Kategorie
Dieta naturalna

5 przepisów na karnawałowe przekąski dla dzieci

Karnawał to okazja do spotkań i zabaw. Popołudnie spędzone ze znajomymi rodzicami i ich dziećmi to pewna radość i śmiech. Karnawałowe stroje i tematyczne zabawy z pewnością przypadną do gustu najmłodszym. W ferworze zabawy nie zapominajmy o zdrowych przekąskach. Przeczytaj: Kilka pięknych propozycji na zabawę karnawałową.

1. Sałatka owocowa

Składniki:

  • dowolne owoce,
  • łyżka miodu,
  • kilka listków mięty.

Przygotowanie:

Owoce kroimy w kostkę. Czynność tę mogą wykonać dzieci pod czujnym okiem opiekunów. Efekt pracy wkładamy do kubeczków, każdy kropimy kroplą miodu i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, dekorujemy miętą.

karnawalowe-przekaski

kiwimagonline.com

2. Owocowe szaszłyki

Mogą je przygotować dzieci! Z doświadczenia wiemy, że bardzo lubią komponować własne zestawy.

Składniki:

  • dowolne owoce, najlepiej sezonowe – np. jabłka, gruszki, organiczne banany, ananas, kiwi, daktyle,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • łyżka miodu.

Przygotowanie:

Jogurt mieszamy z miodem. Przygotowane przez dzieci szaszłyki polewamy sosem.

3. Sorbet jabłkowy

Składniki:

  • kilka jabłek startych na tarce,
  • ok. 1/3 szklanki dowolnego słodu, np. miodu, syropu z daktyli, klonowego, ryżowego, melasy,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1/ 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny.

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce. Zalewamy je niewielką ilością słodu, gotujemy, aż owoce będą miękkie (ilość słodu regulujemy według preferencji i potrzeby – jeśli jabłka są słodkie, ilość słodu należy ograniczyć do minimum). Wszystkie składniki wkładamy do blendera. Zblendowaną masę wkładamy do zamrażalki na godzinę. Polecam przelać ją do foremek, w które wbijamy patyczki. Sorbet będzie miał formę loda na patyku. Po godzinie sorbet wyjmujemy, mieszamy, i wkładamy do zamrażalki na kolejną godzinę. Sorbetowe lody gotowe!

4. Cisteczka owsiane

Składniki:

  • 2 banany, najlepiej organiczne,
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych,
  • 1/4 szklanki rodzynek niesiarkowanych,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki masła migdałowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

Banany starannie rozgniatamy widelcem. Składniki mieszamy w dużej misce. Formujemy z nich małe kuleczki, które spłaszczamy po umieszczeniu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 15 minut.

5. Krówki

Składniki:

  • 1/2 szklanki masła kokosowego,
  • 1 łyżka organicznego masła orzechowego,
  • 2 małe organiczne banany,
  • 1/2 szklanki kakao w proszku,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 1/4 łyżeczki cynamonu,
  • szczypta soli morskiej.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, którą następnie przelewamy do płaskiego naczynia. Wyrównujemy powierzchnię łopatką i wkładamy do zamrażalki na minimum godzinę. Wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *