Kategorie
Dieta naturalna

5 rozgrzewających, naturalnych napojów dla dzieci

Rozgrzane od środka dziecko podczas spaceru wolniej marznie, ma więcej energii, istnieje też mniejsze prawdopodobieństwo, że się przeziębi. Jednak nie tylko odpowiednia temperatura napoju działa na nasz organizm rozgrzewająco. Równie ważna jest jego jakość i to, jakich użyjemy przypraw.

Kilka dobrych podpowiedzi, jak wspierać odporność, gdy pogoda nie rozpieszcza i co skutecznie rozgrzeje dzieci nawet w najbardziej mroźne dni.

1. Herbatka rozgrzewająca wg medycyny chińskiej

Składniki:

  • 1 litr wrzącej wody,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka lukrecji,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 1 łyżeczka imbiru.

Przygotowanie:

Do wrzącej wody należy wsypywać kolejno przyprawy, według wypisanej kolejności w odstępach 3. minut. Po dodaniu wszystkich składników gotować pod przykryciem ok. 3 minut.

2. Owocowa zimowa herbatka rozgrzewająca

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • ½ łyżeczki suszonych jagód,
  • ½ łyżeczki suszonych malin,
  • ½ łyżeczki suszonych owoców czarnego bzu,
  • skórka drobno pokrojona z ½ pomarańczy ekologicznej,
  • skórka drobno pokrojona z ½ cytryny ekologicznej,
  • łyżeczka startego na tarce imbiru,
  • 5 goździków,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta kardamonu.

Przygotowanie:

Do garnka wsypać wszystkie składniki, zalać wrzątkiem, a następnie gotować przez ok. 5 minut. Napar przecedzić przez sitko i wlać do dzbanka. Podawać w miodem wg uznania.

3. Rozgrzewająca herbata z lipy

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 4 łyżki suszonych kwiatów lipy,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 1 plaster cytryny,
  • 1 cienki plaster imbiru,
  • 2 łyżki miodu (wg upodobań).

Przygotowanie:  

Kwiaty lipy należy zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać gorącą!

4. Zimowy kompot z przyprawami

Składniki:

  • 1 litr wody,
  • 2 jabłka,
  • 1 gruszki,
  • 2 suszone śliwki,
  • 2 suszone morele,
  • 1 plasterek imbiru,
  • 2 cm kory cynamonu,
  • miód dla osłody.

Przygotowanie:

Wodę zagotować, a następnie dodać do niej pokrojone drobno suszone śliwki i morele, ćwiartki gruszki i jabłka, a także cynamon z imbirem. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot przestygnie, wlać do szklanki i dodać pół łyżeczki miodu.

5. Rozgrzewająca herbata z szałwii

Składniki:

  • 3 listki suszonej szałwii lub 1 łyżeczka rozdrobnionej,
  • kwiat dzikiej róży,
  • 1 plasterek imbiru,
  • 250 ml wody,
  • ½ łyżeczki miodu.

Przygotowanie:

Szałwię, dziką różę i imbir należy zaparzyć przez około 3 minuty, najlepiej w naczyniu do zaparzania z sitkiem. Następnie wyciągnąć sitko i posłodzić miodem według upodobań.

Foto: flikr.com/olfiika

Autor/ka: Katarzyna Ring-Andrzejczuk

Absolwentka Akademii Medycznej w Warszawie (wydziału Nauk o Zdrowiu, kierunek Zdrowie Publiczne, specjalność Dietetyka) oraz Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego na Wydziale Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. Bogate doświadczenie zawodowe zdobyła pracując na oddziałach szpitalnych, w przychodniach oraz gabinetach dietetycznych. Na co dzień czuwa nad kondycją pacjentów potrzebujących opieki dietetycznej, udziela porad związanych z chorobami dietozależnymi, jak i z zaburzeniami odżywiania. Kieruje się zasadą, że za problemami związanymi z odżywianiem stoi realny człowiek z indywidualnym doświadczeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.