Kategorie
Dieta naturalna

6 rodzajów zdrowych mąk

Nawet jeśli nie masz alergii na gluten i nie planujesz całkowicie rezygnować z pszenicy, eksperymentowanie w kuchni z różnymi rodzajami rzadziej spotykanych mąk może przynieść sporo ciekawych doświadczeń. I nie chodzi wyłącznie o nowe smaki, ale też różnorodność odżywczą, która wzbogaci dietę i doda jej nowego wymiaru.

Dzięki bezglutenowym mąkom nawet zwykły naleśnik może smakować zupełnie inaczej i stać się kulinarnym okryciem. Sęk w tym by wiedzieć, jak z poszczególnych mąk korzystać. Poniżej przedstawiamy krótki przewodnik po mąkach, które mogą zrewolucjonizować twoją kuchnię.

1. Mąka z kasztanów

Bogata w cenne garbniki (taniny) znane doskonale wszystkim smakoszom wina, a także bioflawonidy, które zwalczają wirusy, bakterie i działają przeciwzapalnie. Jest lekkostrawna, niskobiałkowa, przyjemnie pachnie i jest źródłem wielu cennych, łatwo przyswajalnych witamin, w tym witaminy A (wspomagającej proces wzrostu i utrzymanie prawidłowej ostrości wzroku), witamin z grupy B (które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego, poprawiają pamięć, koncentrację i kondycję skóry), witaminy C (wzmacniającej odporność), E (zwalczającej wolne rodniki), P (ochraniającej naczynia krwionośne) oraz kwasu foliowego.

W mące z kasztanów znajdziemy też sporo minerałów (m.in. cynk, potas, miedź, magnez, żelazo) i błonnik, wspomagający procesy trawienne i pracę jelit. To jedna z najzdrowszych, bezglutenowych mąk funkcjonujących na rynku. Można ją stosować do ciastek, naleśników, chleba i makaronów.

Korzenne ciasto kasztanowe

Składniki:

  • 245 g mąki pszennej,
  • 75 g mąki kasztanowej,
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekologicznego proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru,
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
  • 170 g masła,
  • 200 g ksylitolu,
  • 1/2 szklanki słodu (np. syropu klonowego),
  • 3 duże jajka,
  • 240 ml mleka, najlepiej roślinnego.

Przygotowanie:

Połącz ze sobą suche składniki: mąki, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy. W drugiej misce zmiksuj masło z ksylitolem i słodem na puszysty krem. Ciągle miksując, dodawaj po jednym jajku. Mieszając na wolnych obrotach, wsyp powoli suche składniki i dolej mleko. Dokładnie wymieszaj masę. Tak przygotowane ciasto przelej do tortownicy i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40-60 minut.

2. Mąka amarantusowa

Mąka amarantusowa zawiera lizynę, ważny aminokwas którego nie wytwarza nasz organizm. Jest również bogatym źródłem fitosteroli (obniżających poziom złego cholesterolu), zawiera aż 6,3 proc. skwalenu (substancji wzmacniającej układ odpornościowy i zwiększającej dotlenienie wewnętrzkomórkowe), błonnik, znaczne ilości wapnia, magnezu i żelaza (aż 5. razy więcej, niż w pszenicy).

Idealna do ciast, ciasteczek, słodkich i wytrawnych naleśników, racuchów, makaronów, krakersów. Jest też cennym dodatkiem do domowego chleba. Nadaje wypiekom lekko orzechowy smak. Znacznie zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na białko, co jest szczególnie ważne w przypadku wegetarian.

Placuszki kukurydziano-amarantusowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z amarantusa,
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

Mąki wymieszaj, dodaj oliwę, wodę i zagnieć ciasto. Następnie rozwałkuj i powycinaj (np. za pomocą szklanki) niewielkie, okrągłe i cienkie placuszki. Smaż na patelni z obu stron na złoty kolor. Możesz je podawać zarówno z warzywami, jak też z owocami.

3. Mąka jaglana

Wyjątkowo zdrowa i odżywcza mąka bezglutenowa, która jest bogatym źródłem białka, witamin z grupy B, E, oraz wapnia, potasu, żelaza, krzemu i magnezu. Po połączeniu z innymi mąkami doskonale nadaje się do wypieków, naleśników, placków, pieczywa, a także – do zagęszczania zup i sosów. Jej cechą charakterystyczną jest neutralny smak i lekko orzechowy aromat. Nie tworzy grudek.

