Kategorie
Dieta naturalna

6 przepisów na wege zupy

Zimą w kuchni królują zupy i inne rozgrzewające dania. Poniżej znajdziecie 6 przepisów na doskonałe, wegetariańskie zupy.

1. Zupa z komosą ryżową

Składniki:

  • szklanka pokrojonej w kostkę dyni (polecamy piżmową),
  • 1/2 szklanki marchwi w plastrach,
  • 1/2 szklanki komosy ryżowej,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ok. litr bulionu warzywnego,
  • 4 szklanki wody,
  • 1-2 pomidory pokrojone w kostkę,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • mała kolba obgotowanej kukurydzy (ewentualnie z puszki),
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżego czarnego pieprzu,
  • szczypta pieprzu cayenne.

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy dynię, marchew, komosę ryżową, pomidory, tymianek. Wlewamy bulion i wodę. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu ok. 8 godzin. Dodajemy ziarna kukurydzy, śmietanę, pietruszkę i przyprawy. Gotujemy jeszcze 15-20 minut.

2. Szybka zupa imbirowa

Składniki:

  • 350 g marchwi,
  • 200 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego,
  • łyżeczka świeżego imbiru, startego na tarce,
  • 1 łyżka oliwy,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypta mielonego cynamonu,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Marchewki gotujemy do miękkości w bulionie. Do bulionu dolewamy sok pomarańczowy oraz dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki miksujemy, do osiągnięcia jednolitej konsystencji.

3. Zupa kalarepowa

Składniki:

  • ok. 450 g obranej, pokrojonej w kostkę kalarepy,
  • 250 g obranych i pokrojonych ziemniaków,
  • 2 pokrojone w kostkę cebule,
  • ok. 200 ml mleka kokosowego,
  • 600 ml bulionu jarzynowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • 2-3 łyżeczki curry w proszku,
  • 1 ząbek posiekanego czosnku,
  • pęczek koperku.

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Przesmażamy z dodatkiem curry, po chwili dodajemy ziemniaki i kalarepę. Smażymy kilka minut. Wlewamy mleko kokosowe i bulion, zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem, aż składniki zmiękną (około 30 minut). Miksujemy na gładki krem, podajemy z koperkiem.

4. Zupa warzywna

Składniki:

  • 4 łyżeczki mielonego czosnku,
  • 1 szklanka pokrojonej w kostkę cebuli,
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę pieczarek,
  • 8 filiżanek bulionu warzywnego,
  • 1 szklanka pokrojonej w plasterki marchewki,
  • 2 szklanki pokrojonej w kostkę cukinii,
  • 1 szklanka posiekanej fasoli szparagowej,
  • 2 szklanki różyczek kalafiora,
  • 3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej,
  • 3 świeże pomidory,
  • 3 liście laurowe,
  • 2 łyżki posiekanego tymianku,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/4 szklanki posiekanej bazylii,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego (lub octu balsamicznego),
  • łyżka oleju.

Przygotowanie:

Do dużego garnka wkładamy mielony czosnek, cebulę i pieczarki. Składniki podsmażamy na łyżce oleju, na małym ogniu, przez około 10 minut (aż staną się miękkie). Często mieszamy. Dolewamy bulion warzywny, wrzucamy marchewkę, cukinię, fasolkę, różyczki kalafiora, kapustę pekińską, pomidory i liście laurowe. Następnie przugotowujemy mieszankę przypraw. Zupę doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Dodajemy 2 łyżki wybranego octu. Gotujemy jeszcze 2 minuty. W miseczce łączymy tymianek, natkę pietruszki i bazylię. Mieszankę przypraw wrzucamy do ugotowanej zupy i mieszamy całość. 

5. Zupa z soczewicy

Składniki:

  • łyżka oleju
  • łodyga selera naciowego, pokrojonego w kostkę
  • średnia marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • mała cebula pokrojona w kostkę
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • litr bulionu warzywnego
  • 3 średniej wielkości pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1 i 1/4 szklanki soczewicy żółtej,
  • pół łyżeczki posiekanego świeżego tymianku,
  • liść laurowy,
  • łyżeczka octu winnego,
  • duża garść liści szpinaku.

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pokrojoną łodygę selera, marchew i cebulę. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, do momentu, kiedy warzywa staną się miękkie (ok. 10 minut). Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę. Doprawiamy solą i pieprzem. W większym garnku łączymy bulion, pomidory, umytą soczewicę, liść laurowy, tymianek. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż składniki się połączą i staną się miękkie (ok. 15 minut). Do garnka wlewamy warzywa z patelni, dodajemy łyżeczkę octu oraz liście szpinaku. Jeśli wolicie kremową konsystencję, zupę można zblendować.

6. Krem z selera

Składniki:

  • 3-4 łyżki oleju,
  • 3 kromki chleba na zakwasie, pokrojonego w kostkę,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 średnia, posiekana cebula,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 2 ząbki posiekanego czosnku,
  • 1 duży seler korzeniowy, pokrojony w kostkę,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietany kremówki,
  • szczypta soli i pieprzu.

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy na pokrojony chleb. Smażymy grzanki. Po kilku minutach przerzucamy je do miski i wsypujemy posiekaną natkę oraz łyżkę oliwy. W garnku rozgrzewamy olej i po chwili dodajemy cebulę, czosnek. Gotujemy do miękkości. Po ok. 5 minutach wrzucamy pokrojonego selera i całość zalewamy bulionem. Zupę doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ognień i gotujemy przez 15-20 minut. Zupę blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy kleksem z kremówki oraz wsypujemy dowolną ilość grzanek.

Foto: flikr.com/stone-soup

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *