Kategorie
Dieta naturalna

7 potraw z burakami

Buraki to prawdziwe bomby witaminowe. Mają bardzo dużo przeciwutleniaczy, które pomagają oczyszczać organizm z toksyn. Są pyszne i wszechstronne. Na ich bazie możemy przygotować m.in. soki oczyszczające, sałatki, chipsy i oczywiście zupę.

Oto 7 potrawy z burakami, które poza tym, że są zastrzykiem witamin, pysznie smakują.

1. Sałatka buraczana

Składniki:

  • 2-3 buraki
  • 1/2 średniej wielkości czerwonej kapusty
  • 2 łodygi selera
  • 1 mały posiekany ogórek
  • 1 małe jabłko
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • pół pęczka posiekanej kolendry (może być suszona)
  • sok z jednej cytryny
  • opcjonalnie: szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu
  • opcjonalnie: łyżeczka suszonego kminku

Przygotowanie:

Do gotującej się wody wkładamy buraki i gotujemy 10-12 minut, do miękkości. Studzimy, a następnie obieramy i dość drobno kroimy. Siekamy wszystkie warzywa i owoce, mieszamy w misce razem z przyprawami. Opcjonalnie dodajemy odrobinę soli, pieprzu i kminku.

2. Koktajl oczyszczający

Składniki:

  • 2 starte buraki
  • 1 mały starty seler
  • 2-3 ząbki czosnku
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżeczka startego chrzanu
  • szczypta soli morskiej i pieprzu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy w misce i blendujemy. Jeśli koktajl jest za gęsty, dolewamy odrobinę wody.

3. Koktajl dla dzieci

Składniki:

  • 2 buraki
  • duża marchewka
  • duże jabłko
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone buraki, marchewkę i pozbawione gniazda jabłko wkładamy do blendera. Dodajemy sok z cytryny i natkę. Blendujemy.

4. Quinoa z burakami i pomarańczą

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1 łodyga selera, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 2-3 buraki
  • 1 mała pomarańcza, obrana i pokrojona na małe kawałki
  • sok z jednej cytryny
  • 1 cm startego imbiru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • oliwa z oliwek
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy pokrojoną cebulę i dolewamy ocet jabłkowy. Odkładamy na bok. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy obrane buraki i gotujemy je ok. 12 minut. Buraki odcedzamy, zachowując w osobnym garnku wywar, w którym się gotowały. Następnie studzimy je i drobno kroimy. Przygotowujemy komosę ryżową według przepisu na opakowaniu, używając do gotowania wody z buraków. Po ugotowaniu zostawiamy komosę do wystygnięcia. Mieszamy z cebulą zamoczoną w occie, dolewamy sok z cytryny, oliwę z oliwek. Wreszcie dodajemy pomarańcze. Potrawę delikatnie mieszamy, opcjonalnie dodajemy szczyptę soli i pieprzu.

5. Czipsy buraczane

Składniki:

  • kilka buraków
  • roztopiony olej kokosowy
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do ok. 190 stopni. Umyte i obrane buraki kroimy na cienkie plasterki. W dużej misce mieszamy je z olejem kokosowym. Blachę wykładamy pergaminem i równomiernie rozkładamy na niej plasterki buraków. Pieczemy ok. 20 minut. Następnie czipsy obracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 15 minut. Czipsy możemy przechowywać kilka dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.

6. Wegańskie burgery

Składniki:

  • 1 średni burak
  • 3 marchewki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 3 liście dowolnej kapusty, ewentualnie jarmużu
  • 1/4 szklanki mielonych nasion lnu
  • 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka ząbku czosnku
  • odrobina musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka cebuli w proszku
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. W misce łączymy siemię lniane i wodę, odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki, aż mieszanina konsystencją będzie przypominała żel. Posiekane i obrane buraki, marchew, wybraną kapustę lub sałatę oraz natkę pietruszki przepuszczamy przez sokowirówkę. Jeśli nie mamy sokowirówki, możemy zblendować składniki, odlewając nadmiar płynu z warzyw. Łączymy warzywa z „żelem” z lnu. Dodajemy czosnek i cebulę w proszku, szczyptę soli, musztardy i ewentualnie odrobinę pieprzu cayenne. Z masy formujemy prostokąty na wzór małych pasztecików i układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok. 25-30 minut, w połowie pieczenia obracamy burgery na drugą stronę. Po upieczeniu wkładamy burgery w liście kapusty i zawijamy.

inspiracja (i zdjęcie): http://www.mindbodygreen.com/0-7674/how-to-make-beet-burgers-vegan-recipe.html

7. Zupa

Składniki:

  • 2 duże buraki ze skórką, pokrojone w grubą kostkę
  • 1 duża marchewka ze skórką, pokrojona w plasterki
  • 4 szklanki wody
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
  • szczypta soli morskiej i świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wsypujemy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy zupę około 25-30 minut, aż buraki staną się miękkie. Zupę blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Podajemy na ciepło lub jako chłodnik. Dekorujemy kolendrą.

Foto: flikr.com/matupplevelser

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.