Kategorie
Dieta naturalna

7 zup na zimną porę roku

Przepisy na pyszne, zdrowe i naturalne zupy na zimną porę roku. 7 praktycznych przepisów z podaniem dokładnych proporcji składników i sposobem przygotowana „krok po kroku”

1. Zupa buraczano-ziemniaczana

Składniki:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • szczypta pieprzu
  • ok. 1 l wody
  • 4-5 kropel soku z cytryny
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2 duże buraki pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 1 pietruszka przekrojona na pół
  • ćwiartka selera przekrojona na pół
  • 1/2 pora
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku, max. ok. pół płaskiej łyżeczki
  • natka pietruszki
  • pestki dyni.

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista, dodaj szczyptę pieprzu. Następnie wlej ciepłą wodę, a po chwili sok z cytryny. Następnie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, wypłukaną kaszę jaglaną, ziemniaki, buraki i marchewkę pokrojone w kostkę, pietruszkę, seler i pora, a na końcu – sól. Gotuj, aż buraki będą miękkie. Po ugotowaniu wyjmij pietruszkę, por i seler (jeśli wolisz, możesz je zostawić). Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i pestkami dyni.

2. Kapuśniak

Składniki:

  • 6 łyżek oliwy
  • 4 pieczarki pokrojone w plasterki
  • 2 małe cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 płaskiej łyżeczki majeranku
  • 1/3 płaskiej łyżeczki cząbru
  • 5 szklanek wody
  • 40 dag poszatkowanej kiszonej kapusty
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • szczypta kurkumy
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 marchewka pokrojona w kostkę
  • 2 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka suszonych grzybów leśnych (lub pieczarek)
  • pieprz do smaku
  • płaska łyżeczka soli

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pieczarki. Gdy się lekko zarumienią, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy zrobi się szklista, dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz majeranek i cząber, podsmaż chwilę, wlej zimną wodę. Gdy woda będzie gorąca, ale nie wrząca, wrzuć kapustę kiszoną, następnie ziele angielskie, liście laurowe i szczyptę kurkumy. Po chwili wsyp kaszę jaglaną, marchewkę, ziemniaki, seler, pietruszkę i suszone grzyby, dodaj pieprz i sól do smaku. Na talerzu posyp posiekaną natką pietruszki.

3. Krem z warzyw

Składniki:

  • ok. 3 szklanek wody
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki oliwy
  • por
  • szczypta soli
  • natka pietruszki
  • szczypta kurkumy

Do gotującej się wody wrzuć ziemniaki, marchew i wypłukane płatki owsiane. Wlej oliwę, po chwili wrzuć pora. Dodaj szczyptę soli i posiekaną natkę pietruszki, potem szczyptę kurkumy. Całość zmiksuj na krem. Jeśli zupa jest za gęsta, można dolać wrzącej wody.

4. Zupa porowa

Składniki:

  • oliwa
  • 1 cebula
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • ok. 1 l wody
  • natka pietruszki
  • szczypta kozieradki
  • ćwiartka selera
  • 5 łyżek ryżu – okrągłego lub słodkiego
  • 4 małe ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 1 duży por
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • natka pietruszki

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie wlej ciepłą wodę, po chwili dodaj natkę pietruszki. Potem po kolei: kozieradkę, ryż, ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę, całą pietruszkę i seler, pora posiekanego w cienkie krążki, liście laurowe, ziele angielskie i na końcu – sól (w tym momencie można dodać ciepłej wody, jeśli jest jej za mało).
Gotuj, aż ryż będzie bardzo miękki. Po ugotowaniu wyjmij pietruszkę i seler (jeśli wolisz, możesz je zostawić). Na talerzu posyp zupę natką pietruszki.

5. Zupa pomidorowa

Składniki:

  • oliwa
  • 1 cebula
  • szczypta pieprzu
  • ok. 3/4 l wody
  • mały przecier pomidorowy
  • trochę świeżego tymianku
  • ćwiartka selera
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • ziemniaki
  • 1 mała marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • pół pora
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • natka pietruszki

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista, dodaj szczyptę pieprzu, następnie wlej ciepłą wodę,  a po chwili przecier pomidorowy. Potem w kolejności: tymianek,  wypłukaną kaszę jaglaną, ziemniaki i marchewkę pokrojone w kostkę, całą pietruszkę i seler, pora, liście laurowe, ziele angielskie i na końcu sól (w tym momencie można dodać ciepłej wody, jeśli jest za mało). Gotuj, aż kasza się rozpadnie. Po ugotowaniu wyjmij pietruszkę, pora i seler (jeśli wolisz, możesz je zostawić). Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i słonecznikiem.

6. Krupnik

Składniki:

  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta pieprzu
  • ok. 1 l wody
  • 4 łyżki kaszy jęczmiennej (lub kaszy jaglanej)
  • 2 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ćwiartka selera
  • pół pora
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego
  • szczypta suszonego majeranku
  • szczypta suszonego tymianku
  • 3 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól do smaku
  • natka pietruszki

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista, dodaj marchew, pietruszkę i seler. Podsmaż chwilę. Dodaj czosnek pokrojony w plasterki, pokrojonego pora i szczyptę pieprzu. Następnie wlej gorącą wodę, dodaj sól, a po chwili – kilka łyżek przecieru pomidorowego. Potem dodaj: liście laurowe, majeranek, tymianek, ziele angielskie i wypłukaną kaszę jęczmienną oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na talerzu posyp zupę natką pietruszki i prażonymi pestkami.

7. Zupa z dyni

Składniki:

  • 3/4 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 0,5 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kolendry
  • 1/3 płaskiej łyżeczki nasion kozieradki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 2-3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki (razem z łodygami)
  • 4-5 łyżek stołowych ryżu pełnoziarnistego (opcjonalnie)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • sól morska do smaku

Rozgrzej garnek, wlej oliwę, po chwili wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista, dodaj starty na drobnej tarce imbir, następnie sól i ok. 1 l wody, Odczekaj i dorzuć posiekaną natkę pietruszki razem z łodygami, następnie dodaj kozieradkę, kurkumę i rozgniecioną w moździerzu kolendrę, Na koniec dorzuć dynię i marchewkę pokrojone w grubą kostkę oraz wypłukany ryż.

 

zdrowy przedszkolak

Foto

Autor/ka: Dominika Adamczyk

Mama Antka i Toli; dietetyk Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (TCM), prowadzi Akademię Zdrowego Odżywiania TAO ZDROWIA, organizuje warsztaty zdrowego gotowania, kursy dietetyki TCM, wyjazdy warsztatowe i rodzinne ze zdrowym żywieniem.

4 odpowiedzi na “7 zup na zimną porę roku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.