1. Lody arbuzowe
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek
- 1/4 szklanki miodu
- 1/4 szklanki wody
- sok wyciśnięty z 1/2 limonki
- szczypta soli
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę i miód, ciągle mieszając. Syrop zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do wysokiego naczynia wrzucamy kawałki arbuza, sok z limonki, sól i syrop. Blendujemy ok. 30 sekund. Masę przelewamy do foremek na lody i zamrażamy.
[natuli2]
2. Lody figowe
Składniki:
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 3 łyżki syropu klonowego
- 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 5 dojrzałych fig
Przygotowanie:
W misce mieszamy mleko kokosowe, syrop klonowy i ekstrakt waniliowy. Figi obieramy i kruszymy je palcami, dodając do mleka. Bledujemy masę, następnie przelewamy do foremek na lody i zamrażamy.
3. Lody czekoladowe
Składniki:
- 1 banan
- 4-5 truskawek (lub czereśni)
- 1/2 tabliczki ciemnej czekolady o wysokiej zawartości kakao
- 1 łyżka oleju kokosowego
Przygotowanie:
Umyte i pozbawione szypułek truskawki oraz obrane banany kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę. Następnie przelewamy ją do foremek na lody i zamrażamy kilka godzin. Do lodów przygotowujemy czekoladową polewę: roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok na kilka minut. Lody zanurzamy w polewie i odkładamy na tacę wyłożoną pergaminem. Ponownie wkładamy do zamrażalki na kilka minut, by czekolada stała się twarda.
4. Lody truskawkowe
Składniki:
- 300 ml mleka roślinnego (np. kokosowego, migdałowego lub sojowego)
- 1/4 szklanki miodu lub 5 posiekanych daktyli bez pestek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 szklanki świeżych truskawek
- szczypta soli morskiej
- garść świeżych liści bazylii
Przygotowanie:
W misce łączymy mleko roślinne, miód lub daktyle, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy pokrojone truskawki, blendujemy jeszcze krótka chwilę. Następnie dodajemy liście bazylii i miksujemy aż do ich rozdrobnienia. Przelewamy masę do foremek na lody i zamrażamy kilka godzin.
5. Lody herbaciane
Składniki:
- dowolna herbata
- 2 szklanki wrzącej wody
- 3 brzoskwinie, obrane i zmiksowane na puree
- 1/2 szklanki słodu (np. miodu, syropu daktylowego lub klonowego)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
- 2 brzoskwinie, pokrojone
Przygotowanie:
Gotujemy herbatę ok. 5 minut. W małym rondelku łączymy zblendowane brzoskwinie, słód, wodę i imbir. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty, aż słód się rozpuści. Dolewamy syrop brzoskwiniowy do herbaty. Mieszamy. Obrane i pokrojone brzoskwinie wkładamy do foremek na lody i zalewamy je napojem herbaciano-brzoskwiniowym. Zamrażamy kilka godzin.
6. Lody greckie
Składniki:
- 2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 1/2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka jagód lub innych owoców, np. truskawek lub malin
- 1 łyżka świeżego soku grejpfrutowego (lub pomarańczowego)
Przygotowanie:
W misce łączymy umyte owoce, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę wanilii i sok grejpfrutowy. Odstawiamy na kilka minut. W drugiej misce łączymy jogurt, mleko roślinne, pozostałe 2 łyżki miodu i jedną wanilii. Masę jogurtową wlewamy do połowy wysokości foremek na lody, następnie uzupełniamy foremkę masą owocową. Mrozimy kilka godzin.
Foto: flikr.com/auntikhaki