Kategorie
Ekowiadomości

7 powodów, dlaczego warto jeść organicznie

Jedzenie organiczne ma nie tylko większy i w pełni pozytywny wpływ na nas, ale także na nasza planetę. Oto kilka powodów, dla których warto sięgnąć po żywność ekologiczną

Istnieje wiele powodów, dla których jemy produkty przetworzone w mniejszym lub większym stopniu. Są szeroko dostępne, tańsze (w porównaniu z tymi nieprzetworzonymi), smaczne (przynajmniej niektóre), wydaje się, że są także szybkie w przygotowaniu (owszem, ale te naturalne także). Sporo tych zalet, ale skupimy się na jednym podstawowym pytaniu – co dają naszemu ciału i organizmowi produkty wysokoprzetworzone? I tu lista „pozytywów” byłaby krótka. Tymczasem jedzenie organiczne ma nie tylko większy i w pełni pozytywny wpływ na nas, ale także na nasza planetę. Oto kilka powodów, dla których warto sięgnąć po żywność ekologiczną.

1. Ratunek dla planety

To nie tylko modny slogan. Pielęgnacja gleby jest priorytetem, nie tylko dlatego, że to właśnie ona dostarcza nam pożywienia. Tymczasem my systematycznie okradamy ją ze składników odżywczych. Na szczęście coraz częściej żyjemy według zasad ekologii. Niektóre regiony mają glebę bogatą w składniki odżywcze, potrzebne do wzrostu wielu smacznych produktów, wolnych od substancji chemicznych i pestycydów.

2. Gospodarstwa ekologiczne są bardziej zróżnicowane

To fakt – gospodarstwa ekologiczne mają o wiele bardziej zróżnicowaną gamę grzybów żyjących w glebie. Stosowanie sztucznych nawozów, które jest rutynowe, zakłóca naturalny (i konieczny) rytm życia grzybów. W gospodarstwach ekologicznych zostaje zachowana warstwa grzybni, promując w ten sposób szereg mikroorganizmów, które przyczyniają się do zdrowia roślin.

3. Grunt i ciało

Rozważmy organiczne rolnictwo podobnie jak praktyki medycyny alternatywnej. Ta wykorzystuje różne substancje i składniki, aby uzdrawiać. I ma w tym doświadczenie sprzed wieków. Medycyna ta była uzależniona od naturalnego składu gleby i ziemi. Dzięki temu „składniki” leków były wydajne. Ciało, jak ziemia, jest ekosystemem zależnym od niektórych elementów, które pozwalają mu się rozwijać i przetrwać. Usunięcie tych elementów przeszkadza i wpływa na przeżywalność ekosystemu.

4. Zdrowa gleba to szczęśliwa gleba

Podobnie jak ciało, ziemia potrzebuje pewnych składników odżywczych, aby przetrwać i, co ważniejsze, aby dawać życie roślinom i uprawom, które rozkwitają. Zdrowa gleba z silną warstwą grzybni będzie detoksykować ziemię z pestycydów i metali ciężkich, które pozbawiają jej składników odżywczych i wyjaławiają.

5. Twoje ciało jest „za”

Naukowcy potwierdzają, że żywność ekologiczna jest znacznie bogatsza w składniki odżywcze, niż żywność nieorganiczna. Więc co to oznacza dla ciebie? Po pierwsze, lepsza i bardziej odżywcza dieta oznacza zdrowsze ciało i umysł. Wielu z nas prowadzi aktywny tryb życia, zdrowa żywność, uprawiana w gospodarstwach ekologicznych, może pomóc nam utrzymać ten styl życia i dożyć późnej starości. Hipokrates mawiał: „Niech jedzenie będzie waszym lekarstwem, a lekarstwo będzie dla was pokarmem”.

6. Badania

Najnowsze badania, opublikowane w Journal of Applied Nutrition, wskazują na wiele składników odżywczych, które wydają się być zmienne w zależności od sposobu uprawy roślin, będących ich źródłem. Naukowcy zbadali organiczne jabłka, gruszki, ziemniaki, pszenicę i kukurydzę. Następnie porównano poziomy niektórych substancji odżywczych w stosunku do dostępnych na rynku odpowiedników, produkowanych za pomocą nowoczesnych praktyk rolniczych. Okazało się, że poziom ważnych składników odżywczych, takich jak chrom, wapń, magnez, były wielokrotnie większe w żywności ekologicznej. Podobne badania wykazały, że stosowanie pestycydów zmniejsza poziom tych i innych substancji odżywczych.

7. Ile to kosztuje?

Wielu z nas rezygnuje z produktów eko, bo są one trochę droższe. Wiadomo, że każdy chce oszczędzić, zwłaszcza, gdy ceny żywności rosną w błyskawicznym tempie. Warto rozważyć fakt, że płacąc więcej teraz, wydamy mniej w przyszłości. Badania wykazały, że takie wysokie użycie pestycydów, herbicydów i innych chemikaliów w produkcji żywności może mieć wpływ na nasze zdrowie. Wiadomo, może skutków nie odczujemy od razu, ale za parę lat, kto wie? Wtedy te pozornie nieodczuwalne skutki odbiorą nam długowieczność.

Źródło: naturalnews.com

Foto

Avatar photo

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

1 odpowiedź na “7 powodów, dlaczego warto jeść organicznie”

Jak się znajdzie sklep z przystępnymi cenami to wcale nie wychodzi tak drogo jak wszyscy trąbią, a moim zdaniem warto się przerzucić na żywność eko, zdrowie najważniejsze :) Ja się zaopatruje w Smaku Natury w Warszawie i maja dobre ceny a zaopatrzenie rewelacyjne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.