Kategorie
Dieta naturalna

5 przepisów na rozgrzewające napoje dla dzieci

W chłodną porę roku chętnie sięgamy po napoje rozgrzewające. Mogą się one znaleźć także w jadłospisie dziecka. Oto 5 przepisów na zdrowe napoje dla całej rodziny.

1. Wegański napój z rozgrzewającymi przyprawami

Składniki na 4-5 małych szklanek:

  • 4-6 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanka mleka migdałowego
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta zmielonych goździków
  • szczypta mielonego kardamonu
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 banan, najlepiej ekologiczny, pokrojony na kawałki

Wszystkie składniki blendujemy. Podajemy natychmiast po przygotowaniu. Napój można przechowywać w lodówce, w szczelnym pojemniku, max. 2 dni.

2. Herbata owocowa

Składniki na 1-2 szklanki:

  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 czerwona torebka herbaty rooibos
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 1-2 łyżki miodu lub innego słodu

W rondlu zagotowujemy wodę, cynamon i goździki. Dodajemy torebkę herbaty. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Napój (kiedy przestygnie) mieszamy ze świeżo wyciśniętym  sokiem z cytryny i pomarańczy, dosładzamy miodem lub innym słodem. Przelewamy przez drobne sitko, by usunąć goździki i torebkę herbaty.

3. Gorąca czekolada z puree ziemniaczanym

Składniki na 1 szklankę:

  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1/4 szklanka puree ze słodkich ziemniaków
  • 2 łyżki gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)
  • opcjonalnie: 1-2 łyżeczki słodu (np. syropu z daktyli, miodu, melasy)

Mieszamy mleko roślinne i puree ziemniaczane w blenderze. Może pojawić się piana. Przelewamy napój do rondla, stawiamy na małym ogniu. Dodajemy czekoladę i mieszamy do momentu, aż się rozpuści. Opcjonalnie dosładzamy. Przelewamy do szklanki. Dzieciom radośc sprawia mieszanie czekolady laską cynamonu, która dodatkowo wzbogaca smak napoju.

4. Napój z jabłek

Składniki na 2 szklanki:

  • 1 szklanka świeżego soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 całe goździki lub 1/4 łyżeczki mielonych
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu, pod przykryciem, przez kolejne 10 minut. Zdejmujemy z ognia, studzimy, przed podaniem dobrze mieszamy. Gotowe.

5. Owocowy poncz

Składniki na 4-6 szklanek (w zależności od ilości owoców w szklance):

  • 3 szklanki wody
  • 1 jabłko, pokrojone na małe kawałki
  • 1 gruszka, pokrojone na małe kawałki
  • 1/8 szklanki rodzynek niesiarkowanych
  • od 2 do 4 szklanek soku pomarańczowego, podawanego stopniowo po odparowaniu soku z gotowanych owoców
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4-6 łyżki miodu lub innego słodu

Do garnka wlewamy wodę, szklankę soku pomarańczowego i dodajemy owoce. Napój doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu ok. 45 minut. Dodajemy sok z cytryny i miód lub inny słód według własnego uznania (wiele zależy od stopnia słodkości jabłek i gruszek). Gotujemy aż miód się rozpuści, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy ok. 100 ml soku pomarańczowego, w razie potrzeby więcej. Podajemy po lekkim wystudzeniu.

Foto: flikr.com/chefcooke

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.