Warto jeść brzoskwinie, ponieważ:
- to bogate źródło witamin z grupy B, E, PP i witaminy C oraz minerałów – wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fosforu, manganu, cynku i miedzi;
- mają sporo błonnika, dobrze wpływają na trawienie (jedzone w nadmiarze mogą podziałać lekko przeczyszczająco);
- mają dużo beta-karotenu, który zapewni piękny odcień naszej skórze;
- pomagają oczyścić organizm z toksyn i produktów przemiany materii;
- kwasy fenolowe obecne w nich mają zdolność zabijania komórek rakowych.
Przepisy na dania z brzoskwiniami
1. Dżem
Składniki:
- 1,5 kg brzoskwiń
- 1 łyżka pektyny
- 1 łyżka świeżego soku z jednej cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka startego imbiru
Przygotowanie:
Brzoskwinie myjemy i siekamy na ćwiartki, usuwając pestki. Do rondla wrzucamy owoce i pozostałe składniki. Gotujemy na średnim ogniu, doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez kolejne 20 minut, od czasu do czasu mieszając dżem. Po zdjęciu z ognia szybko napełniamy dżemem słoiczki, które pasteryzujemy ok. 10 minut.
2. Lody
Składniki:
- ok. 4 filiżanek brzoskwiń
- 300 ml mleka roślinnego, np. kokosowego, owsianego, sojowego
- 2 łyżeczki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki słodu, np. miodu, stewii, syropu daktylowego
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
Przygotowanie:
Do rondla wsypujemy umyte, pokrojone w ćwiartki brzoskwinie bez pestek. Dodajemy mleko roślinne, olej i gotujemy na średnim ogniu do momentu, aż brzoskwinie się rozwarstwią, czyli ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do ostudzenia i dosładzamy do smaku. Masę wlewamy do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewamy do naczynia, które można zamrażać. Dodajemy drugą połowę umytych, obranych i pokrojonych w kostkę brzoskwiń oraz wanilię. Wkładamy lody do lodówki na minimum 3 godziny lub do zamrażalki na ok. godzinę, co 15 minut mieszając.
3. Koktajl
Składniki:
- 2 brzoskwinie
- 1/2 banana
- 1 szklanka mleka roślinnego, np. kokosowego ,sojowego, migdałowego
- 1 szklanka lodu
- 1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego
Przygotowanie:
Brzoskwinie myjemy, obieramy i usuwamy z nich pestki. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i blendujemy na gładką masę.
4. Grillowane brzoskwinie
Kruszonka:
- 1/2 szklanki płatków migdałów
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 6 daktyli bez pestek
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Brzoskwinie:
- 4 brzoskwinie
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki startego świeżego imbiru
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Łączymy płatki migdałów, orzechy i płatki owsiane w misce. Dodajemy resztę składników kruszonki i mieszamy, by się dobrze połączyły. Odkładamy 1/3 szklanki kruszonki, a resztę przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem kokosowym. Pieczemy przez 10-12 minut.
Rozgrzewamy grill, w międzyczasie myjemy brzoskiwnie, obieramy, usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki. Mieszamy je w misce z octem balsamicznym, miodem, ekstraktem waniliowym, cynamonem i imbirem. Odstawiamy na 5-10 minut. Przed grillowaniem każdy kawałek brzoskwini smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego, by owoce nie przylepiały się do rusztu. Grillujemy ok. 6 minut. Następnie kroimy je na małe plasterki, które układamy na wierzchu kruszonki. Brzoskwinie posypujemy odłożoną wcześniej kruszonką. Pieczemy ok. 6 minut.
1 odpowiedź na “4 przepisy na dania z brzoskwiniami”
Zawsze jako dziecko marzyłam, aby móc jeść brzoskwinie do oporu. Tak więc nie ma się co dziwić, że posadziłam kilka drzewek, które od paru lat owocują jak szalone.
A dżem z własnych owoców smakuje obłędnie, a kompoty są ulubionymi w zimie. W tym roku testowaliśmy z dodatkiem jabłek, gruszek i przypraw jak goździki.