Kategorie
Dieta naturalna

Banalnie prosty przepis na wegańską, domową czekoladę

Jest wegańska, bezglutenowa, pyszna i zdrowa. Domowa czekolada na bazie oleju kokosowego i kakao (które z powodzeniem zastąpić można również karobem) podbiła nasze podniebienia i jest kultowym przysmakiem dla całej rodziny, co do którego nie stawiamy sobie żadnych ograniczeń. Jest też banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Gdy więc niespodziewanie nachodzi cię ochota na coś słodkiego, weź w ręce olej, kakao, ulubione dodatki i czaruj smakołyki.

Składniki:

  • ½ szklanki oleju kokosowego,
  • ½ szklanki ciemnego kakao, bądź karobu,
  • ⅓ szklanki syropu klonowego, daktylowego lub innego słodu,
  • garść suszonych wiórków kokosowych,*
  • garść orzechów włoskich,*
  • garść niesiarkowanych rodzynek.*

*dodatki mogą być dowolne, stwórz czekoladę według własnych upodobań.
[reklama_col id=”58459, 57571, 57476″]
Przygotowanie:

  1. Rozpuść olej kokosowy w rondlu na średnim ogniu i delikatnie wymieszaj.
  2. Dodaj kakao i słód i ponownie wymieszaj.
  3. Zdejmij rondel z palnika i przelej masę na małą blachę do pieczenia lub do pojemnika z płaskim dnem, wyłożony pergaminem (ważne, żeby naczynie zmieściło się do zamrażarki). Rozprowadź równomiernie tak, by cała masa miała około 1 cm grubości.
  4. Teraz czas na dodatki – możesz nimi posypać wierzch rozpuszczonej czekolady.
  5. Tak przygotowaną masę umieść w zamrażarce i poczekaj, aż stwardnieje (czas do około 2. godzin).
  6. Twoja czekolada jest już gotowa. Przed zjedzeniem pokrój ją w drobne kawałki. Całość przechowuj w lodówce, ponieważ czekolada z oleju kokosowego dość szybko się rozpuszcza.

Istnieje oczywiście cała masa wariacji na temat takiej czekolady. Można ją bowiem przygotowywać w klasyczny sposób przedstawiony powyżej, zaawansowanym czekoladożercom polecamy natomiast zaopatrzyć się w specjalne formy do czekolady, które przybierają finezyjne kształty i zawsze cieszą oko. Smacznego!

Foto: flikr.com/hermis

Autor/ka: NATULI dzieci są ważne

Redakcja NATULI Dzieci są ważne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *