Śniadanie
Składniki:
- ½ szklanki mąki owsianej
- ¼ szklanki mąki pszennej z pełnego przemiału
- 2 łyżki mąki kokosowej (przepis poniżej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli morskiej
- skórka z 1 cytryny
- 1 jajko
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki syropu klonowego lub innego słodu (np. miodu, syropu z daktyli)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka oleju kokosowego, roztopionego
- ½ szklanki mleka roślinnego (np. migdałowego, sojowego)
- ½ szklanki ugotowanej komosy ryżowej
Przygotowanie:
W misce łączymy mąki, proszek do pieczenia, sól i skórkę z cytryny. W drugiej misce mieszamy jajka, wanilię, słód, sok z cytryny, olej kokosowy i mleko.
Następnie składniki mokre mieszamy z suchymi. Dodajemy pół szklanki komosy ryżowej. Mieszamy całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na patelnię z odrobiną dowolnego oleju wylewamy ciasto jak na naleśniki, choć placki będą nieco grubsze. W razie potrzeby wygładzamy je na patelni łopatką. Smażymy przez około 2 minuty, aż brzegi będą suche, a na środku naleśnika będą pojawiać się bańki. Odwracamy i smażymy jeszcze przez minutę.
Mąka kokosowa
Składniki:
- 200 g wiórków kokosowych
- 1,5 litra wody
Przygotowanie:
Wiórki wsypujemy do miski, zalewamy 1,2 litrem wody i zostawiamy na noc. Następnie mieszankę podgrzewamy, by była ciepła. Wlewamy do blendera i miksujemy kilka do kilkunastu minut. Na garnku zawieszamy sitko wyłożone podwójnie złożoną gazą i przelewamy mleko. Mleko przelatuje przez sito, a wiórki na nim zostają. Wyciskamy je z dużą siłą. Powstały płyn to pyszne mleko, ale my potrzebujemy mąki, więc interesują ns wiórki. Wkładamy je do miski i zalewamy szklanką wrzącej wody, mieszamy i znów blendujemy przez kilka minut. Ponownie przelewamy masę przez sito z gazą, odciskamy. Wiórki wykładamy równomiernie na dużą blachę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na ok. 1,5 godziny. W tym czasie mieszamy wiórki kilka razy. Kiedy są całkiem suche, przekładamy je ponownie do blendera i miksujemy do uzyskania drobnego proszku. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku.
Inspiracja: Runningtothekitchen.com
Obiad
Składniki:
- jeden brokuł podzielony na różyczki
- 1 cytryna pokrojona ma cienkie plastry
- 3 ząbki posiekanego czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Wszystkie składniki mieszamy w misce, po czym wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut, aż brokuły lekko zbrązowieją, w połowie czasu mieszamy. Gotowe.
Inspiracja: Ohmyveggies.com
Deser
Składniki:
- skórka z 1 całej cytryny, drobno pokrojona
- 1 szklanka wody
- ½ szklanka słodu, np. miodu, stewii lub daktyli
- ½ szklanki soku z cytryny
- ½ szklanki wody mineralnej gazowanej
- 6 pasków ze skórki z cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
W rondelku mieszamy pokrojoną skórkę z cytryny z 1 szklanką wody i słodem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i na małym gotujemy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy powstały syrop z sokiem z cytryny i wodą gazowaną. Przelewamy do dużego pojemnika na lody i mrozimy do 2 godzin. Wyjmujemy i mieszamy lody trzepaczką. Ponownie zamrażamy, tym razem przez około 4 godziny. Co godzinę mieszamy. Im więcej razy lody będą mieszane, tym więcej będzie w nich powietrza, a w rezultacie będą lżejsze.
Kolacja
Składniki:
- szklanka ciecierzycy, namoczonej przez noc, wypłukanej i osuszonej
- ½ czerwonej papryki, drobno posiekanej
- 1 ogórek, drobno posiekany
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki białego octu winnego
- 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- ¼ łyżeczki soli
- świeżo mielony pieprz i sól morska do smaku
- ¼ szklanki liści mięty
Przygotowanie:
W misce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, ocet winny, sok z cytryny, sól i pieprz. Odkładamy na bok. W drugiej misce łączymy ciecierzycę, paprykę, ogórek, cebulkę i miętę. Dorzucamy sos z pierwszej miski. Mieszamy. Przed podaniem warto przez 30 minut przechowywać sałatkę w lodówce.
Foto: flikr.com/