Kategorie
Dieta naturalna

7 blogerek kulinarnych

W internecie jest ich naprawdę sporo, a ich stale rosnąca liczba jest dowodem na to, że szukamy inspiracji, chcemy poznawać nowe smaki i sprawić, by domowa kuchnia była bardziej ekspresywna i zdrowa. Poznajcie 7 blogów i blogerek, które nas inspirują.

Vege Kika 

Monika Prucnel – prowadzi blog w 100% wegetariański, ale pojawiają się na nim też przepisy wegańskie. Autorka próbuje też swoich sił w wypiekach bez glutenu. Lubi poznawać nowe smaki i techniki gotowania, dlatego inspirują ją kuchnie z różnych stron świata.

blogerki1

Na blogu można znaleźć na przykład marokański tażin czy chińskie pierożki na parze. Monika nie zapomina również o polskich smakach. Największą przyjemność sprawia jej poszukiwanie składników wśród polnych i leśnych ziół oraz wymyślanie potraw z oryginalnych warzyw, które co roku uprawia jej mama. Jej filozofia gotowania to przyrządzanie potraw z produktów zdrowych, jak najmniej przetworzonych i bez chemii!

Zupa ziemniaczana z batatem

Składniki (porcja dla 2 osób):

  • 4 zwykłe ziemniaki
  • 1/2 słodkiego ziemniaka
  • 5 suszonych pomidorów (bez zalewy olejowej)
  • 1 cebula
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól i pieprz
  • sok z 1 limonki
  • suszony albo świeży koperek
blogerki2

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy ok. 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę lub piórka cebulę. Chwilę podsmażamy, aż cebula stanie się szklista. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Smażymy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez około 5 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojonego w kostkę słodkiego ziemniaka. Smażymy jeszcze około 3 minuty. Następnie wlewamy mleko kokosowe i 2 szklanki wody (lub więcej, jeśli zupa jest zbyt gęsta). Gotujemy, aż wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem oraz sokiem z limonki.

Kuchnia naturalna

Marta Kierzkowska-Grzybek – jest biotechnologiem, specjalistką żywienia terapeutycznego, immunodietetyczką. Uwielbia gotować i eksperymentować w kuchni, wciąż szuka nowych smaków, nowych połączeń, odkrywa kolejne zalety stosowania ziół i przypraw.

blogerki7

Blog powstał przede wszystkim w odpowiedzi na potrzeby jej pacjentów (głównie na diecie eliminacyjnej) oraz uczestników warsztatów kulinarnych, które prowadzi. Dzięki temu mają oni stały wgląd w kulinarne kreacje Marty i jest im łatwiej zmienić swoje nawyki żywieniowe na lepsze.

Porzeczkowe mini serniczki

Składniki:

  • 300 g tofu naturalnego
  • 1/2 szklanki migdałów blanszowanych
  • 1 szklanka musu porzeczkowego
  • ksylitol (według uznania)
  • 1 łyżeczka agaru
przepisy2

Przygotowanie:

Miksujemy w blenderze świeże porzeczki razem z ksylitolem na gładki mus, a następnie delikatnie przecieramy masę przez sitko. W malakserze miksujemy migdały na mąkę, dodajemy tofu i mus porzeczkowy. Łączymy w jednolitą masę i wykładamy do foremek. Można dla usztywnienia dodać agaru lub włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Na zdrowie!

Vege Szamanka

Joanna Rutkowska – prowadzi blog kulinarny z przepisami kuchni wegańskiej: bez mięsa, ryb, nabiału i jajek. Wszystko jest w 100% roślinne. Pokazuje, jak gotować zdrowo i smacznie, ale z łatwo dostępnych składników.

blogerki5

Przekonuje, że dieta roślinna nie musi wiązać się z ograniczeniami, a wręcz przeciwnie – otwiera na poznanie nowych smaków. Joasia jest także wielką miłośniczką zwierząt, dlatego blog traktuje jako miejsce, dzięki któremu może przekonywać do diety roślinnej.

Pęczak z buraczkami i porem

Składniki:

  • 2 buraki
  • 1 szklanka kaszy pęczak (nieugotowanej)
  • 2 pory – część zielona
  • 4 suszone śliwki
  • 0,5 łyżeczki bazylii
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • niewielki kawałek (paseczek) chili
  • sól, pieprz
przepisy3

Przygotowanie:

Gotujemy kaszę w lekko osolonej wodzie. Buraki myjemy, kroimy na pół, smarujemy olejem i posypujemy bazylią. Wkładamy do brytfanki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50-60 minut. Pora myjemy i drobno kroimy. Podsmażamy go z dodatkiem posiekanego czosnku oraz chilli i drobno posiekanych śliwek – lekko dusimy, jak cebulkę. Gdy buraki się upieką, studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę. Na pęczak wykładamy buraczki, następnie pora z dodatkiem śliwek.

Vegan Corner

Diana Szumilas – za dnia dzielna studentka dietetyki, po nocach zapalona kucharka. Uwielbia gotować, jeść i uczyć się o żywieniu i pożywieniu. Ma ogromne szczęście, że udało jej się te wszystkie pasje połączyć i powiązać je ze swoim zawodem.

blogerki9

Za pomocą bloga stara się dotrzeć do większej ilości osób i przekazać, jak przyjemna, smaczna i prosta jest kuchnia roślinna. Blog Diany powstał z powodu jej rosnącej frustracji przy przechodzeniu na weganizm. Kupiła wtedy kilka książek, przeglądała masę blogów, a zewsząd zasypywały ją dziwne przepisy, wykorzystujące nieznane i egzotyczne produkty, których nijak nie mogła dostać w zwykłych sklepach. To był moment, kiedy stwierdziła, że chce zacząć się dzielić swoimi małymi odkryciami kulinarnymi – prostymi, smacznymi, zdrowymi daniami, które można przygotować bazując na produktach z najbliższych sklepików.

