Kategorie
Dieta naturalna

6 przepisów na lody na patyku (bez cukru)

Lody ze świeżych składników bez dodatku cukru to wymarzony deser w upalne letnie dni. Co prawda ich przygotowanie wymaga nieco więcej wysiłku niż przyrządzenie koktajlu czy chłodzącego napoju, ale zdecydowanie warto! Proponujemy przepisy na lody na patyku.

1. Lody arbuzowe

Składniki:

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza bez pestek
  • 1/4 szklanki miodu
  • 1/4 szklanki wody
  • sok wyciśnięty z 1/2 limonki
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy wodę i miód, ciągle mieszając. Syrop zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia. Do wysokiego naczynia wrzucamy kawałki arbuza, sok z limonki, sól i syrop. Blendujemy ok. 30 sekund. Masę przelewamy do foremek na lody i zamrażamy.

[natuli2]

2. Lody figowe

Składniki:

  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 5 dojrzałych fig

Przygotowanie:

W misce mieszamy mleko kokosowe, syrop klonowy  i ekstrakt waniliowy. Figi obieramy i kruszymy je palcami, dodając do mleka. Bledujemy masę, następnie przelewamy do foremek na lody i zamrażamy.

3. Lody czekoladowe

Składniki:

  • 1 banan
  • 4-5 truskawek (lub czereśni)
  • 1/2 tabliczki ciemnej czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

Umyte i pozbawione szypułek truskawki oraz obrane banany kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę. Następnie przelewamy ją do foremek na lody i zamrażamy kilka godzin. Do lodów przygotowujemy czekoladową polewę: roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok na kilka minut. Lody zanurzamy w polewie i odkładamy na tacę wyłożoną pergaminem. Ponownie wkładamy do zamrażalki na kilka minut, by czekolada stała się twarda.

4. Lody truskawkowe

Składniki:

  • 300 ml mleka roślinnego (np. kokosowego, migdałowego lub sojowego)
  • 1/4 szklanki miodu lub 5 posiekanych daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki świeżych truskawek
  • szczypta soli morskiej
  • garść świeżych liści bazylii

Przygotowanie:

W misce łączymy mleko roślinne, miód lub daktyle, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy pokrojone truskawki, blendujemy jeszcze krótka chwilę. Następnie dodajemy liście bazylii i miksujemy aż do ich rozdrobnienia. Przelewamy masę do foremek na lody i zamrażamy kilka godzin.

5. Lody herbaciane

Składniki:

  • dowolna herbata
  • 2 szklanki wrzącej wody
  • 3 brzoskwinie, obrane i zmiksowane na puree
  • 1/2 szklanki słodu (np. miodu, syropu daktylowego lub klonowego)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 brzoskwinie, pokrojone

Przygotowanie:

Gotujemy herbatę ok. 5 minut. W małym rondelku łączymy zblendowane brzoskwinie, słód, wodę i imbir. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 3 minuty, aż słód się rozpuści. Dolewamy syrop brzoskwiniowy do herbaty. Mieszamy. Obrane i pokrojone brzoskwinie wkładamy do foremek na lody i zalewamy je napojem herbaciano-brzoskwiniowym. Zamrażamy kilka godzin.

6. Lody greckie

Składniki:

  • 2 szklanki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego, np. migdałowego
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka jagód lub innych owoców, np. truskawek lub malin
  • 1 łyżka świeżego soku grejpfrutowego (lub pomarańczowego)

Przygotowanie:

W misce łączymy umyte owoce, 1 łyżkę miodu, 1 łyżeczkę wanilii i sok grejpfrutowy. Odstawiamy na kilka minut. W drugiej misce łączymy jogurt, mleko roślinne, pozostałe 2 łyżki miodu i jedną wanilii. Masę jogurtową wlewamy do połowy wysokości foremek na lody, następnie uzupełniamy foremkę masą owocową. Mrozimy kilka godzin.

Foto: flikr.com/auntikhaki

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.