1. Wegański napój z rozgrzewającymi przyprawami
Składniki na 4-5 małych szklanek:
- 4-6 łyżki syropu klonowego
- 1 szklanka mleka migdałowego
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta zmielonych goździków
- szczypta mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 banan, najlepiej ekologiczny, pokrojony na kawałki
Wszystkie składniki blendujemy. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Napój można przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, max. 2 dni.
2. Herbata owocowa
Składniki na 1-2 szklanki:
- 1 szklanka wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki mielonych goździków
- 1 czerwona torebka herbaty rooibos
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki soku pomarańczowego
- 1-2 łyżki miodu lub innego słodu
W rondlu zagotowujemy wodę, cynamon i goździki. Dodajemy torebkę herbaty. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Napój (kiedy przestygnie) mieszamy ze świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i pomarańczy, dosładzamy miodem lub innym słodem. Przelewamy przez drobne sitko, by usunąć goździki i torebkę herbaty.
3. Gorąca czekolada z puree ziemniaczanym
Składniki na 1 szklankę:
- 1 szklanka mleka roślinnego
- 1/4 szklanka puree ze słodkich ziemniaków
- 2 łyżki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
- opcjonalnie: 1-2 łyżeczki słodu (np. syropu z daktyli, miodu, melasy)
Mieszamy mleko roślinne i puree ziemniaczane w blenderze. Może pojawić się piana. Przelewamy napój do rondla, stawiamy na małym ogniu. Dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Opcjonalnie dosładzamy. Przelewamy do szklanki. Dzieciom radośc sprawia mieszanie czekolady laską cynamonu, która dodatkowo wzbogaca smak napoju.
4. Napój z jabłek
Składniki na 2 szklanki:
- 1 szklanka świeżego soku jabłkowego
- 1/2 szklanki wody
- 2 całe goździki lub 1/4 łyżeczki mielonych
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez kolejne 10 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy, przed podaniem dobrze mieszamy. Gotowe.
5. Owocowy poncz
Składniki na 4-6 szklanek (w zależności od ilości owoców w szklance):
- 3 szklanki wody
- 1 jabłko, pokrojone na małe kawałki
- 1 gruszka, pokrojone na małe kawałki
- 1/8 szklanki rodzynek niesiarkowanych
- od 2 do 4 szklanek soku pomarańczowego, podawanego stopniowo po odparowaniu soku z gotowanych owoców
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4-6 łyżki miodu lub innego słodu
Do garnka wlewamy wodę, szklankę soku pomarańczowego i dodajemy owoce. Napój doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Dodajemy sok z cytryny i miód lub inny słód według własnego uznania (wiele zależy od stopnia słodkości jabłek i gruszek). Gotujemy aż miód się rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ok. 100 ml soku pomarańczowego, w razie potrzeby więcej. Podajemy po lekkim wystudzeniu.
Foto: flikr.com/chefcooke