1. Sałata
Regeneruje się bardzo szybko. Resztki układamy na dnie miski. Dolewamy odrobinę wody. Naczynie ustawiamy w nasłonecznionym miejscu, kilka razy w tygodniu spryskujemy sałatę wodą za pomocą butelki z atomizerem. Już po 3-4 dniach zaczynają pojawiać się korzenie. Kiedy będą nieco większe, sałatę możemy przesadzić do gleby.
2. Seler
To jedno z najprostszych w uprawie warzyw. Podstawę łodygi selera wkładamy do miski z ciepłą wodą i stawiamy ją w bardzo słonecznym miejscu. Liście zaczynają gęstnieć i po kilku dniach roślinę można przesadzić do gleby.
3. Imbir
Kolejna roślina, którą bardzo łatwo uprawiać. Wystarczy zasadzić świeży kawałek imbiru – włożyć go do dość dużej donicy i przysypać niewielką ilością ziemi, tak, by go pokryła. Po zasadzeniu trzeba odstawić imbir na około dwa tygodnie i poczekać, aż wypuści kiełki. Po tym czasie roślinę można przesadzić do gleby. Teraz wystarczy podlewać imbir regularnie i czekać, aż wyrośnie. Po kilku miesiącach imbir zacznie wysychać. W tym momencie można wyciągnąć kłącze, część z niego zjeść, a resztę ponownie zasadzić. Proces ten można powtarzać przez wiele lat.
4. Ananas
Należy wyciąć szczyt owocu i włożyć go do pojemnika z wodą. Naczynie należy przechowywać w słonecznym miejscu. Jeśli na zewnątrz jest ciepło, można na dzień wystawiać naczynie na powietrze. Wodę należy zmieniać co drugi dzień.
5. Czosnek
Regeneruje się z dużą łatwością już z jednego ząbka. Najlepsze są takie ząbki, z których wyrasta zielona łodyżka. Dzieje się tak, gdy główki czosnku poleżą przez dłuższy czas w cieple. Ząbek zasadzamy w ziemi, regularnie podlewamy.
6. Cebula
Doniczkę należy wypełnić podłożem do połowy, włożyć do niego cebulę i lekko przysypać ziemią tak, aby około 1/2 wysokości cebuli wystawało nad powierzchnię (cebula nie powinna się ruszać). Potem ziemię w doniczce podlewamy i ustawiamy na kuchennym parapecie. Nie zapominamy o umiarkowanym nawilżaniu. Cebulę można też pędzić w naczyniu wypełnionym wodą (np. słoiku).
Źródło: buynongmoseeds.com
Foto: thegardendeli.files.wordpress.com