Jedzmy owoce i warzywa! Korzyści zdrowotne wynikające z diety bogatej w warzywa i owoce są większe, niż ryzyko związane z obecnością w nich pestycydów. Z najnowszego sondażu, przeprowadzonego już po raz ósmy przez Environmental Working Group, wynika, że 68 procent próbek pokarmu nie wykazuje pozostałości pestycydów. Które owoce i warzywa są bezpieczne, a które wybierać tylko z upraw organicznych?
Można znacznie obniżyć lub ograniczyć spożycie pestycydów, unikając 12 najbardziej zanieczyszczonych owoców i warzyw, jedząc najmniej zanieczyszczone produkty. W tym roku do listy dołączyły dwa warzywa, które zostały uznane za powszechnie skażone silnymi toksycznymi insektycydami fosforoorganicznymi. Te środki owadobójcze są toksyczne dla układu nerwowego i zostały w większości usunięte z rolnictwa w ciągu ostatniej dekady. Ale nie są one zakazane, nadal pojawiają się na niektórych uprawach. Które warzywo lub owoc „wygrało” w rankingu na najbardziej skażone? Jabłka, ponieważ aż 98% ma wykrywalny poziom pestycydów.
Kilka ustaleń:
- Na jagodach wykryto aż 42 różnych pozostałości pestycydów;
- 78 różnych pestycydów odkryto na próbkach sałaty;
- każda nektarynka, którą poddano testom miała znaczne pozostałości pestycydów;
- winogrona mają najwięcej rodzajów pestycydów;
- na truskawce i selerze wykryto 13 różnych pestycydów.
Brudna (parszywa) dwunastka:
- jabłka
- seler
- słodka papryka
- brzoskwinie
- truskawki
- nektarynki
- winogrona
- szpinak
- sałata
- ogórki
- jagody
- ziemniaki
Dwa „bonusy”:
13. zielona fasola
14. liściasta zielenina, np. jarmuż
15 „oczyszczonych” (są najmniej skażone pestycydami):
- cebula
- kukurydza (koniecznie organiczna, wolna od GMO)
- ananas
- awokado
- kapusta
- groszek cukrowy
- szparagi
- mango
- bakłażan
- kiwi
- melon
- słodkie ziemniaki
- grejpfrut
- arbuz
- grzyby
Wiadomo, że nie wszyscy mogą sobie pozwolić na zakup ekologicznych warzyw i owoców w sklepie czy prosto od rolnika. Nie tylko dlatego, że są droższe, ale też ze względu na trudniejszy dostęp do nich. Warto być świadomym i zawsze pamiętać o starannym myciu owoców i warzyw, szczególnie z listy Brudnej Dwunastki. Można też częściej sięgać po te mniej skażone.
Źródło: www.ewg.org
Foto