Chlebek migdałowo-jaglano-jabłkowy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki jaglanej,
  • 1 szklanka mąki migdałowej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka ekologicznego proszku do pieczenia,
  • 1/3 szklanki ksylitolu,
  • 2 szklanki musu jabłkowego (bądź konfitury z jabłek).

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i umieść na blaszce do wypieku chleba. Piecz przez 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

4. Mąka kokosowa

Ma przyjemny, słodko-kokosowy smak. Doskonała do słodkich wypieków, w tym bułeczek, placków, ale również jako składnik mieszanki do bezglutenowych chlebów. Zawiera znacznie więcej białka, niż mąka pszenna i dziesięć razy więcej błonnika. Idealnie pasuje do diet niskowęglowodanowych. Dodatkowo, błonnik kokosowy skutecznie reguluje poziom cukru i insuliny we krwi.

Według badań, włączenie mąki kokosowej do codziennej diety zmniejsza ryzyko chorób serca, obniża poziom cholesterolu i chroni przed rakiem oraz cukrzycą. Dzięki dużej zawartości tłuszczów nascyconych o działaniu ochronnym, ma też działanie przeciwwirusowe, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwgrzybiczne.

Trufle bananowe

Składniki:

  • 1 banan,
  • 2 łyżki mąki kokosowej,
  • 2 łyżki mleka, najlepiej roślinnego (bądź wody),
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1/4 szklanki sezamu,
  • odrobina wiórek i sezamu do obtoczenia trufli.

Przygotowanie:

Sezam zmiel na gładką masę. Banana rozgnieć widelcem, dodaj do niego pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj. Z tak powstałej masy uformuj kuleczki, obtocz je w wiórkach oraz sezamie i odstaw na 130 minut do lodówki.

5. Mąka ryżowa

Świetny substytut mąki pszennej, popularny szczególnie w kuchni japońskiej. Występuje w wersji z białego bądź ciemnego ryżu (w tej drugiej zachowuje wszystkie właściwości odżywcze). Jest bogatym źródłem lignianów (pozwalających m.in. zapobiegać rakowi piersi) i fitoestrogenów, w wersji ciemnej również otrębów, bielma i zarodka. Ma pięciokrotnie więcej błonnika, niż biała mąka pszenna. Ponadto zawiera potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo i cynk.

W wersji pełnoziarnistej mąka ryżowa ma delikatnie słodkawy smak, więc doskonale sprawdza się przy słodkich wypiekach: naleśnikach, deserach, ale można z niej także korzystać przy sporządzaniu wegetariańskich kotletów i chleba.

Naleśniki ryżowe

Składniki:

  • 100 g mąki ryżowej,
  • 250 ml mleka, najlepiej roślinnego,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżeczki oleju.

Przygotowanie:

Zmieszaj wszystkie składniki za pomocą trzepaczki bądź miksera. Patelnię do naleśników natłuść olejem i rozgrzej. Chochelką nalewaj porcje ciasta i smaż z obu stron do zarumienienia. Tak przygotowane naleśniki możesz podawać z konfiturą, sosem owocowym, jogurtem, twarogiem, ale także z wytrawnymi dodatkami: szpinakiem lub kremowym serkiem z ziołami.

6. Tapioka (mąka z manioku)

Można ją kupić w postaci małych kuleczek. Najczęściej używana do kisielu czy budyniu, a także zagęszczania sosów i deserów. Sprawdzi się także jako dodatek do rosołu (zamiast makaronu). Jest produktem skrobiowym, który otrzymuje się z manioku, krzewu rosnącego m.in. w Brazylii czy Meksyku. Ma neutralny smak, w jej składzie znajdziemy niewielkie ilości białka i lekkostrawne węglowodany.

Bubble Tea

Składniki:

  • 4 łyżki tapioki (i około 2 szklanki na jej ugotowanie),
  • 0,5 szklanki mleka, najlepiej roślinnego,
  • 0,5 l wody,
  • 2 herbatki (dla dzieci najlepiej rooibos),
  • kilka łyżek miodu i ksylitolu.

Przygotowanie:

Do wrzącej, posłodzonej wody wrzuć tapiokę i poczekaj, aż kuleczki wypłyną na powierzchnię. Wówczas zacznij odmierzać czas. Po 15 minutach gotowania, czyli do momentu kiedy zwiększą swoją objętość i staną się przezroczyste, odstaw na kwadrans do ostygnięcia. Odcedź i przygotuj napój. Połącz 2 szklanki wody z mlekiem, miodem i zaparzoną herbatą. Do szklanek wsyp odcedzoną tapiokę i zalej ją przegotowanym napojem.

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.