Kategorie
Dieta naturalna

5 przepisów na lody z warzyw

Lody na bazie warzyw smakują niesamowicie i wyglądają zupełnie inaczej niż owocowe. Zróbcie i napiszcie w komentarzu czy smakowały waszym dzieciom.

1. Lody marchewkowe

Składniki:

  • 7 marchewek
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • szczypta soli
  • 1 banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka syropu klonowego

Przygotowanie:

W naczyniu żaroodpornym układamy obrane marchewki i przykrywamy je papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 230 stopni. Marchewki pieczemy ok. 40 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do miski. Dolewamy mleczko, dodajemy szczyptę soli, rozgniecionego widelcem banana i syrop klonowy. Blendujemy na gładką masę, pod koniec dodając łyżkę miodu. Przekładamy masę do pudełka, które można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na min. 3 godziny.

2. Lody kalafiorowe

Składniki:

  • kilka dużych różyczek kalafiora
  • ksylitol do smaku
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szklanka dowolnych owoców (np. truskawki, jagody, brzoskwinie)
  • 200 ml mleka roślinnego

Przygotowanie:

Składniki łączymy w misce, blendujemy na gładką masę. Przelewamy do formy, którą można zamrażać. Zamrażamy ok. 3 godziny. Podajemy posypane mielonymi orzeszkami.

3. Lody dyniowe

Składniki:

  • 300 ml mleka kokosowego
  • ¼ szklanki puree z dyni
  • 3 łyżki ksylitolu
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

W misce łączymy wszystkie składniki i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy masę do pojemnika, który można zamrażać i umieszczamy w zamrażalce na ok. 3 godziny. Jeśli po rozmrożeniu lody trudno się nakłada, warto jeszcze raz je zmiksować przed podaniem.

4. Lody buraczane

Składniki:

  • 5 małych buraków
  • 500 g malin lub innych owoców sezonowych (np. jagód, jeżyn, moreli)
  • ½ szklanki octu balsamicznego
  • 4 łyżki ksylitolu
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny

Przygotowanie:

Buraki w skórkach pieczemy przez ok. pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu obieramy je. Ksylitol rozpuszczamy w occie balsamicznym, gotując w rondelku i  cały czas mieszając. Redukujemy, aż powstanie gęsty sos. Do miski wsypujemy owoce i pokrojone buraki. Miksujemy, po chwili dodając sos i sok z cytryny. Miksujemy jeszcze przez chwilę. Lody przelewamy do pojemnika, który można zamrażać. Mrozimy ok. 3 godziny. W tym czasie kilka razy wyciągamy lody i starannie mieszamy.

5. Lody szpinakowe

Składniki:

  • 0,5 szklanki zmiksowanego szpinaku
  • 0,5 banana
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 kopiate łyżki masła kokosowego*
  • 1,5 łyżki miodu lub innego słodu

Przygotowanie:

Szpinak zagotowujemy w mleku roślinnym z miodem, studzimy. Do blendera wrzucamy banana, masło kokosowe, wlewamy mleko szpinakowe i miksujemy. Po wystudzeniu wlewamy masę do pojemnika, który można zamrażać. Wkładamy do zamrażalki na ok. 3 godziny, co jakiś czas mieszając lody.

* Przepis na masło kokosowe: Wiórki kokosowe wsypujemy do blendera i miksujemy na wysokich obrotach aż do momentu, gdy zacznie się z nich wytrącać olej.

Foto: flikr.com/smiteme

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.