnia, a przede wszystkim potasu. 100 g bananów dostarcza bowiem około 360 mg potasu, są więc polecane osobom z nadciśnieniem tętniczym. Dzięki wysokiej zawartości pektyn banany przyczyniają się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi. Dodatkowym bonusem jest ich korzystny wpływ na zahamowanie biegunki, szczególnie u dzieci.
Dla porównania wystarczy jeden rzut oka na etykiety produktów dostępnych w każdym sklepie. Długa lista składników często zawiera takie dodatki jak emulgatory, stabilizatory, barwniki, syrop glukozowy (!), a zawartość owoców niejednokrotnie sięga tylko kilku procent całego produktu! Z jednym wyjątkiem – lody bananowe nie są odpowiednie dla diabetyków i chorych z insulinoodpornością. Indeks glikemiczny bananów wynosi bowiem aż 60 (tych bardzo dojrzałych nawet około 70).
Lody bananowe – jakie owoce wybierać
Banany rosną w Afryce, Azji, Australii i Ameryce. Te, które można kupić w Polsce, najczęściej pochodzą z Ekwadoru, Kolumbii i Kostaryki, a także z Wysp Kanaryjskich i Martyniki. Aby nie trafiały do sklepów przejrzałe, a co za tym idzie z obniżoną wartością odżywczą, owoce zbiera się, kiedy są jeszcze zielone. Kiedy chcemy zrobić lody bananowe, warto wybierać owoce ekologiczne. Produkcja takich bananów jest bowiem mniej szkodliwa dla środowiska, a stosowanie przy ich hodowli pestycydów, herbicydów i nawozów sztucznych – mocno ograniczone.
Uwaga! Reklama do czytania

Poród naturalny
Świadome przygotowanie się do cudu narodzin.
Tylko dobre książki dla dzieci i rodziców | Księgarnia Natuli
Kupując banany warto wybierać te już intensywnie żółte, choć nie zawsze jest to możliwe. Żeby przyspieszyć dojrzewanie bananów można pozostawić je na słońcu lub w towarzystwie jabłek. Przechowywanie w lodówce zaś spowalnia proces dojrzewania owocu, choć jednocześnie powoduje, że ciemnieją. Do przygotowywania lodów najlepsze są banany dojrzałe z brązowymi plamkami na skórce. Owoce jeszcze zielone mogą okazać się zbyt gorzkie, a przejrzałe sprawią, że lody będą wodniste.
Jak przygotować lody bananowe?
Lody bananowe można wykonać z samych bananów. Owoce należy obrać ze skórki i pokroić w kawałki o grubości ok. 1cm, a następnie zamrozić. Sposób mrożenia jest istotny, żeby uniknąć zbicia się bananowych kawałków w jedną zamarzniętą bryłę. Najprościej jest ułożyć je na płaskiej powierzchni (na małej tacce, formie do pieczenia, talerzu) tak, by plasterki nie dotykały się. Następnie umieszczamy je w zamrażalniku. Kiedy będą już mocno zmrożone, można przełożyć do woreczka i tak przechowywać przez dłuższy czas.
Gdy mamy ochotę na lody bananowe, zamrożone kawałki bananów wystarczy wyjąć z zamrażalnika i zmiksować w blenderze (potrzebne urządzenie o sporej mocy) aż do uzyskania jednolitej masy (około 3min). Kluczowe w tym procesie jest napowietrzanie – im dłużej miksowane, tym lepiej napowietrzone i bardziej puszyste lody!

Lody bananowe jako baza dla lodów smakowych
Domowe lody z mrożonych bananów mogą również stanowić bazę dla lodów smakowych. Wystarczy bowiem dodać ulubione dodatki, aby uzyskać różne ich odmiany. Oto podpowiedzi jak w prosty sposób uzyskać lody o różnych smakach:
- kokosowe = lody bananowe + mleko kokosowe i wiórki,
- czekoladowe = lody bananowe + kakao,
- orzechowe = lody bananowe + masło orzechowe,
- owocowe = lody bananowe + ulubione owoce.

5 przepisów na wyśmienite lody z bananów
1. Lody truskawkowe
baza bananowa (1 banan pokrojony, zamrożony)
½ kubka mrożonych truskawek
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Plasterki banana, truskawki i ekstrakt waniliowy dokładnie zmiksuj przez około 3 minuty. Jeśli w czasie miksowania kawałki owoców osadzą się na ściankach naczynia, przerwij proces i przy użyciu szpatułki zgarnij je ze ścianek, by trafiły pod ostrze blendera.
Zamiast truskawek można wykorzystać mrożone maliny, jagody, owoce leśne.
Uwaga! Reklama do czytania

Niuniuś to ma fajnie
Historia naszego beztroskiego dzieciństwa. POLECAMY!!!
2. Bananowa „pina colada”
baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
1/3 filiżanki kawałków ananasa
1/3 filiżanki mleka kokosowego
2 łyżki wiórków kokosowych
Zmiksuj przez 3 minuty zmrożone plasterki banana (pamiętaj o napowietrzaniu). Dodaj kawałki ananasa, mleko kokosowe i wiórki i miksuj dalej aż wszystkie składniki połączą się. Podawaj zaraz po wymieszaniu.
3. Zielone lody z jarmużem
baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
garść mrożonych liści jarmużu (jarmuż przed mrożeniem warto zblanszować, można mrozić liście w całości lub zmiksowane na puree)
kilka listków świeżej mięty
2 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze przez około 3 minuty. Pamiętaj, jeśli składniki masy będą osadzać się na ściankach, przerwij miksowanie i szpatułką zgarnij je w kierunku ostrza. Podawaj zaraz po zmiksowaniu.
4. Lody cytrynowo-miętowe
baza bananowa (3 banany pokrojone, zamrożone)
sok z połowy cytryny
skórka z połowy cytryny
kilka listków świeżej mięty
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze przez około 3 minuty. Pamiętaj, jeśli składniki masy będą osadzać się na ściankach, przerwij miksowanie i szpatułką zgarnij je w kierunku ostrza. Podawaj zaraz po zmiksowaniu.