Kategorie
Dieta naturalna

5 przepisów na słodkie śniadania dla zapracowanych (bez cukru)

Zboża zamknięte w słoiku to świetny pomysł na śniadanie dla dorosłych, szczególnie jeśli chce się jeść zdrowo, ale rano brakuje czasu. Wiele potraw może być wykonanych z wyprzedzeniem. Rano wystarczy w drodze do drzwi chwycić wypełniony słoik i łyżkę, a w pracy otworzyć świeże, zdrowe, domowe śniadanie.

1. Owsianka z jagodami goji

  • 2/3 filiżanki płatków owsianych (najlepiej organicznych)
  • woda
  • 1 łyżka jagód goji
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego

Płatki owsiane moczymy przez noc w wodzie. Rano płuczemy i osuszamy w celu usunięcia angiotensyny i skrobi – powtarzamy to dwa, trzy razy. Pozostałą wodę odsączamy, do płatków dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy.

2. Budyń waniliowy

  • 1 1/2 szklanki mleka kokosowego lub waniliowego
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 2 łyżeczki czystego ekstraktu z wanilii
  • 1/2 łyżeczki syropu agawy (opcjonalnie)
  • opcjonalnie: sezonowe owoce, orzechy

Mleko roślinne, nasiona chia i ekstrakt waniliowy mieszamy w słoiku. Przechowujemy w lodówce co najmniej godzinę, mieszając co 15 minut, aby uniknąć zlepienia nasion chia. Dodajemy syrop z agawy oraz, jeśli chcemy, owoce i orzechy. Gotowe.

3. Jogurt owocowy

  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki niegotowanych płatków owsianych
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 2 łyżki dowolnego mleka roślinnego
  • 1 szklanka owoców sezonowych

Jogurt, płatki owsiane, nasiona chia i mleko mieszamy energicznie w misce aż do połączenia produktów. W słoiku układamy warstwami powstałą na bazie jogurtu masę oraz owoce. Schładzamy przez noc w lodówce.

4. Domowa granola

Musli:

  • 1 1/2 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki orzechów i nasion do wyboru (grubo posiekanych)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki wanilii

Wypełnienie:

  • 4 szklanki beztłuszczowego jogurtu greckiego
  • 1/4 szklanki miodu
  • 4 szklanki jagód (lub innych owoców)

Rozgrzewamy piekarnik do 250°C. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki do przygotowania musli w dużej misce. Na dużej blasze wyłożonej pergaminem równomiernie rozsmarowujemy powstałą masę. Pieczemy 30–40 minut, mieszając co 15 minut. Jeżeli po 30 minutach musli nie ma jeszcze złotego koloru, ponownie mieszamy i pieczemy jeszcze 10 minut. Studzimy i przechowujemy w szczelnym pojemniku.

Po ostygnięciu układamy w słoiku warstwy: jogurtu, miodu, owoców i musli. W razie potrzeby powtarzamy. Szczelnie zakręcamy słoik i przechowujemy w lodówce przez noc.

5. Quinoa z wiśniami

Kokosowa quinoa:

  • 1 szklanka quinoa (wcześniej przepłukać)
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 200 ml mleka kokosowego

Quinoa i mleko migdałowe doprowadzamy do wrzenia w garnku średniej wielkości. Gotujemy, aż quinoa rozmięknie, zacznie rozpuszczać się w mleku. Dodajemy mleko kokosowe, łagodnie mieszając, aż do odparowania cieczy. Nie należy pozwolić mleku wchłonąć się całkowicie. Lepiej zostawić trochę tak, by konsystencja pozostała kremowa. Po osiągnięciu pożądanej konsystencji zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy.

Kompot wiśniowy:

  • 40 dag świeżych wiśni bez pestek
  • 2 łyżki wody
  • 1 szczypta kardamonu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki drobno posiekanych płatków kokosowych

Gotujemy 10–15 minut wiśnie w wodzie z kardamonem w garnku średniej wielkości, aż wiśnie puszczą sok i sos zacznie gęstnieć. Gdy sos ma już gęstą konsystencję, dodajemy syrop klonowy i mieszamy. Gotujemy kolejne 2 minuty i zdejmujemy z ognia.

Płatki migdałów podgrzewamy na suchej patelni, na małym ogniu, aż zbrązowieją. Zdejmujemy z ognia. W słoikach układamy w następującej kolejności warstwy: kokosowa quinoa, kompot wiśniowy, prażone migdały, wiórki kokosowe. Powtarzamy do szczytu słoika. Można jeść na ciepło lub zimno, przechowując w szczelnym pojemniku z przykrywką do kilku dni w lodówce.

Więcej inspiracji na zdrowe, naturalne śniadanie: 7 przepisów na wartościowe śniadania

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

2 odpowiedzi na “5 przepisów na słodkie śniadania dla zapracowanych (bez cukru)”

Te składniki wcale nie są wydumane, dostępne oczywiście w każdym sklepie
ze zdrową żywnością, ale i w większości marketów, serio :) Mieszkam w
małej mieścinie i kupuję takie rzeczy bez problemu. A jak ktoś jest
bardzo zapracowany i nie ma czasu na bieganie po sklepach, to zawsze
można zamówić przez internet, często wychodzi dużo taniej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.