1. Owsianka
Składniki:
- ¾ szklanki płatków owsianych
- ¼ szklanki quinoa
- 3 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego, sojowego, owsianego
- ¼ szklanki rodzynek
- ¼ szklanki suszonych żurawin
- opcjonalnie: 1 łyżka nasion chia
- ksylitol do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy w rondelku. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mleko zostanie wchłonięte przez resztę składników, a płatki staną się miękkie. Dzieje się tak zwykle po 15 minutach.
2. Musli
Składniki:
- szklanka owoców leśnych (jagód, malin, jeżyn)
- 4 łyżki ksylitolu
- ⅔ szklanki płatków owsianych górskich
- ⅓ szklanki mąki pszennej razowej
- ¼ łyżeczki cynamonu
- łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. W misce łączymy płatki, ksylitol, mąkę. Ostrożnie dosypujemy owoce. Masę przekładamy do niedużego naczynia ceramicznego do pieczenia i posypujemy cynamonem. Pieczemy 10-12 minut.
3. Koktajl
Składniki:
- dowolne owoce, np. banan, jagody, maliny, brzoskwinie, porzeczki, jeżyny
- ¼ szklanki ugotowanych płatków owsianych górskich
- ¼ do 2 szklanek mleka roślinnego
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta mielonego kardamonu
- 1 łyżka rodzynek
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki w misce i blendujemy, dolewając mleko, by uzyskać pożądaną konsystencję. Dodajemy rodzynki, posypujemy szczyptą cynamonu lub kardamonu.
4. Naleśniki
Składniki:
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 2 łyżki słodu, np. syropu daktylowego, melasy
- 1 szklanka mleka roślinnego
- ½ szklanki wody
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Łączymy wszystkie składniki mokre (mleko, słód, woda, wanilia) w misce. W innym naczyniu przesiewamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól). Wlewamy mokre do suchych i starannie mieszamy. Dolewamy kolejną filiżankę mleka roślinnego jeśli to konieczne. Odstawiamy na ok. 10 minut. ¼ szklanki ciasta wylewamy na patelnię i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron (ok. 2 minuty na każdą). Podajemy samodzielnie, z owocami sezonowymi, domową konfiturą.
5. Burgery z siemieniem lnianym
Składniki:
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka migdałów
- 1/2 szklanki siemienia lnianego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól morska do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Z masy formujemy dwa placki – burgery. Możemy podawać je na surowo, lub pieczone. Naczynie żaroodporne smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut (można przygotować je dzień wcześniej).
6. Placki
Składniki:
- 1 „jajko lniane” (przygotowanie: na 1 łyżkę siemienia lnianego przypadają 3 łyżki ciepłej wody) 1 łyżka stopionego oleju kokosowego
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 średni batat, ugotowany, bez skórki
- 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
- szczypta soli
- olej kokosowy do smażenia
Przygotowanie:
Siemię lniane i wodę mieszamy w małej misce i odstawiamy n 5 minut. Po chwili wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto rozlewamy na patelni jak to na naleśniki. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy samodzielnie, na słodko (np. z domowym dżemem) lub na słono (np. z farszem z pieczarek lub/i szpinaku).
Przeczytaj także: Granola, czyli coś dla mózgu
Foto: flikr.com/huppypie