Karnawał to okazja do spotkań i zabaw. Popołudnie spędzone ze znajomymi rodzicami i ich dziećmi to pewna radość i śmiech. Karnawałowe stroje i tematyczne zabawy z pewnością przypadną do gustu najmłodszym. W ferworze zabawy nie zapominajmy o zdrowych przekąskach. Przeczytaj: Kilka pięknych propozycji na zabawę karnawałową.
1. Sałatka owocowa
Składniki:
- dowolne owoce,
- łyżka miodu,
- kilka listków mięty.
Przygotowanie:
Owoce kroimy w kostkę. Czynność tę mogą wykonać dzieci pod czujnym okiem opiekunów. Efekt pracy wkładamy do kubeczków, każdy kropimy kroplą miodu i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, dekorujemy miętą.
kiwimagonline.com
2. Owocowe szaszłyki
Mogą je przygotować dzieci! Z doświadczenia wiemy, że bardzo lubią komponować własne zestawy.
Składniki:
- dowolne owoce, najlepiej sezonowe – np. jabłka, gruszki, organiczne banany, ananas, kiwi, daktyle,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- łyżka miodu.
Przygotowanie:
Jogurt mieszamy z miodem. Przygotowane przez dzieci szaszłyki polewamy sosem.
3. Sorbet jabłkowy
Składniki:
- kilka jabłek startych na tarce,
- ok. 1/3 szklanki dowolnego słodu, np. miodu, syropu z daktyli, klonowego, ryżowego, melasy,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1/ 2 łyżeczki cynamonu,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny.
Przygotowanie:
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce. Zalewamy je niewielką ilością słodu, gotujemy, aż owoce będą miękkie (ilość słodu regulujemy według preferencji i potrzeby – jeśli jabłka są słodkie, ilość słodu należy ograniczyć do minimum). Wszystkie składniki wkładamy do blendera. Zblendowaną masę wkładamy do zamrażalki na godzinę. Polecam przelać ją do foremek, w które wbijamy patyczki. Sorbet będzie miał formę loda na patyku. Po godzinie sorbet wyjmujemy, mieszamy, i wkładamy do zamrażalki na kolejną godzinę. Sorbetowe lody gotowe!
4. Cisteczka owsiane
Składniki:
- 2 banany, najlepiej organiczne,
- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych bezglutenowych,
- 1/4 szklanki rodzynek niesiarkowanych,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki masła migdałowego,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
Banany starannie rozgniatamy widelcem. Składniki mieszamy w dużej misce. Formujemy z nich małe kuleczki, które spłaszczamy po umieszczeniu na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. 15 minut.
5. Krówki
Składniki:
- 1/2 szklanki masła kokosowego,
- 1 łyżka organicznego masła orzechowego,
- 2 małe organiczne banany,
- 1/2 szklanki kakao w proszku,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- szczypta soli morskiej.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, którą następnie przelewamy do płaskiego naczynia. Wyrównujemy powierzchnię łopatką i wkładamy do zamrażalki na minimum godzinę. Wyjmujemy i kroimy na mniejsze kawałki.