Kilka dobrych podpowiedzi, jak wspierać odporność, gdy pogoda nie rozpieszcza i co skutecznie rozgrzeje dzieci nawet w najbardziej mroźne dni.
1. Herbatka rozgrzewająca wg medycyny chińskiej
Składniki:
- 1 litr wrzącej wody,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka lukrecji,
- 1 łyżeczka kardamonu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka goździków,
- 1 łyżeczka imbiru.
Przygotowanie:
Do wrzącej wody należy wsypywać kolejno przyprawy, według wypisanej kolejności w odstępach 3. minut. Po dodaniu wszystkich składników gotować pod przykryciem ok. 3 minut.
2. Owocowa zimowa herbatka rozgrzewająca
Składniki:
- 1 litr wody,
- ½ łyżeczki suszonych jagód,
- ½ łyżeczki suszonych malin,
- ½ łyżeczki suszonych owoców czarnego bzu,
- skórka drobno pokrojona z ½ pomarańczy ekologicznej,
- skórka drobno pokrojona z ½ cytryny ekologicznej,
- łyżeczka startego na tarce imbiru,
- 5 goździków,
- szczypta cynamonu,
- szczypta kardamonu.
Przygotowanie:
Do garnka wsypać wszystkie składniki, zalać wrzątkiem, a następnie gotować przez ok. 5 minut. Napar przecedzić przez sitko i wlać do dzbanka. Podawać w miodem wg uznania.
3. Rozgrzewająca herbata z lipy
Składniki:
- 1 litr wody,
- 4 łyżki suszonych kwiatów lipy,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 1 plaster cytryny,
- 1 cienki plaster imbiru,
- 2 łyżki miodu (wg upodobań).
Przygotowanie:
Kwiaty lipy należy zalać wrzącą wodą i parzyć pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać gorącą!
4. Zimowy kompot z przyprawami
Składniki:
- 1 litr wody,
- 2 jabłka,
- 1 gruszki,
- 2 suszone śliwki,
- 2 suszone morele,
- 1 plasterek imbiru,
- 2 cm kory cynamonu,
- miód dla osłody.
Przygotowanie:
Wodę zagotować, a następnie dodać do niej pokrojone drobno suszone śliwki i morele, ćwiartki gruszki i jabłka, a także cynamon z imbirem. Gotować na wolnym ogniu przez 20 minut. Gdy kompot przestygnie, wlać do szklanki i dodać pół łyżeczki miodu.
5. Rozgrzewająca herbata z szałwii
Składniki:
- 3 listki suszonej szałwii lub 1 łyżeczka rozdrobnionej,
- kwiat dzikiej róży,
- 1 plasterek imbiru,
- 250 ml wody,
- ½ łyżeczki miodu.
Przygotowanie:
Szałwię, dziką różę i imbir należy zaparzyć przez około 3 minuty, najlepiej w naczyniu do zaparzania z sitkiem. Następnie wyciągnąć sitko i posłodzić miodem według upodobań.
Foto: flikr.com/olfiika