Kategorie
Dieta naturalna

6 przepisów na śniadania, które przygotujesz w max. 30 minut

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia i stanowczo nie warto z niego zrezygnować. Zwykle rano mamy niewiele czasu – jemy w pośpiechu i często sięgamy po gotowe półprodukty: owsianki z torebki, jogurty owocowe, płatki z mlekiem. Tymczasem już w 10 minut możemy przygotować pożywny koktajl, a jeśli czasu mamy odrobinę więcej – odżywcze wege burgery.

1. Owsianka

Składniki:

  • ¾ szklanki płatków owsianych
  • ¼ szklanki quinoa
  • 3 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego, sojowego, owsianego
  • ¼ szklanki rodzynek
  • ¼ szklanki suszonych żurawin
  • opcjonalnie: 1 łyżka nasion chia
  • ksylitol do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy w rondelku. Gotujemy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż mleko zostanie wchłonięte przez resztę składników, a płatki staną się miękkie. Dzieje się tak zwykle po 15 minutach.

2. Musli

Składniki:

  • szklanka owoców leśnych (jagód, malin, jeżyn)
  • 4 łyżki ksylitolu
  • ⅔ szklanki płatków owsianych górskich
  • ⅓ szklanki mąki pszennej razowej
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. W misce łączymy płatki, ksylitol, mąkę. Ostrożnie dosypujemy owoce. Masę przekładamy do niedużego naczynia ceramicznego do pieczenia i posypujemy cynamonem. Pieczemy 10-12 minut.

3. Koktajl

Składniki:

  • dowolne owoce, np. banan, jagody, maliny, brzoskwinie, porzeczki, jeżyny
  • ¼ szklanki ugotowanych płatków owsianych górskich
  • ¼ do 2 szklanek mleka roślinnego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 1 łyżka rodzynek

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie składniki w misce i blendujemy, dolewając mleko, by uzyskać pożądaną konsystencję. Dodajemy rodzynki, posypujemy szczyptą cynamonu lub kardamonu.  

4. Naleśniki

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 łyżki słodu, np. syropu daktylowego, melasy
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • ½ szklanki wody
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Łączymy wszystkie składniki mokre (mleko, słód, woda, wanilia) w misce. W innym naczyniu przesiewamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól). Wlewamy mokre do suchych i starannie mieszamy. Dolewamy kolejną filiżankę mleka roślinnego jeśli to konieczne. Odstawiamy na ok. 10 minut. ¼ szklanki ciasta wylewamy na patelnię i smażymy naleśniki na złoty kolor z obu stron (ok. 2 minuty na każdą). Podajemy samodzielnie, z owocami sezonowymi, domową konfiturą.

5. Burgery z siemieniem lnianym

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka migdałów
  • 1/2 szklanki siemienia lnianego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy na gładką masę. Z masy formujemy dwa placki – burgery. Możemy podawać je na surowo, lub pieczone. Naczynie żaroodporne smarujemy rozpuszczonym olejem kokosowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut (można przygotować je dzień wcześniej).

6. Placki

Składniki:

  • 1 „jajko lniane” (przygotowanie: na 1 łyżkę siemienia lnianego przypadają 3 łyżki ciepłej wody) 1 łyżka stopionego oleju kokosowego
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 średni batat, ugotowany, bez skórki
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego rozmarynu
  • szczypta soli
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

Siemię lniane i wodę mieszamy w małej misce i odstawiamy n 5 minut. Po chwili wszystkie składniki wkładamy do miski i blendujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Ciasto rozlewamy na patelni jak to na naleśniki. Smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy samodzielnie, na słodko (np. z domowym dżemem) lub na słono (np. z farszem z pieczarek lub/i szpinaku).

Przeczytaj także: Granola, czyli coś dla mózgu

Foto: flikr.com/huppypie

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne


Mądry rodzic, bo czyta…

Sprawdź, co dobrego wydaliśmy ostatnio w Natuli.

Czytamy 1000 książek rocznie, by wybrać dla ciebie te najlepsze…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.