Gryczane kotleciki

Składniki na kotleciki (ok 10 sztuk):

  • 200 g prażonej kaszy gryczanej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 4 łyżki uprażonych nasion słonecznika
  • garść ulubionych orzechów – ja dodałam włoskie
przepisy4

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną gotujemy. W międzyczasie szatkujemy drobno cebulę, marchewkę obieramy i ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Warzywa i ugotowaną kaszę przerzucamy do miski i mieszamy z mlekiem, mąką, olejem, siemieniem lnianym, pestkami i posiekanymi orzechami. Masę możemy uformować w kulki, wyłożyć na papierze do pieczenia i upiec w piekarniku, można też ją ewentualnie usmażyć. Ja swoje kotleciki zrobiłam z wykorzystaniem silikonowych foremek do muffinów- upiekły się idealnie, pozostały wilgotne w środku, ale nie było problemu z wyciąganiem ich z form. Kotleciki pieczemy w 200 stopniach przez około pół godziny, aż ich wierzch stanie się ładnie zarumieniony.

ReadEat

Justyna Ledwoch– z wykształcenia lekarka, po godzinach prowadzi bloga z przepisami roślinnymi. Interesuje się literaturą, filmem, fotografią kulinarną i spacerami z psami.

blogerki3

Readeat.pl powstało z pasji do gotowania, jako efekt fascynacji nowymi smakami, podróżami kulinarnymi i kulturą jedzenia. Każda potrawa niesie ze sobą jakąś historię, wspomnienie – tym również Justyna chce się dzielić. Autorka chce także pokazać, że kuchnia roślinna w Polsce może być nie tylko ciekawa, sezonowa i pyszna, ale też zbilansowana i odżywcza.

Energetyzujący koktajl z kurkumą

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 marchewka
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 pomarańcza
  • 1 gruszka
  • 1 banan
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 2 czubate łyżeczki startego imbiru
  • 2 łyżeczki startej kurkumy
blogerki5

Przygotowanie:

Pomarańczę obieramy i wykrywamy włókniste elementy. Mango, gruszkę, marchewkę i banana obieramy. Marchewkę ścieramy na tarce. Blendujemy wszystkie składniki.

WegAnka

Ania Kłeczek – nigdy nie przepadała za mięsem i nabiałem, jednak weganizm wydawał jej się restrykcyjnym, pełnym wyrzeczeń stylem życia. Jak się później okazało, były to tylko mity. Decyzję o przejściu na dietę roślinną podjęła w przeciągu kilku minut, oglądając film z rzeźni. Małymi kroczkami zdobywała wiedzę, poznawała nowe produkty, gotowała i piekła ciasta. Jest weganką już 4 lata i czuje się świetnie.

blogerki12

Gdy przeszła na weganizm, musiała zacząć sama sobie gotować. Mimo kilku wpadek całkiem dobrze jej szło – i sprawiało ogromną frajdę, że bez mięsa i nabiału da się ugotować przepyszne i nieszablonowe dania. Ania zaczęła robić zdjęcia przygotowanych potraw, które rozsyłała znajomym, żeby odwieść ich od stereotypów mówiących o tym, że weganie żywią się tylko sałatą. Po pewnym czasie postanowiła dzielić się z innymi swoimi przepisami, odkryciami oraz spostrzeżeniami na temat kuchni roślinnej i założyła wegańskiego bloga kulinarnego.

Kokosowe ciasteczka z amarantusem (bez cukru i bez glutenu)

Składniki (na 6 większych ciasteczek):

  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 szklanka poppingu z amarantusa (czyli amarantusa ekspandowanego)
  • 3 dojrzałe banany
przepisy5

Przygotowanie:

Banany rozgniatamy widelcem. Dodajemy wiórki kokosowe i amarantus. Mieszamy, lepimy nieduże kulki, które rozpłaszczamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 170 stopni C, w tym ok. 5-8 minut na termoobiegu.

Sojaturobie

Asia Prokopiuk  – gotuje dla rodziny i przyjaciół bazując wyłącznie na składnikach roślinnych. Lubi eksperymenty kulinarne, a udanymi połączeniami dzieli się z czytelnikami na blogu, gdzie udowadnia, że z prostych składników, dostępnych w zasięgu ręki, można gotować smacznie i zdrowo. Znajdziecie tam pomysły na dania bezmięsne, również bezglutenowe, z uwzględnieniem sezonowości warzyw i owoców.

blogerki11

Lody daktylowe

Składniki (na 8 gałek):

  • ok. 10 czubatych łyżek gęstej części odstanego w lodówce mleka kokosowego
  • 6-8 suszonych, niesiarkowanych, miękkich wypestkowanych daktyli
  • laska wanilii
  • dowolne dodatki do podania: orzechy, owoce itp
potrawy1

Przygotowanie:

Gęstą część mleka przekładamy do blendera, dodajemy wypłukane, pokrojone daktyle (jeśli są twardsze, warto je namoczyć) i wydłubane ziarenka wanilii. Miksujemy przez kilka minut do uzyskania gęstego, napuszonego kremu. Wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin albo na całą noc. Jeśli masa będzie się mroziła przez noc, należy ją wyjąć z lodówki na kilka godzin przed jedzeniem. Należy pamiętać, by mleko było dobrze schłodzone i podzielone na dwie części: gęsty krem i wodę kokosową. Wody nie dodajemy, bo może wyjść nam lód, a nie lody.

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *